hoe werkt de economie

Amerikaanse overheid dreigt Irakese rekening te bevriezen

Jan 13, 2020
Aanbieding: 

De Amerikaanse overheid zal de Dollar bankrekeningen van de Irakese overheid bevriezen als ze daadwerkelijk overgaat om de Amerikaanse troepenmacht het land uit te sturen. De liquidatie van de Iraanse generaal Qassam Soleimani in Bagdad heeft er toe geleid dat het Irakese parlement een wetsvoorstel heeft aangenomen voor het wegsturen van de aanwezige Amerikaanse troepenmacht in Irak. Mocht Irak daadwerkelijk dit wetsvoorstel goedkeuren en implementeren, dan zal de Amerikaanse overheid de toegang tot de bankrekening van de Irakese Centrale Bank bij de Amerikaanse Federal Reserve bevriezen.

De financiële macht van de Amerikaanse overheid en de Fed

VS dreigt Irakese bankrekening fed te bevriezen

De meeste centrale banken houden bankrekeningen aan bij de Federal Reserve in New York. Dit geldt ook voor de centrale bank van Irak voor het beheer van de overheidsfinanciën zoals de inkomsten van olieverkopen in het kader van het Petro Dollar-recycling systeem. De Irakese dictator Saddam Hoessein wilde hier een einde aan maken door over te schakelen naar de euro. Het land werd daarop onder valse voorwendselen binnengevallen door het Amerikaanse leger tijdens de Irakoorlog van 2003. Het Petro Dollar recycling systeem is van wezenlijk belang voor de hegemonie van de Verenigde Staten en de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt. Het zorgt ervoor dat geallieerde oliestaten vastzitten in een lucratieve ondergeschikte financiële afhankelijkheidsrelatie. Het is uiterst moeilijk om buiten de Amerikaanse dollar heen te kunnen, terwijl de overheden zelf afhankelijk worden van de Amerikaanse Dollar en staatsobligaties. Doordat alle belangrijke geldstromen door het financieel centrum van New York gaan, is het uiterst gemakkelijk voor de Amerikaanse overheid om via financieel terrorisme (sancties) iedereen in het gareel te houden.

De mogelijke implicaties

Het lijkt erop dat de Irakese president Mr. Abdul-Mahdi gehoor zal geven aan het wetsvoorstel. Mocht de Amerikaanse overheid de Irakese bankrekening bij de Fed bevriezen zal dit behoorlijke op korte termijn flinke financiële implicaties hebben voor Irak. De lokale munteenheid, de Dinar, zal in koopkracht verliezen en de oplopende inflatie zal leiden tot o.a. meer politieke onrust. Er wordt geschat dat er meer dan 3 miljard Amerikaanse Dollars op de rekening staan waarover de Irakese overheid toegang tot verliest. Het zal ook implicaties hebben voor Iran, aangezien Iraanse wisselbeurzen en banken in Irak aan Amerikaanse Dollars kunnen komen. Door Amerikaanse sancties is Iran volledig afgesloten van het internationaal financiële systeem (SWIFT).

Op lange termijn zal de Amerikaanse overheid steeds minder als ‘bevrijder van Saddam’ maar een bezetter worden beschouwd. Hoe het ook zij door deze bedreiging aan het adres van Irak, zal de aanwezige Amerikaanse troepenmacht als een bezettingsmacht worden beschouwd. Op lange termijn zal Irak werken aan een alternatief voor de Amerikaanse Dollars en wellicht olie ook gaan afrekenen in euro’s of in Chinese Yuan?

Dit nieuws geeft duidelijk aan hoe financiële en militaire macht met elkaar samenhangt en verder zodoende door Amerikaanse schulden imperialisme iedereen verder onderwerpt zonder een schot te lossen. Bitcoin is in dit kader van het zoeken naar een alternatief voor de Dollar een interessante optie aangezien het volledig apolitiek is waarbij iedere deelnemer soeverein en gelijkwaardig is. Voor meer informatie:

Leer hier alles over Bitcoin:

Bronvermelding: Wall Street Journal

Lees verder

Bitcoin is te langzaam!

Is Bitcoin niet te langzaam? Een van de kritieken die vaak op Bitcoin wordt losgelaten is dat het een te traag systeem is om alle wereldwijde transacties te faciliteren. De fout is echter dat men Bitcoin probeert te vergelijken met een betaalprovider zoals bijvoorbeeld Visa, terwijl Bitcoin eerder een vervanger is van het huidige fiat-geldsysteem […]

Jul 9, 2020
2 min

Kan de Federal Reserve Bankroet gaan?

Kan de Federal Reserve bankroet gaan? Dit is een vraag die George Gammon zich stelt in de onderstaande video. Hij heeft een uitstekende analyse gemaakt over hoe de Federal Reserve opereert en op welke manier de Federal Reserve geld verdient voor haar aandeelhouders. De Federal Reserve functioneert nu als een gediversifieerd beleggingsfonds en zal onder […]

Jul 3, 2020
2,5 min

Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World

We kunnen onze lezers het volgende boek aanbevelen: Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World. Het boek is uitgegeven door Penguin Press in 2009 tijdens de vorige financiële crisis. Het is geschreven door Liaquat Ahamed die voor zijn werk in 2010 de Pulitzer Prize for History ontving. Het boek beschrijft de financiële ontwikkelingen voorafgaand […]

Jul 3, 2020
4 min