spectrocoin bitcoin exchange wallet en payment processor

MONERO

Wat is Monero en waarom is het een bijzonder cryptomuntje om te kopen?

Monero XMR is een relatief nieuwe open source cryptocurrency. Het cryptomuntje is gelanceerd in 2014. Monero is esperanto voor munt. Het heeft vele belangrijke speerpunten die het tot een zeer bijzonder cryptomuntje maakt in vergelijking met Bitcoin. Laten we een aantal bespreken die aangeven waarom het interessant kan zijn om Monero XMR’s te kopen met iDeal bij LiteBit!

moneroIn de eerste plaats Monero streeft naar de ontwikkeling van een decentrale anoniem cryptomuntje op basis van een eigen CryptoNote protocol en meer onafhankelijke blockchain. Monero is geen derivaat van Bitcoin, een zogenaamde altcoin.

Monero zorgt ervoor dat de transacties niet kunnen worden getraceerd, de blockchain/grootboek van Monero wordt verduisterd of in de war geschopt als het gaat om wie de ontvanger, de verzender en de inhoud van de verzendig was. De transacties liggen vast maar van wie die transacties precies waren en wat er precies in de transacties werd verzonden is niet inzichtelijk.

Dit is het wezenlijke verschil met de Blockchain van Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum en natuurlijk al die derivaten van Bitcoin, de altcoins. De blockchain van Bitcoin is transparant en alles kan worden getraceerd. Dit betekent dat uiteindelijk, met de juiste software en middelen, elke Bitcoin gebruiker kan worden opgespoord. Daarom, het is een mythe dat Bitcoin anoniem is. Monero moet hier niks van hebben en ze werken dan ook samen met bedrijven die ICT-privacy oplossingen leveren om het netwerk en de infrastructuur van Monero te beveiligen tegen nieuwsgierige overheden en veiligheidsdiensten. Een concreet voorbeeld is het gebruik van een i2p router binnen Monero en de ontwikkeling van een private communication platform.

monero cryptocurrencyMonero wil ook echt 100 % decentraal zijn. Vele cryptocurrencies gebaseerd op een proof of stake, emissie en distributie modellen leiden vaak dat de invloed over het netwerk in handen komt van een aantal belangrijke sleutelspelers die een groot deel van het aantal muntjes in handen hebben. In dit geval is het netwerk niet meer 100 % decentraal en ook niet meer gelijk.

100 % decentraal wil zeggen dat iedereen gelijk is ongeacht het aantal muntjes deze in bezit heeft. Een goed ontwikkeld proof of work model zou dit moeten bewerkstelligen, toch het belangrijkste voorbeeld van een Proof of Work model, Bitcoin, leeft ons dat hier ook macht en invloed kan worden gecentraliseerd. Binnen het Bitcoin netwerk kun je spreken over een centralizatie van macht in de hand van de Bitcoin miners, de bedrijven en mensen die het netwerk in standhouden met dure infrastructuur.

Cryptocurrencies met een gesloten ontwikkelingsmodel is per definitie een vorm van centraliseren aangezien er geen open audit en transparent systeem is over de exacte ontwikkeling van het muntje. Er zit meteen een machtsfactor ingebouwd met veel invloed over hoe de ontwikkeling zal geschieden. Dit is ook geen 100 % decentraal muntje.

Monero heeft naar de ontwikkeling van Bitcoin gekeken en er uitgeleerd hoe je een 100 % decentraal netwerk kunt behouden en ontwikkelen op basis van een proof of work model. Monero maakt gebruik van een mining algorithm dat elke computer met een x86x CPU in staat stelt om Monero’s te delven en het netwerk te onderhouden. Dit voorkomt dat over een tiental jaren alleen maar bedrijven met een speciale mining infrastructuur in staat zijn om Monero’s te delven en de invloed over het netwerk te vergroten. Nee, bij Monero zal iedereen met een normale computer gewoon Monero’s kunnen delven. Elke gebruiker kan gewoon een miner zijn.

darkcoins kopen

Supereenvoudig Monero kopen met iDeal via LiteBit!
litebit dash kopen

Een ander groot probleem met cryptocurrencies is de schaalbaarheid. Vooral de altcoins die derivaten zijn van de Bitcoin codebase hebben te maken, net zoals met Bitcoin, een zogenaamde ‘block size limit‘. Deze technische limitatie is problematisch vooral wanneer het Bitcoin netwerk enorm zou groeien en iedereen gelijktijdig transacties zou uitvoeren. Deze technische limitatie leidt to vele discussies, onzekerheden voor de toekomst, maar ook oplossingen. Toch, het is een probleem. Dit probleem zit niet in Monero en beschikt o.a. over een dynamische block size limit.

Een ander technisch probleem binnen het Bitcoin netwerk is de manier waarop de miners worden gecompenseerd. Er is geen permanent block award ingebouwd in de mining algorithm en de kosten voor het onderhouden en veiligstellen worden steeds hoger. De Miners zullen daar op de keten in de Blockchain werken waar ze het meeste kans hebben op het delven van meer bitcoins. De bitcoinprijs moet ook hoog genoeg zijn zodat de miners hun werk kunnen doen, het kost namelijk veel geld in electriceitskosten, serverkosten en andere bedrijfskosten om een Bitcoin mining company in stand te houden. Dit is een onzekerheidsfactor die is ingebouwd in de Blockchain van Bitcoin. Monero heeft dit probleem niet.

Monero heeft een “permanent block reward”. Deze zal nooit lager dan 0.3 XMR zijn. Monera zal worden gedolven op basis van een desinflatieproces, waar we een afname zullen zien van het tempo van de prijsstijging. Desinflatie moet zeker niet verward worden met deflatie. Terwijl deflatie een (langdurige) daling van het algemeen prijspeil is, is desinflatie slechts een vertraging van de inflatie. Dit wil zeggen, het prijspeil zal nog altijd wel blijven stijgen, maar de toename in het algemeen beeld van het prijspeil zal lager liggen dan voorheen. De prijsontwikkeling zal veel gezonder en meer stabiel zijn. Monero zal veel minder prijsvolatiel zijn dan b.v. Bitcoin. Zo ver zijn we nog niet, aangezien er nog een hele hoop muntjes moeten worden gedolven! Tot 2022 zullen er zo’n 18,4 miljoen Monedo’s worden gedolven waar we tot die tijd een jaarlijkse prijsinflatie van 1 % kunnen verwachten.

Het zijn deze eigenschappen die Monero tot een bijzonder cryptocurrency maken. Het is jammer dat Monero niet compatible is met de Bitcoin blockchain en apps. De hele Monero economie en alle applicaties moet van de grond worden opgebouwd. Wat ook jammer is, is dat Monero geen crypto-equity is. Monero is een cryptocurrency voor het bewerkstelligen van anonieme transacties.

darkcoins kopen

Supereenvoudig Monero kopen met iDeal via LiteBit!
litebit dash kopen

Voor meer informatie: