CRYPTOCURRENCY SEMINAR

ICO – Initial Coin Offerings

Wat is een Initial Coin Offering (ICO)?

Een ICO is een veel gebruikte term voor crowdfunding projecten in binnen de fintech en blokketen industrie. ICO is een afkorting voor Initial Coin Offering. Het gaat om een emissie van een nieuwe cryptocurrency of specifieke crypto-tokens voor het financiëren van projecten of een nieuwe onderneming voor de ontwikkeling van vaak decentrale applicaties.

ethereumDe ICO is meestal publiek en iedereen kan deze nieuwe crypto-tokens kopen voor ethersbitcoins of fiat waardoor het bedrijf geld krijgt voor het project. Deze crypto-tokens hebben eerder het karakter van aandelen. Vaak geven ze een stemrecht en zijn ze via een eigen blokketen volledig gereguleerd om o.a. een uitdeling te geven wanneer het project met winst gaat. De werking van een ICO en crypto-token moet vooraf goed worden onderzocht. Een crypto-token is vaak geprogrammeerd voor een bepaalde doelstelling en kan andere eigenschappen hebben dan alleen maar te fungeren als een digitaal effect. Ethereum is de meest gebruikte blockchain voor het opzetten van ICO’s aangezien de ontwikkeling van decentrale applicaties op basis van slimme contracten is opgezet. Ethereum is het meest toegankelijke platform en biedt de meest eenvoudige manier om slimme contracten te programmeren. Bovendien is het zeer eenvoudig om eigen crypto tokens te lanceren binnen Ethereum. Voor meer informatie: Ethereum.

Initial Coin Offerings bieden ongekende mogelijkheden in de wereld van crypto finance. Een concreet voorbeeld is Storjcoin. Storjcoins zijn crypto-tokens die zijn uitgegeven door Storj.io tijdens de ICO. De Storjcoins kunnen ook gebruikt worden voor het betalen van Storj om gebruik te maken van de decentrale cloud storage en backup dienstverlening. Een ander belangrijk voorbeeld zijn de Ethers van Ethereum. De Ethers zijn in feite programmeerbare crypto-tokens die worden gebruikt om het netwerk te onderhouden en dapps te ontwikkelen die op het Ethereum platform worden gebouwd. In theorie kunnen ICO tokens voor alles worden gebruikt. Dit is vooral duidelijk wanneer je kijkt naar alle manieren waarop Ethers kunnen worden gebruikt. Het is een zeer groot voordeel voor nieuwe fintech bedrijfjes dat ze binnen Ethereum in staat zijn om eigen crypto-tokens te programmeren en uit te geven. Het beheren van deze tokens kun je gemakkelijk doen vanuit een goede en complete Ethereum wallet, zoals de Ethereum Chamber. Voor meer informatie: Ethereum.

Andere concrete ICO lanceringen zijn die van Mastercoin en Waves. Waves heeft gedurende 2016 meer dan $ 34 miljoen opgehaald! Een ander recent voorbeeld is de STRAT-token van Stratis. Het organiseren van ICO’s en het uitgeven van ICO tokens of crypto-tokens zijn een beproefde manier om financiering te krijgen.

Wat is het verschil tussen een ICO en IPO?

Een IPO (Initial Public Offering) is de eerste aandelen emissie van een ondernemening waarbij je daadwerkelijk als aandeelhouder een mede-eigenaar bent binnen het bedrijf. Dit is zeker niet automatisch zo bij een ICO. Je zult de ICO structuur van een onderneming goed moeten onderzoeken. Zoals eerder aangegeven, een ICO is zeer flexibel en niet echt reguleerd. Een IPO is veel meer gereguleerd door de overheid en het bankwezen. Het is verbonden met veel meer restricties, maar is natuurlijk vaak minder risicovol dan een ICO. Dankzij de toenemende populariteit van ICO’s voor het financieren van projecten zullen financiële toezichthouders in de nabije toekomst Initial Coin Offerings classificeren als effecten (securities). Het zijn de effecten in de wereld van nieuwe financiën.

Waarom zou ik meedoen aan een ICO en ICO-tokens kopen?

Deze vraag is erg algemeen. Alles is afhankelijk van het project, de onderneming en de ICO structuur. Over het algemeen is een ICO verbonden met veel risico’s. Wanneer je gelooft in de onderneming en het project dan kun je het bedrag dat je bereidt bent om te verliezen investeren in de betreffende ICO tokens. Je helpt daarmee met de financiering van de onderneming en het project. Mocht het project slagen zullen de tokens in waarde stijgen en kun je ze met vaak zeer veel winst verkopen.

In de meeste gevallen ligt de prijs van een crypto-token bij een ICO vast. De prijs is volledig gebaseerd op vertrouwen in het project. De prijs is meestal zeer laag. Wanneer het project is afgerond tot bijvoorbeeld een werkend eindproduct zal de ICO in waarde stijgen. Vaak zullen dan de initiële investeerders hun winst pakken door de ICO-tokens te verkopen.

Een concreet voorbeeld is de ICO van Ethereum, waarbij een ICO-token (ETH) $0.3 in 2014 bedroeg. Bij de lancering van het operationele Ethereum platform in 2015 steeg de prijs razendsnel naar  $19.42 per ETH. Een belegger die in 2014 had geïnvesteerd in de ICO-token had een 6000 % ROI kunnen pakken. Dit voorbeeld is natuurlijk een uitzondering, maar het is zeker niet uitgesloten dat er een nieuw blockchain of fintech project komt met vergelijkbare ROI. We zijn pas begonnen met de verkenning en uitgaves van ICO’s.

Waar moet ik opletten bij een Initial Coin Offering – ICO?

Voordat je ICO-tokens gaat kopen zul je de ICO-structuur moeten onderzoeken en o.a. kijken hoe het geld wordt beheerd. Wordt het geld beheerd in een speciale ICO-coin escrow wallet of smart contract met afdoende beveiliging? Zijn de wallets met meervoudige handtekeningen verder beschermd waarbij één van de sleutels in handen is van een vertrouwde derde partij? Is er een duidelijke roadmap en een goed onderbouwde white paper? Wie zijn betrokken bij het team? Wie zijn de ontwikkelaars? Is het een transparante organisatie met een duidelijke communicatie strategie over o.a. de ontwikkeling en voortgang van het project? Hoe werkt de wallet, hoe kunnen de tokens veilig worden opgeslagen? Is er al een Beta of test versie van het product beschikbaar?

Wanneer je geen duidelijke antwoorden kunt geven op deze vragen, investeer dan geen geld in het project. Hieronder kun je Andreas Antonopoulos aan het woord zien over de vele Initial Coin Offerings die tegenwoordig worden gelanceerd:

Waar kan ik vertrouwde ICO’s vinden en crypto-tokens kopen?

Gevestigde en erkende ICO crypto-tokens kunnen op een cryptocurrency exchange worden gekocht en verhandeld als vaak een nieuwe digitale variant van aandelen op toonder.

Belangrijke ICO’s in 2017:

 

Staat er een aankomende ICO niet in deze lijst? Wil je een ICO aan deze lijst toevoegen die de moeite waard is?

Neem contact op met de site manager: contact.

Trouwens, nieuwe aankomende ICO projecten kun je ook vinden op speciaal ontwikkelde ICO platformen zoals Icononomi, Waves, WingsBNKtothefuture en Tokenmarket. De meeste ICO’s kun je het beste met ethers of bitcoins kopen. Wees voorzichtig en beleg alleen met geld dat je kunt verliezen.

Voor meer informatie:

Bron:

Oorspronkelijke publicatiedatum: 08-03-2017. Dit opiniestuk is geen beleggingsadvies. Inhoud wordt vaak geactualiseerd. Beleggen in ICO’s is uitermate risicovol.