energiecrisis

Waarom zou ik beleggen in grondstoffen?

Jan 25, 2023
Aanbieding: 

Waarom zou ik beleggen in grondstoffen en op welke manier zou ik dat het beste kunnen doen? In dit artikel gaan we verder uitdiepen waarom een beleggingsportefeuille grondstoffen moet includeren.

Belangrijke investeringsbanken hebben hun inschatting bijgesteld. Credit Suisse geeft beleggers in 2023 het advies om de positie in obligaties af te bouwen voor grondstoffen (commodities). Volgens Goldman Sachs zal er een ‘Commodity Super Cycle’ komen waarbij grondstofprijzen met 40 procent zullen gaan stijgen.

Wat zijn belangrijke redenen grondstoffen nu in de belangstelling staan? Waarom zou ik beleggen in grondstoffen?

De oorlog in de Oekraïne heeft een energiecrisis veroorzaakt. Rusland en de meeste landen in de Europese Unie staan nu op vijandige voet. De toevoer van grondstoffen uit Rusland is drastisch afgenomen. Het heeft de inflatie verder versterkt en het einde van een periode van goedkope grondstoffen ingeluid. Rusland heeft haar afzettingsmarkten nu verplaatst naar Azië. Europa zal nu duurder moeten inkopen.

Het sanctiebeleid van Europa met de confiscatie van Russische deviezen heeft een averechts effect gehad. Het heeft de samenwerking tussen de BRICS landen versterkt. De alliantie wordt zelfs uitgebreid met nieuwe leden. Rusland is niet geïsoleerd, maar juist nu meer geïntegreerd in de Oosterse gevestigde orde onder leiding van China. Er is een duidelijke breuk ontstaan tussen het Westen en het Oosten met de opkomst van een multipolaire wereldorde waarbij wordt gewerkt aan een dedollarisatie en minder afhankelijkheid van de Westerse financiële bancaire orde.

China heeft al een alternatief betalingssysteem in opbouw met een eigen CBDC en blockchain service netwerk die o.a. over het hele land wordt uitgerold en verder kan worden gebruikt door lidstaten van de Eurasian Economic Forum die ook betrokken zijn met de uitbouw van de Nieuwe Zijderoute.

In het opbouwen van een nieuwe monetaire, economische en financiële orde in het Oosten zullen grondstoffen een sleutelrol spelen. De introductie van de Petroyuan kent een gouddekking. Een CBDC is leuk en aardig, maar Goud zal een prominente monetaire rol krijgen als vertrouwensanker voor het internationale betalingsverkeer in het Oosten. China heeft de laatste jaren hard gewerkt aan het opbouwen van niet alleen een goudvoorraad, maar ook andere strategische grondstoffen die het goedkoop kon inkopen met dollars.

De Federal Reserve (FED) zal in 2023 het rentebeleid weer moeten bijstellen en een programma van kwantitatieve verruiming moeten opstarten om uiteindelijk de Amerikaanse economie te ondersteunen en de enorme staatschuld aflosbaar te houden. Het inflatiecijfer zal door de manipulatie van de meetmethodiek weer afnemen waardoor wellicht ook de rente wellicht weer mag dalen. Dit veranderde rentebeleid zal ook een impact hebben op de grondstofprijzen.

Het tijdperk van onbeperkte goedkope grondstoffen, arbeid en ook geld (koopkracht in het Westen) is voorbij. We staan aan de dageraad van een zogenaamde ‘Commodity Super Cycle’ waarbij landen in feite met elkaar concurreren om strategische grondstoffen. De hegemonie van de Verenigde Staten lijkt voorbij en het is daarom een zeer gevaarlijke tijd en zijn we in feite al in een derde wereldoorlog ingerold. De financiële repressie zal weer verder toenemen met o.a. de introductie van CBDC´s als een manier om de controle te behouden over een stervend financieel schuldensysteem. De controle kan snel verloren gaan zoals we dit hebben kunnen zien vorig jaar met de bailout van de Britse pensioenfondsen.

Hoe kan ik het beste beleggen in grondstoffen?

Het beleggen in grondstoffen kan op vele verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier is om een hoeveelheid van een bepaalde grondstof te kopen. Dit meest gebruikelijke manier is de aanschaf van edelmetaal (hard commodities) zoals goud en zilver. Maar tijdens hogere inflatie worden ook de zogenaamde soft commodities als een belegging interessant.

Op de wereldmarkt gaat het vooral om de handel in termijncontracten, de futures over olie, gas, graan enz. Het gaat hier om de levering van een bepaalde grondstof op een afgesproken datum in de toekomst. Deze futures handel wordt vooral gedaan door de grote producenten en afnemers zelf. De particuliere beleggers zullen vooral in aandelen van bedrijven handelen die betrokken zijn in de delving en bewerking van grondstoffen.

Een alternatief voor aandelen zijn de op beurs genoteerde beleggingsfondsen, de ETF´s. Deze ETF´s specialiseren zich op een bepaalde niche van bedrijven in een bepaalde sector of de onderliggende termijncontracten. De meeste volgende prijzen op de futures markten. Bekende voorbeelden van commodity ETF´s zijn o.a. de volgende:

  • Invesco Bloomberg Commodity ex-Agriculture UCITS ETF (IE00BYXYX521)
  • WisdomTree Agriculture (GB00B15KYH63)
  • WisdomTree Natural Gas (GB00B15KY104)
  • WisdomTree Brent Crude Oil (JE00B78CGV99)
  • WisdomTree Precious Metals (JE00B1VS3W29)
  • WisdomTree Industrial Metals (GB00B15KYG56)
  • Global X Copper Miners UCITS ETF (IE0003Z9E2Y3)
  • VanEck Rare Earth and Strategic Metals UCITS ETF (IE0002PG6CA6)

Dit is een kleine greep van mogelijkheden om een belegging in verschillende grondstoffen mogelijk te maken. In context van bovenstaande Commodity Super Cycle is een belegging in vooral goud niet onverstandig.

Waar kan ik zowel beleggen in grondstof-ETF´s als zowel fysiek goud?

Normaliter geeft een beleggersrekening van de bank alle ruimte om dit te doen. Nieuwe neobanks zoals Revolut bieden ook de mogelijkheid aan en zelfs crypto finance platforms zoals Bitpanda. Met het platform van Bitpanda kan o.a. in bovenstaande commodity ETF´s worden belegd. De redactie maakt zelf met tevredenheid gebruik van het Bitpanda platform aangezien hier ook naast goud ook bitcoin kan worden gekocht. Bitcoin wordt wel als een digital commodity en digital gold omschreven en zal als zodanig worden gereguleerd. Voor meer informatie:

Waarom en waar zal ik goud kopen?

Waarom zou ik bitcoin en goud kopen?

Lees verder

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min

SoftWar boek over oorlogsvoering in het digitale informatietijdperk

Jason Lowery is een Amerikaanse majoor uit de Amerikaanse Space Force en een MIT-medewerker die een spraakmakend nieuw boek heeft uitgebracht met de titel ‘Soft War’: A Novel Theory on Power Projection and the National Strategic Significance of Bitcoin. Hij heeft zijn boek en thesis ook ingediend bij het secretariaat van de Amerikaanse president, de […]

Mar 15, 2023
1,5 min

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een akkoord en hervatten diplomatieke betrekkingen

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een historisch samenwerkingsakkoord. Terwijl de Verenigde Staten met de NAVO zich bezighoudt met een proxy-oorlog in de Oekraïne tegen Rusland, heeft China een uitermate belangrijk geopolitiek akkoord beslecht tussen Iran en Saoedi-Arabië. Beide landen gaan de relaties normaliseren en de diplomatieke betrekkingen hervatten. Twee aartsvijanden worden bondgenoten? Sinds 2016 zijn de […]

Mar 10, 2023
3 min