hoe werkt de economie

Amerikaanse overheid dreigt Irakese rekening te bevriezen

LiberBits
Jan 13, 2020
Aanbieding: 

De Amerikaanse overheid zal de Dollar bankrekeningen van de Irakese overheid bevriezen als ze daadwerkelijk overgaat om de Amerikaanse troepenmacht het land uit te sturen. De liquidatie van de Iraanse generaal Qassam Soleimani in Bagdad heeft er toe geleid dat het Irakese parlement een wetsvoorstel heeft aangenomen voor het wegsturen van de aanwezige Amerikaanse troepenmacht in Irak. Mocht Irak daadwerkelijk dit wetsvoorstel goedkeuren en implementeren, dan zal de Amerikaanse overheid de toegang tot de bankrekening van de Irakese Centrale Bank bij de Amerikaanse Federal Reserve bevriezen.

De financiële macht van de Amerikaanse overheid en de Fed

VS dreigt Irakese bankrekening fed te bevriezen

De meeste centrale banken houden bankrekeningen aan bij de Federal Reserve in New York. Dit geldt ook voor de centrale bank van Irak voor het beheer van de overheidsfinanciën zoals de inkomsten van olieverkopen in het kader van het Petro Dollar-recycling systeem. De Irakese dictator Saddam Hoessein wilde hier een einde aan maken door over te schakelen naar de euro. Het land werd daarop onder valse voorwendselen binnengevallen door het Amerikaanse leger tijdens de Irakoorlog van 2003. Het Petro Dollar recycling systeem is van wezenlijk belang voor de hegemonie van de Verenigde Staten en de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Het zorgt ervoor dat geallieerde oliestaten vastzitten in een lucratieve ondergeschikte financiële afhankelijkheidsrelatie. Het is uiterst moeilijk om buiten de Amerikaanse dollar heen te kunnen, terwijl de overheden zelf afhankelijk worden van de Amerikaanse Dollar en staatsobligaties. Doordat alle belangrijke geldstromen door het financieel centrum van New York gaan, is het uiterst gemakkelijk voor de Amerikaanse overheid om via financieel terrorisme (sancties) iedereen in het gareel te houden.

De mogelijke implicaties

Het lijkt erop dat de Irakese president Mr. Abdul-Mahdi gehoor zal geven aan het wetsvoorstel. Mocht de Amerikaanse overheid de Irakese bankrekening bij de Fed bevriezen zal dit behoorlijke op korte termijn flinke financiële implicaties hebben voor Irak. De lokale munteenheid, de Dinar, zal in koopkracht verliezen en de oplopende inflatie zal leiden tot o.a. meer politieke onrust. Er wordt geschat dat er meer dan 3 miljard Amerikaanse Dollars op de rekening staan waarover de Irakese overheid toegang tot verliest. Het zal ook implicaties hebben voor Iran, aangezien Iraanse wisselbeurzen en banken in Irak aan Amerikaanse Dollars kunnen komen. Door Amerikaanse sancties is Iran volledig afgesloten van het internationaal financiële systeem (SWIFT).

Op lange termijn zal de Amerikaanse overheid steeds minder als ‘bevrijder van Saddam’ maar een bezetter worden beschouwd. Hoe het ook zij door deze bedreiging aan het adres van Irak, zal de aanwezige Amerikaanse troepenmacht als een bezettingsmacht worden beschouwd. Op lange termijn zal Irak werken aan een alternatief voor de Amerikaanse Dollars en wellicht olie ook gaan afrekenen in euro’s of in Chinese Yuan?

Dit nieuws geeft duidelijk aan hoe financiële en militaire macht met elkaar samenhangt en verder zodoende door Amerikaanse schulden imperialisme iedereen verder onderwerpt zonder een schot te lossen. Bitcoin is in dit kader van het zoeken naar een alternatief voor de Dollar een interessante optie aangezien het volledig apolitiek is waarbij iedere deelnemer soeverein en gelijkwaardig is. Voor meer informatie:

Leer hier alles over Bitcoin:

Bronvermelding: Wall Street Journal

Lees verder

De Dollar Milkshake Theory en het tekort aan dollars?

In dit artikel zal de Dollar Milkshake Theory worden besproken in het kader van de volgende schuldencrisis, een monetaire reset en Bitcoin. Deze controversiële theorie is ontwikkeld door de vermogensbeheerder Brent Johnson. Brent is de uitvoerend directeur van Santiago Capital, een beleggingsfonds met een specialisatie in goud. De probleemstelling Brent Johnson was verbaasd dat de […]

LiberBits
Mar 27, 2020
7 min

Wat is een goed alternatief voor goud?

Tijdens crisistijden neemt de vraag naar goud in de vorm van gouden munten en goudbaren flink toe. Goud is een van de meeste veilige en conservatie beleggingen die iemand kan maken tegen inflatierisico’s veroorzaakt door het monetaire beleid van centrale banken. Toegenomen inflatierisico’s door het monetaire en fiscale beleid De coronacrisis dreigt een globale economische […]

LiberBits
Mar 25, 2020
3 min

De Digital Dollar – de CBDC van de Federal Reserve!

Never waiste a good crisis. Het is bekend geworden dat de Amerikaanse Federal Reserve een digital dollar zal uitgeven en beheren door het federale systeem van reservebanken. Deze digitale dollar is een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC) en een nieuwe digitale monetaire basis voor de Amerikaanse bevolking. Deze zal direct naar die Amerikaanse burgers […]

LiberBits
Mar 26, 2020
5 min