trust wallet

Beleggen in Ethereum!

3 apr. 2018
Aanbieding: 

Wil je beleggen in Ethereum? Lezers hebben vaker de vraag gesteld of Ethereum een goede belegging is dit jaar. In dit artikel zullen we bespreken waarom het investeren in Ethereum nu risicovol is.

beleggen in ethereumIn de eerste plaats, laten we even de begrippen verhelderen. Een crypto belegger koopt geen aandelen in Ethereum. Ethereum is geen bedrijf en geeft geen aandelen uit. Het is een open en decentraal ontwikkelingsplatform voor het programmeren van blokketen applicaties. Beleggen in Ethereum gaat niet over het kopen van Ethereum aandelen, maar van Ether (ETH) tokens. Het gaat om een belegging in ethers (ETH) die ontwikkelaars nodig hebben om te kunnen programmeren op de Ethereum blokketen. Wanneer iemand interesse toont in het beleggen in Ethereum dan gaat het om prijsspeculatie: de prijs van Ethers zullen in de toekomst omhoog schieten door een toenemende vraag van Ethers doordat vooral meer ontwikkelaars Ethers nodig hebben om gebruik te kunnen maken van het Ethereum ontwikkelingsplatform.

Ethereum is een bijzonder ontwikkelingsplatform waarbij het zeer gemakkelijk is om nieuwe tokens uit te geven op basis van het ERC20 protocol. Het is dit protocol dat in 2017 en in 2018 nog steeds het meest gebruik wordt voor het lanceren van Initial Coin Offerings en token sales. Het beleggen in Ethereum tokens, de Ethers was in 2017 een van de beste beleggingen die men als belegger kon maken. De koers van Ether schoot binnen een aantal maanden omhoog van $12 naar een prijs record die boven $1300 uitkwam. Er heeft in het begin van 2018 een enorme prijscorrectie plaatsgevonden. De koers ziet er weer aantrekkelijk uit, maar is het beleggen in Ether (ETH) tokens wel zo interessant in 2018?

Het beleggen in Ethereum – ETH anno 2018-19: 

Het beleggen in Ethereum ofwel de ethers is nu veel meer risicovol geworden vanwege de volgende redenen:

  • Het succes van Ethereum is sterk gecorreleerd met het succes van het ERC20-protocol en het lanceren van nieuwe Initial Coin Offerings. Bedrijven, start-ups en ook oplichters hebben enorme bedragen opgehaald voor het ontwikkelen van allerlei nieuwe blokketen producten en diensten. De financiële autoriteiten kijken niet meer toe, maar slaan toe met nieuwe wetgeving, meestal in de vorm van een verbod. Een token uitgevaardigd door middel van een ICO is uiteindelijk een effect. De meeste bedrijven die een ICO hebben uitgevaardigd, hebben achteraf gezien de bestaande wetgeving over effecten en de effectenhandel overtreden en zijn in feite gewoon illegaal zonder toestemming uitgevoerd. Het is uiterst onzeker hoe uiteindelijk de financiële autoriteiten wel of niet ICO-initiatiefnemers retroactief zullen gaan vervolgen met hoge boetes of gevangenisstraffen. Hopelijk is met mogelijk om voor deze bedrijven retroactief toch nog te kunnen voldoen, maar er is nog steeds veel onduidelijkheid. Over het algemeen hebben overheden in landen zoals China en Zuid-Korea hard opgetreden. Negatieve berichtgeving over ICO’s en verdere regelgeving heeft de Ethereum koers dan ook geen goed gedaan. Vele tokens kwamen in de uitverkoop terecht en ETH reserves opgebouwd tijdens de ICO werden afgebouwd voor fiat geld. Bovendien Ethereum is zelf door middel van een ICO gefinancierd geworden. Zal Vitalik Buterin ook nog op het matje worden geroepen door de Amerikaanse autoriteiten? Het beleggen in Ethereum is vanuit dit onduidelijk regulatief perspectief in 2018 risicovol geworden. Op dit moment neemt de Amerikaanse overheid een afwachtende houding en zal de Ethereum Stichting en Vitalik waarschijnlijk met rust worden gelaten.
  • Bovendien, vele landen werken aan duidelijke regelgeving om ICO’s legaal te kunnen opzetten. In Europa zijn Zwitserland, Malta en Gibraltar goed op weg. Bovendien wordt er gewerkt aan het legaal kunnen uitgeven van effecten op de blokketen door zogenaamde security token offerings.  Met andere woorden: beursgangen op de blokketen met de uitgave van legale effecten komen er zeker aan. De toekomst ziet er wat dat betreft goed uit. De vraag is hoe lang het zal duren voordat alle regels en wetgeving klaar is. Zal dan Ethereum dan nog steeds met het ERC-20 protocol de boventoon kunnen voeren?
  • Ethereum is niet schaalbaar en schaalbaarheidsinitiatieven zijn mislukt en vertraagd. Het is de bedoeling dat Ethereum overstapt van een PoW naar een PoS consensus algoritme en een doorstart zal maken naar een Ethereum 2 versie. Het is een belangrijk risico waar elke belegger mee te maken krijgt. Bovendien, de smart contract technologie is niet robuust en veel meer gevoelig voor bugs. Ethereum zit vol met gebreken waar nieuwe projecten die Ethereum willen overtreffen van hebben geleerd. Niettemin, Ethereum beschikt over veel goede ontwikkelaars die werken aan een nieuw PoS-protocol om van Ethereum een nieuwe generatie smart contract platform te maken. Zullen ze slagen met hun opzet?
  • Het beleggen in Ethereum is vanuit dit perspectief ook veel meer risicovol geworden. Er wordt enorm hard gewerkt aan alternatieve ontwikkelingsplatformen. Bedrijven zullen in de toekomst veel meer keuze hebben. Een van de belangrijkste concurrent in wording is EOS, maar er zijn ook andere platforms zoals NEO en dienstverleners zoals Stratis voor het lanceren van een ICO. Ethereum zal technisch gezien beter schaalbaar moeten worden en ook goedkoper. EOS heeft geen beperkingen op het gebied van schaalvergroting en is bovendien gratis in gebruik. Bovendien is er Cardano die een zeer rustige en wetenschappelijke benadering heeft om Ethereum van de troon te stoten. De concurrentie zal toenemen en uiteindelijk zullen alleen de beste smart contract ontwikkelingsplatformen overblijven. Bovendien, vergeet niet dat Bitcoin dit jaar over een smart contract ontwikkelingsplatform beschikt op basis waarvan tokens sales kunnen worden gelanceerd: Rootstock.
  • Ondanks de vele risico-factoren zijn er zeker indicatoren die aangeven dat Ethereum wordt klaargestoomd als een nieuwe beleggingsklasse. Belangrijke exchange initiatieven die met steun van Wall Street worden opgezet (Bakkt, Fidelity etc.) zullen Ethereum toevoegen op hun platform. Er is ook een professionele koers index gelanceerd op het Nasdaq platform: Ethereum Liquid Index (ELX).

CONCLUSIE:

Het beleggen in Ethereum en de Ether tokens was in 2017 een van de beste investeringen die je kon maken, maar in 2018 is het landschap volledig veranderd waardoor het beleggen in Ethereum anno 2019 veel meer risicovol is geworden door bovenstaande redenen.

ethereum investeren

Sleutelvraag: zal Ethereum haar technologische problemen overwinnen en voor de lange termijn de concurrentie kunnen aangaan met vooral nieuwe smart contract blockchain platforms? Ethereum beschikt over de gemeenschap en expertise die dit zou moeten kunnen verwezenlijken, maar succes is hier geen garantie. 

Dit artikel is geen beleggingsadvies en is een persoonlijke mening over de huidige staat van de crypto markten en Ethereum op verzoek van een aantal lezers.

Wil je beleggen in Ethereum?

Investeer in Ethereum met het Nederlandse bitvavo platform!

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min