CRYPTOCURRENCY SEMINAR

Segregated Witness (SegWit)

Wat is segregated witness (SegWit)?

Segregated Witness is een oplossing om het Bitcoin netwerk meer sneller en schaalbaar te maken en tevens is het een oplossing voor het transaction mallebility probleem. Het zal het Bitcoin netwerk optimaliseren, extra veiliger maken voor het implementeren van het bliksem netwerk. De Litecoin gemeenschap heeft deze belangrijke update in het tweede kwartaal van 2017 al doorgevoerd en kan al beginnen met het implementeren van het bliksem netwerk!

segregated witness (SegWit)Om een segregated witness update te verwzenlijken zal er een ingrijpende verandering van de codes in alle lagen van Bitcoin moeten plaats vinde: het consensus mechanisme, het p2p-protocol, de wallets en de transacties. Deze componenten hangen allemaal met elkaar samen. Het meest wezenlijke van de SegWit implementatie zal de scheiding zijn tussen de digitale handtekening en de rest van de transactiedata in een transactie. Hierdoor wordt de ruimte voor de transacties in elke block van blockchain behoorlijk vergroot. De grootte of zwaarte van de gehele Bitcoin zal behoorlijk krimpen. Hierdoor zal het Bitcoin netwerk worden geoptimaliseerd en sneller transacties kunnen verwerken. Bovendien zal er een 95 % consensus binnen de gemeenschap moeten zijn om de SegWit update te kunnen doorvoeren binnen het netwerk. Dit is op dit moment nog niet het geval binnen Bitcoin.

litecoin segregated witness updateHet is belangrijk dat alle belangrijke partijen binnen de Bitcoin gemeenschap het met elkaar eens gaan worden. Het  implementeren van deze ingrijpende verandering zal ook een belangrijke hoeksteen zijn in het realiseren van het Lightning Netwerk. Kijk, het probleem van het Bitcoin netwerk is dat deze behoorlijk traag en beperkt is voor het gebruik van zeer veel verkeer. Per seconde kunnen er maar 10 transacties worden verwerkt. Dit is niks vergeleken met het Visa-netwerk. Deze kan zo’n 10.000 transacties per seconde aan. De bedoeling is dat met de SegWit update meteen kan worden gewerkt aan de realisatie van het Lightning Netwerk. Dit zal het Bitcoin Netwerk in staat stellen om zo’n 10.000 tot 1 miljoen transacties per seconde te verwerken. Het moet een bliksem snel netwerk worden waar alle mensen over de hele wereld gebruik van kunnen maken. Vandaar, Segregated Witness is de technologische stap in de juiste richting om dit te verwezenlijken. Op dit moment wijst Litecoin Bitcoin de weg in het doorvoeren van deze belangrijke technologische innovaties voor het optimaliseren van het netwerk. Litecoin heeft deze belangrijke update al doorgevoerd in het netwerk en kan nu werken aan de implementatie van het bliksem netwerk.

SegWit is trouwens een schaalbaarheidsoplossing die 0a. door Pieter Wuille van Bitcoin Core is voorgesteld geworden in BIP 141 en door de meeste Bitcoin ontwikkelaars wordt ondersteund. Het is een van de grootste aanpassingen aan Bitcoin ooit. Hieronder is een goede video met een uitleg over o.a. ook de nadelen van SegWit gepresenteerd door de Litecoin Association:

litecoin segwitDe ontwikkelaars van Litecoin en de gemeenschap van hebben al snel in 2017 een consensus bereikt voor het implementeren van SegWitt voor het verbeteren van Litecoin. Charlie Lee, de ‘uitvinder’ van Litecoin beschouwt het als een zeer goede oplossing om het netwerk meer flexibel te maken en wil met de implementatie van SegWit aan de Bitcoin gemeenschap laten zien dat het ook een goede oplossing is voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin. Inderdaad, Litecoin is een bondgenoot van Bitcoin. Op dit moment doordat de Bitcoin prijs duur en zeer druk is geworden, is Litecoin superieur als een transactiemiddel voor vooral microtransacties. Hieronder in de volgende video krijg je Andreas Anonopoulos aan het woord over de voordelen van de implementatie van de SegWit upgrade voor Bitcoin. Doordat Litecoin nu deze netwerk optimalisatie heeft doorgevoerd, is het Litecoin netwerk beter geschikt voor vooral het veel sneller en goedkoper uitvoeren van transacties van Litecoin naar andere cryptovaluta’s. Bij het gebruik van cryptocurrency exchanges kunnen handelaren hier voordeel uit halen. 

Segregated Witness van Bitcoin Core versus Bitcoin Unlimited?

The SegWit (Bitcoin Soft Fork) upgrade is niet de enigste oplossing voor het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin. Er is een andere mogelijkheid voor het implementeren van verbeteringen voor Bitcoin. Dit wordt Bitcoin Unlimited (Bitcoin Hard fork) genoemd. De implementatie van deze upgrade wordt voorgesproken door Roger Ver en belangrijke Chinese Miners. Vele ontwikkelaars en analysten van Bitcoin Core zien de update van Bitcoin Unlimited als een gevaarlijke operatie waarbij de macht meer in handen komt van de Bitcoin delvers. De belangrijkste Bitcoin delvers zitten in China en verdienen veel geld aan de hoge transactiekosten. Het is onduidelijk in hoeverre de Chinese overheid een impliciete rol speelt bij het reguleren van de Chinese bitcoinbeurzen en bitcoinmijnen. De Chinezen hebben altijd veel interesse voor de ontwikkeling van Bitcoin gehad. Door het implementeren van BU zal de machtbalans verder verschuiven naar de Bitcoin miners en mining hardware ontwikkelaars in vooral China. Er bestaat de vrees dat belangrijke Chinese Bitcoin spelers met Roger Ver mogelijk een Bitcoin hardfork zullen forceren, waarbij een splitsing van het Bitcoin netwerk ontstaat. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling en moet worden vermeden. Het kan natuurlijk ook zijn dat de Chinese spelers en aanhangers van Bitcoin Unlimted blufpoker spelen om zolang als het gaat te verdienen aan de huidige hoge transactiekosten. Mochten de Chinese partijen met geweld BU afdwingen, kan dit als een vijandelijke aanval worden beschouwd voor de lancering van een nieuwe meer gecentraliseeerde Bitcoin in handen van China. De lancering van een ChinaCoin zal dan een feit zijn en zal zich afsplitsen van het oude Bitcoin netwerk en de huidige Bitcoin versie. Dit zal een aantal maanden chaos en verwarring scheppen. Vooral goede altcoins zullen op termijn profiteren van zo’n ongewenste situatie waarbij de reputatie van Bitcoin behoorlijk schade zal oplopen. Het is onwaarschijnlijk dat de Chinese mijners zo roekeloos zullen ageren, tenzij ze gedwongen worden door de Chinese geheime dienst?

Hieronder kun je een discussie volgen tussen Roger Ver en Tone Vays over of SegWitt of Unlimited Bitcoin de beste oplossing is voor het verbeteren van het Bitcoin netwerk.

Hieronder kun je Peter Rizun van Bitcoin Unlimited aan het woord zien tijdens een presentatie bij Coinbase:

De vraag is of dit debat tot een splitsing zal leiden in het Bitcoin netwerk? Andreas heeft hierover een zeer goede analyse gemaakt wanneer Bitcoin Unlimited met de Chinese Miners zal overgaan tot een agressieve en vijandige vork van het Bitcoin netwerk…..

Trouwens, alle partijen die op dit met modder gooien zouden eens moeten luisteren naar de oplossingen die RSK te bieden heeft.

Voor meer informatie: