3 soorten van hacks op crypto waaronder taks

May 3, 2021
Aanbieding: 

Het is interessant eens 3 actuele hacks op crypto tegoeden op een rij te zetten om beter inzicht te krijgen in de risico’s:

We beginnen met de laatste.

1. Belastingdienst confiskeert Bitcoin

Het stadsbestuur van Seoul heeft zich toegang verschaft tot de crypto-accounts van 1.566 individuen verdeeld over drie exchanges. In een eerste ronde confisceerde de overheid omgerekend $ 18,6 miljoen aan crypto-tegoeden van 676 belastingontduikers die samen $ 18,5 miljoen belastingschuld hadden. Al heel snel hadden 118 van hen samen 940.000 euro terugbetaald.

Het stadsbestuur bracht een persbericht uit over de affaire: “Belastingzondaars smeken ons om hun cryptomunten niet te verkopen en bezweren snel hun schuld te voldoen. Het is duidelijk dat ze verwachten dat hun cryptocurrencies nog veel verder zullen stijgen.” Het persbericht noemt interessante voorbeelden:

De directeur van een ziekenhuis die omgerekend $ 9,3 miljoen aan Bitcoin bezat, betaalde onmiddellijk omgerekend $430.000 terug van de $740.000 die hij aan belastingen verschuldigd was en bood zekerheid voor de rest, met het verzoek zijn cryptogeld niet te verkopen.

Een andere belastingzondaar met een aanslag van $14.886, verzocht om de luttele $ 2.233 aan in beslag genomen crypto pas over twee jaar te verkopen, met als verklaring dat hij verwacht dat dit bedrag snel zou groeien naar een som die groot genoeg is om zijn belastingschuld te kwijten en nog wat terug te ontvangen.

Nog interessant om te zien welke cryptomunten geliefd zijn in Zuid-Korea: geconfiskeerd was 19 procent Bitcoin, gevolgd door DragonVein en Ripple met elk 16 procent, Ethereum met 10 procent en Stellar met 9 procent. Nu gaat het stadsbestuur snel achter virtuele activa van de resterende 890 geïdentificeerde belastingontduikers aan.

Resteert de vraag hoe het mogelijk is voor de overheid om crypto-tegoeden te confiskeren. Het antwoord is simpel: custodial wallets op de exchange in plaats van je eigen crypto wallet met private key. In Zuid-Korea heeft strikte KYC-regels voor cryptobezitters. Zo lang je Bitcoin op een door een derde beheerde wallet staat, loop je het risico het kwijt raken. Beheer je je eigen wallet, of zelfs je eigen Bitcoin node, en berg je je private key veilig op kan niets of niemand ook maar een cent van je stelen.

2. Cyberaanval op crypto-exchange

Het belang van een eigen cold wallet voor significante tegoeden is nu duidelijk. De tweede case laat het belang zien van cold storage voor een grote partij als een exchange.

De hacker wilde natuurlijk toegang tot de custodial wallets van de 2 miljoen klanten van de exchange. Dat lukte niet maar wel kreeg hij of zij de hele klantendatabase in handen. Het bedrijf waarschuwt nu voor verdachte communicatie van de dief die zich zou kunnen voordoen als officieel kanaal van de exchange.

Het bedrijf is druk doende om alle tegoeden van klanten naar een cold wallet te verhuizen tot de rust na een cyberaanval is weergekeerd.

Als je op dat adres kijkt zie je dergelijke lijsten die de verhuizing illustreren:

Hotbit verhuist tegoeden van klanten naar cold wallet

De volgende stap is het complete serverpark te verhuizen naar een nieuwe omgeving!

De reacties op Twitter zijn gemengd variërend van vernietigend:

Tot oprecht bezorgd:

Tot zeer positieve reacties als:

Uiteindelijk dan toch ook hier: “your wallet your keys” als ultieme advies tenminste voor HODLers.

3. Grootste DeFi hack ooit: EasyFi verliest $ 80 miljoen

Je hebt van die Bitcoin sceptici die dwepen met de een of andere altcoin. Maar als Bitcoin anno 2021 was overkomen wat EasyFi recent overkwam, zou de wereld in brand staan. Maar Bitcoin is na 12 jaar “shit testing” al eindeloos verheven boven welke andere altcoin of shitcoin ook. Bitcoin lekt niet. Bitcoin is safe. Bitcoin is niet eens meer een speculatieve asset. DeFi, hoe interessant ook, kan dat nog lang niet zeggen.

Crash van EASY token na hack

Wat is er loos? EasyFi, een vork van Compound, is een van de grootste lending platformen op internet, raakte een admin-sleutel kwijt aan een hacker waardoor deze maar liefst 2,98 miljoen EASY-tokens buit kon maken uit de MetaMask wallet van de ontwikkelaars. Op dat moment nog $ 75 miljoen waard. Tot overmaat van ramp wist hij ook 6 miljoen US dollar buit te maken uit de liquidity pool van het DeFi-project.

De CEO Ankitt Gaur moest met de billen bloot en dat deed hij met een blogpost op Medium getiteld: EasyFi Security Incident. Pre-Post Mortem. Een mooie titel voor een toch wel schandalige gebeurtenis. De blog begint met de feiten, dan de consequenties voor de community om af te sluiten met een boeiende open brief aan de hacker.

Open brief aan de hacker

U heeft zeer geavanceerde technieken gebruikt om veel geld van de EasyFi-community te stelen. EasyFi is een compleet nieuw project dat veel liefde en steun heeft van de gebruikers, die early movers zijn op het Layer 2 Polygon-netwerk.

We bevinden ons nog in een zeer pril stadium en kunnen niet alle verliezen op persoonlijke titel compenseren. We geven om onze gemeenschap en zullen er alles aan doen om alle verliezen bij onze gebruikers goed te maken. Wij zijn in shock evenals onze gebruikers die vanaf het begin op ons bouwden en die ons steunden.

Als oprichter van het project verzoek ik u stil te staan bij het harde werk dat in het bouwen van EasyFi is gestoken. Ik verzoek u te overwegen al het geld terug te betalen met de mogelijkheid van een passende premie. We zijn bereid een white hacker die openheid van zaken geeft te belonen met een prijs van $1 miljoen zullen dan geen gerechtelijke stappen ondernemen.

Tja. Je moet wat. Hoe reageerde de community? Blader zelf door deze Twitter draad en smul! Een bloemlezing:

Tja, enige zelfhaat en zelfspot bij Indiërs is te bespeuren

Dit is eens geen complottheorie maar best plausibel. Een crypto-project verliest de admin-key????!!!

Als je hierboven naar de koersontwikkeling van het EASY-token kijkt is de vraag of dit project nog toekomst heeft. Maar dood is het nog niet. Het is afwachten.

Sommigen steunen door dik en dun.

En zeker: het hele idee van de vrije markt en kapitalisme is dat de survival of the fittest van projecten en bedrijven vanzelf bepaalt wie de winnaars zijn. Voor de ondernemers én de beleggers is het top of flop.

Deze tweet is prachtig cynisch. Want hoe kan een project zichzelf DeFi noemen als dit in de centrale mis kan gaan. Bepaalde voordelen van Bitcoin schitteren hier op de achtergrond. Anybody?

Concluderend zien we dat een hack op wallet niveau er nog het meest “inhackt”. Dat haalt echt het vertrouwen onderuit. Dat er fondsen gestolen zijn is dan nog maar het begin: de echte catastrofe is de onvermijdelijke koersval van het native token en daarmee de hele financiering van het project. Dat heeft ook de interessante consequentie dat de hacker ook weinig plezier heeft van zijn buit. Bij Bitcoin kost het vanwege de PoW miljarden om ook maar in de buurt te komen van een kans iets te kraken. Maar wie zou dat al willen doen als je bedenkt dat de marktkapitalisatie van 1 triljoen dollar als een luchtballon zou klappen als Bitcoin een dergelijk fataal lek zou blijken te hebben.

Bitcoin zelf lijkt intussen trouwens wel gevrijwaard van directe hacks. Wel loeren criminelen voortdurend op zwakke plekken bij bedrijven in het ecosysteem en op de psychologie van met phishing gemakkelijke te bespelen individuen. 2020 pakte voor wallet-marktleider Ledger uit als zwanenzang met het lekken van complete klantenbestanden. Daarom sluiten we af met een noodkreet van Bitcoin-goeroe Balaji Srinivasan die het over een hele andere boeg gooit:

Een nieuw geluid in het debat over crypto en de op handen zijnde introductie van CBDC’s. Kunnen we Bitcoin en crypto weer terugbrengen naar haar libertarische cypherpunk wortels? Liever dat er af en toe een dief vrijuit gaat, dan dat miljoenen de dupe zijn.

Lees verder

WK voetbal en bitcoin? Beleef het met Blox!

Ben je gek op WK voetbal en bitcoin? Wil je ook gezellig samen met je vrienden een poule houden tijdens het WK? Je weet wel, samen met je vrienden deelnemen aan een poule én kans maken op 100 euro aan bitcoin? Dat kan bij BLOX, het Nederlandse alles-in-1 cryptoplatform met de gelijknamige app. Beleef het […]

Nov 18, 2022
1,5 min

De FTX exchange is bankroet – Sam Bankman-Fried´s Ponzi-empire

De FTX beurs is bankroet en bleek onder leiding van Sam Bankman-Fried gewoon een malafide Ponzi operatie te zijn. Het is een enorm schandaal. Binnen een paar dagen werd een vermogen van 40 miljard dollar weggevaagd. De directeur van FTX Sam Bankman-Fried, profileerde zich als een voorvechter voor strikte regulering voor de crypto sector en […]

Nov 22, 2022
5 min

Credit Suisse is in de problemen en failliet? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Volgens marktindicatoren verkeert Credit Suisse in grote problemen en staat op omvallen. Systeembanken met een too big to fail status leren nooit van het verleden. Het zijn meesters in het sjoemelen met cijfers om o.a. financiële debacles en aanverwante verliezen te verdoezelen. Credit Suisse is zoals de meeste banken ook een echte schandaalbank. Via een […]

Oct 3, 2022
6 min