BANKSPAREN

Apr 22, 2013
Aanbieding: 

Banksparen, is het wel veilig en verstandig?

Waarom zou ik banksparen in deze onzekere tijden? Banksparen lijkt op het eerste gezicht een hele mooie spaarvorm en een compontent van goed vermogensbeheer. Vooral het feit dat bij bij banksparen het bankspaartegoed vrij is gesteld van vermogensbelasting (in box 3). Is dit wel echt een mooi lokkertje dat opweegt tegen de nadelen?

Wat zijn de nadelen van banksparen?

Ibanksparenn de eerste plaats, zijn de belastingregels over banksparen niet eens zo gemakkelijk. Er zijn genoeg regeltjes over de voorwaarden van fiscaal aantrekkelijk banksparen. Dit is een beetje ontmoedigend….maar goed, dit is niet eens zo een verwerpelijk probleem, kijk u moet zich afvragen wat het rendement is op lange termijn.

Welke spaarrente krijgt u eigenlijk en is deze wel conform de risiko’s die u neemt om uw geld vast te leggen? Hoe staat dit tegenover de inflatiecijfers? Wat is eigenlijk de echte inflatie in ons landje doordat er zoveel Euro’s in het systeem worden gepompt?

banksparen en inflatieKijk, u moet kritische vragen stellen over of het daadwerkelijk de moeite en het risiko waard is om te gaan banksparen. Het probleem is dat banken op dit moment zeer lage rentes geven voor ons spaargeld, terwijl de inflatiedruk alleen maar toeneemt door de praktijken van de Europese Centrale Bank om de Euro en de Europese Monetaire Unie in stand te houden. Wanneer u gaat banksparen moet u de macro-economische en monetaire factoren in de hele EU meewegen. Dit klinkt misschien verregaand, maar waarom zou u het geld vastleggen in een bank wanneer de toekomst van de Europese munt nog niet echt helder is en de Europese eenheid ver te zoeken is.

Het probleem is dat u in feite geen beschikking meer heeft over het geld dat u gaat banksparen. U bankspaarrekening wordt in feite geblokkeerd. U kunt er gewoon niet meer bij voor een aantal lange jaren gedurende de opbouwfase van uw kapitaal. Het zal niet gemakkelijk zijn om uw spaartegoed die u opspaart met banksparen te claimen wanneer de fundamenten van de EU en het bankwezen meer en meer scheuren gaan vertonen. In een aantal jaren kan het sentiment volledig omslaan bij de kiezers bij onze zuiderburen of juist onze naaste buren…wat gebeurt er dan? Wilt u dan makkelijk bij u geld komen en snel veilig stellen? Ik weet dat dit misschien kras overkomt, maar u moet hierbij wel stilstaan wanneer u gaat banksparen. De verkopers bij uw lokale bank zullen u niet op deze gedachten helpen waneer ze u deze spaarvorm aanbieden. U doet een goede daad voor de bank wanneer u gaat banksparen aangezien ze met uw spaargeld de bankreserves kunnen verstevigen. U neemt ook een behoorlijk risiko, dus u moet echt een hoge rente moeten ontvangen die minstens 1 % hoger is dan de jaarlijkse inflatiewaarde.

nadelen van banksparenNu komen we bij de volgende nadeel. Wat is de inflatie en de ontwaarding van de EURO in de toekomst, nu er zoveel wordt geprint. De EU wordt op dit moment door de geldpers overreind gehouden, dit kan een poosje blijven doorgaan…. kijk maar eens wat in Japan en de YEN is gebeurd. Dat zijn eigenlijk geen mooie vooruitzichten voor uw spaargeld, wanneer u voor 10 jaar uw spaarrente gaat vastleggen. De Japanners sparen bijna niet meer… ra ra hoe komt dat.

banksparen of goudkopenDoe u eigen rekenwerk en onderzoek voordat u begint met banksparen. Op lange termijn gezien, lijkt het sparen in edelmetalen verstandig. Zilver kopen en/of goud kopen zijn traditionele en conservatieve manieren om zoveel mogelijk uw koopkracht te bewaren in het licht van de huidige schuldenproblematiek en het beleid van de ECB.  Wil je meer risiko nemen met een gedeelte van je fiat geld, koop dan binaire opties!

Wat zijn de voordelen van banksparen?

De voordelen van banksparen zijn er alleen in het licht van goede economische vooruitzichten waarbij spaarrentes daadwerkelijk fatsoenlijk zijn en niet door inflatie en geldontwaarding worden opgesnoept. Aangezien we niet we ons niet in goede en zekere tijden bevinden, lijkt het me niet een slimme zet om uw zuur verdiende geld vast te leggen bij de bank. Er zijn alleen voordelen voor de bank en het is dan ook niet zo vreemd dat het zo makkelijk en goedkoop voor u kan worden geregeld. Toch, de kleine letters en regels over alle kosten zijn nog niet zo duidelijk als b.v. bij lijfrenteverzekeringen. 

Een ander typisch voordeel dat wordt opgenoemd is dat uw nabestaanden toegang tot uw spaartegoeden krijgen, wanneer u zou overlijden. Nou, ik noem dit geen voordeel maar een vanzelfsprekend recht!! Het zou me toch wat worden als de bank uiteindelijk mijn eigen bankspaartegoeden zou opeisen bij mijn overlijden. Dit zou diefstal zijn! Het feit dat het wordt genoemd als een voordeel is pure misleiding en moet ons waakzaam maken.

Wanneer u toch gaat banksparen kunt u volgens mij eerst beginnen met zelf te gaan sparen en beleggen waardoor u niet bent gebonden aan allerlei regels en vrij kunt beschikken over uw geld. De hoogste spaarrente krijgt u bij de BIGBANK. Het is gemakkelijk om daar online een spaardeposito te openen. Klik hier voor informatie over BigBank’s spaarrente en mogelijkheden. Bij banksparen geldt ook de bankgarantie zoals bepaalt in het depositogarantiestelsel. Banksparen kunt u doen bij alle Nederlandse banken en verzekeraars.Maar goed, Banken vergelijken alleen op basis van bankspaarrentes is niet de belangrijkste reden om een bepaalde bank te kiezen. 

Wil je echt veilig bank sparen zul je een rekening bij de Deposito Bank van Nederland moeten openen. 

Voor meer informatie:

Gerelateerde artikels

Lees verder

Mijlpaal: Twitter meet lightning fooi in Satoshi

Hoe brekend is het als Twitter samen met Jack Mallers’ Strike een dienst introduceert waarmee je twitteraars kleine fooien kunt toewerpen in crypto? In Bitcoin om precies te zijn. Best bijzonder en het deed de koers vandaag zeker goed. Maar de scherpe waarnemer zag nog heel iets anders. Zien wij dat inderdaad goed? Zien we […]

Sep 24, 2021
3 min

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min