gent

Zaterdag 8 oktober 2022 – Allereerste Bitcoin-conferentie in België!

Aug 30, 2022
Aanbieding: 

Allereerste Bitcoin-conferentie in België, The Future of Bitcoin Conference, start op 8 oktober om “de belegger meer inzicht geven in Bitcoin.”

Wie interesse heeft in Bitcoin en andere cryptomunten moet op zaterdag 8 oktober in de Ghelamco Arena in Gent zijn. Bitcoiner Levi Haegebaert (auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’) organiseert er die dag de alleréérste Nederlandstalige Bitcoin-conferentie van de Benelux met steun van Litebit. Wij belden Levi Haegebaert op voor een gesprek over de Future of Bitcoin Conference.

Bitcoin Conference Gent
Foto van Levi Haegebaert

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste vragen en antwoorden van het gesprek met Levi:

Levi, laat ons beginnen bij het begin: vanwaar jouw passie voor Bitcoin?

Haegebaert: “Met mijn achtergrond in economie en IT was ik al vroeg gefascineerd door alles wat met technologie te maken heeft en toen ik de eerste keer hoorde over Bitcoin ging er bij mij pas echt een lampje branden (lacht). Ik vond Bitcoin een geweldig vernieuwende en nuttige technologie en ik ben me er echt beginnen in verdiepen. Ik heb als het ware twee jaar lang op eigen houtje gestudeerd om Bitcoin helemaal te doorgronden. Daarna wilde ik vooral die opgedane kennis kunnen dóórgeven. Ik heb een boek geschreven, maar ik merk dat er nog altijd veel misvattingen zijn over Bitcoin. De klassieke krantenkoppen vertellen écht niet het volledige verhaal. Bitcoin is veel meer dan het op het eerste zicht lijkt.”

Om welke misvattingen gaat het?

Haegebaert: “Da’s zeer uiteenlopend. Veel mensen denken nog altijd dat Bitcoin alleen gebruikt wordt door criminelen en speculanten (lacht). Anderen denken dat de overheid Bitcoin binnenkort aan banden gaat leggen of dat de technologie die Bitcoin gebruikt achterhaald is én slecht is voor het milieu. Vaak circuleren ook verkeerde cijfers. Die mythes ontkrachten of nuanceren, vind ik wel belangrijk.”

En daarom dus die eerste Bitcoinconferentie in België?

Haegebaert: “Ja toch wel. Er zijn al heel wat mensen in ons land die bezig zijn met crypto. Al meer dan een half miljoen Belgen bezit crypto, da’s toch een indrukwekkend cijfer. Maar ondanks die enorme stijging van het aantal gebruikers in ons land en ondanks de grote vraag naar info, vind ik dat we op veel vlakken achterlopen op onze buurlanden. De sector is nog eerder klein in België. Ik geef een voorbeeld: terwijl er nu in Nederland al 25 handelsplatformen zijn voor crypto, heeft België er … één. En er waren in België ook nog geen conferenties of fysieke aangelegenheden waar je als belegger heen kunt voor vragen over crypto. Dus ik voelde me geroepen om daar iets aan te veranderen. Ik voelde de nood om de beleggers inzicht te geven in Bitcoin, om hun investeringshorizon te verruimen.”

Op welk publiek mik je?

Haegebaert: “Op een breed publiek. De conferentie is er zeker niet voor de ‘happy few’. Wel voor álle mensen die enige interesse of nieuwsgierigheid naar Bitcoin hebben. Voorkennis is niet vereist. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk concrete vragen beantwoord te zien worden.”

Er zijn keynotes, debatten en workshops. Op welke spreker ben je het meeste trots?

Haegebaert: “Het is moeilijk kiezen en ik wil zeker niemand vergeten dus ik moet ze misschien allemaal noemen? Nee, oprecht, ik kijk uit naar alle sprekers (lacht). Naar Gertjan Verachtert bijvoorbeeld. Hij is een expert in nationale en internationale fiscaliteit en dan specifiek crypto. Zijn keynote heet ‘Bitcoin en de fiscus, hoe zit dat nu?’ en hij gaat de aanwezigen dus een antwoord geven op al hun fiscale vragen. Daar ben ik echt trots op, want dat gaat heel veel mensen echt concreet helpen. Daar word ik blij van.”

Er is de laatste tijd veel onzekerheid op de financiële markten. Bitcoin werd lang beschouwd als veilige haven, maar ook de Bitcoin-prijs is de laatste tijd gekelderd… Komt Bitcoin dan die veiligheidsbelofte niet na?

Haegebaert: “Da’s een uitstekende vraag (lacht). Een vraag waar veel mensen mee worstelen en die beantwoord zal worden door Willem Middelkoop. Mocht je hem niet kennen: Middelkoop is een Nederlandse ondernemer en auteur die meer dan 150.000 boeken verkocht heeft in 8 verschillende talen. Hij is een monetair expert en zal in zijn keynote analyseren hoe de economie mogelijk verder kan evalueren én of Bitcoin daarvan kan profiteren. Wordt boeiend.”

Je had het over die misvatting over Bitcoin en het klimaat, maar hoe problematisch zijn de stijgende energieprijzen als het gaat over mining?

Haegebaert: “Die prijzen gaan door het dak en betekenen inderdaad een uitdaging voor Bitcoin. De steeds strengere milieuwetgeving trouwens ook. Maar onderschat de creativiteit van Bitcoiners niet! Met Bert De Groot komt er een miner langs om z’n verhaal te doen, da’s best uitzonderlijk trouwens. Miners zijn doorgaans geen grote praters (lacht)… De Groot komt een razend interessante case study toelichten, ééntje die mij ook verraste toen ik er voor het eerst over hoorde. Er zijn tegenwoordig bloemenkwekerijen die beroep doen op de warmte van Bitcoin-miners in plaats van op gasverwarming. Er zijn dus toepassingen denkbaar die een transitie naar een meer groene energie net kunnen stimuleren.?”

En is er effectief nog sprake van Bitcoin-criminaliteit?

Haegebaert: “Dat kun je nooit uitsluiten, er zal altijd en overal criminaliteit zijn. Maar VTM-gezicht Faroek Özgünes komt langs en hij is ervan overtuigd dat het negatieve imago van Bitcoin op dat vlak onterecht is. Volgens hem zijn cryptomunten vaak niet het ideale middel voor het criminele milieu als het gaat over het niet traceerbaar maken van hun misdaden (lacht). Maar natuurlijk is er ook andere cryptofraude, natuurlijk worden er ook particuliere investeerders opgelicht. Dus daar willen we op de conferentie ook wel over praten en er de mensen voor waarschuwen.”

Wanneer zal de conferentie voor jou geslaagd zijn?

Haegebaert: “Als de awareness voor Bitcoin groter wordt in België en als we mythes kunnen ontkrachten. Als we mensen kunnen informeren over de voor- en nadelen. Als we beleggers een pak wijzer hebben gemaakt door de info die we hen bieden in de verschillende talks. Maar eigenlijk vind ik het feit dat die eerste conferentie in België er simpelweg ís al een succes. Ik ga er in elk geval van genieten en iedereen is meer dan welkom. (lacht)”

Voor meer informatie over deze conferentie, bezoek de volgende pagina: The Bitcoin Conferentie – Ghelamco Arena in Gent

Future of Bitcoin Conference – Gent

Bezoek op 8 oktober 2022 de prachtige stad van Gent en deze unieke, kleinschalige Bitcoin conferentie met 12 bijzondere sprekers

Lees verder

Worst Bank Scenario – Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit

Een interview over een belangrijk boek die meer kijkcijfers verdient is de aflevering van Holland Gold Interviews waar Hester Bais te gast is. Hester Bais de oprichter van advocatenkantoor BAIS Legal en gespecialiseerd in financieel recht. Ook is ze medeauteur van het boek “Worst Bank Scenario” dat gaat over de omvangrijke netwerkcorruptie en de grootste […]

Sep 24, 2022
2 min

Verenigde Arabische Emiraten maakt zich klaar voor Bitcoin

De Seed Group, het beleggingsfonds van de koninklijke familie van Sheikh Saeed bin Ahmed Al Maktoum, is een samenwerking opgestart met CoinCorner. CoinCorner is een innovatieve bitcoin exchange op het eiland van Man die o.a. betaaltoepassingen ontwikkeld voor het Bitcoin Lightning Network. De Seed Group wil in samenwerking met CoinCorner een exchange lanceren in Dubai […]

Sep 21, 2022
2 min

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars […]

Sep 1, 2022
5,5 min