Bitcoin crash: El Salvador koopt de dip

Dec 5, 2021
Aanbieding: 

De CEO van El Salvador heeft op 4 december in de flinke dip van Bitcoin toegeslagen als de beste walvis op aarde. En hij tweet erover als een surfdude.

Sinds Jack Dorsey weg is bij Twitter weten we dat de punks en surfdudes de planeet gaan overnemen. Want hetzelfde Geenstijl-artikel dat ons attent maakte op de actie van Bukele, meldt ook dat Elon Musk punk is geworden.

Zoekend op Geenstijl naar Bukele ontdekten we ook dat de president van El Salvador ondaks zijn vrolijke pet een zeer harde jongen is. Toen er vorig jaar op één dag 24 mensen werden vermoord greep hij hard in. Geenstijl publiceerde toe een serie van dit soort foto’s

Dus dat is ook interessant mee te nemen in overwegingen over staatsmacht en Bitcoin. Ik bedoel Bukele hoeft al deze kerels maar een paar weken als soldaat te trainen en uit te rusten met AK-47’s. En wat hackers en gamers die predator drones kunnen vliegen zijn zeker ook te vinden. Welke buitenlandse mogendheid wil dan nog binnenvallen? Het is eigenlijk wel fijn dat we deze kiekjes van voor Bukele’s beslissing om in Bitcoin te stappen nu zien. Anders zou je zo’n Bukele nog abusievelijk als naïeve dromer gaan zien.

Hoog tijd om wat lijn te gaan ontdekken in hoe er op Twitter wordt gereageerd op Bukele’s bericht. We beginnen met weer een aflevering in de Schiff Saga.

Deze reactie is tekenend. Want de commentator laat blijken niet te begrijpen wat soevereiniteit is en wat geld is. Want als 6,5 miljoen El Salvadoranen samen besluiten voortaan in Satoshi’s te gaan rekenen, is er helemaal niets dat ze er dan nog aan hindert om daarmee generaties lang een economie te draaien. Want zou je onder een dermate enorm aantal mensen niet voldoende slagers en bakkers en timmerlieden en programmeurs en advocaten kunnen vinden om het helemaal zonder de rest van de wereld te doen? Theoretisch zou El Salvador zelfs een hard fork kunnen doen en die voortaan laten we zeggen naar de beroemde schilder de DALI kunnen noemen. Paar 3D printers erbij en je maakt ook je eigen auto’s, tractors en mobieltjes. Daar is echt helemaal niets gevaarlijks aan, behalve dat de NAVO een Ghadaffi met Bukele zou kunnen doen, maar El Salvador heeft praktisch geen olie. Dat is nog een dingetje… El Salvador verbruikt 52.000 vaten olie per dag en produceert er zelf maar 1000. Dus tja… dat kan lastig worden als Bitcoin crasht of je DALI nergens wordt geaccepteerd. Maar zo afhankelijk is het land nog lang niet van Bitcoin. 30% van het BNP zijn gewon “harde” dollars van familie en vrienden in de Verenigde Staten.

Toch ook maar een Spaanse reactie erbij van laten we aannemen iemand die in El Salvador woont en die zich uitgeeft als vijand van socialisme. TULPENMANIE schrijft hij bovenaan, maar we weten intussen dat die helemaal niet zo heeft bestaan als iedereen zegt. En dan iets dat Bitcoin iets vluchtigs zou zijn zonder onderliggende waarde. En dat zout een veel beter betaalmiddel was omdat er geen koelkasten waren. En als de stroom uit zou vallen zou Bitcoin foetsie zijn en zout niet. Op welke onsterfelijke domheden betrappen we deze kapitein hier?

  1. Er is oneindig veel zout in gesteente en in de oceanen dus is hyperinflatie gegarandeerd
  2. Zout opgeslagen in je kelder kan bij een overstroming zo maar oplossen en wegspoelen.
  3. Stel je wilt met zout een peperduur item, laten we zeggen een privéjet, betalen. Hoe doe je dat logistiek?
  4. Is het niet zo dat de komst van de koelkast, zout als store of value onverwacht buiten spel kon zetten? Welke uitvinding zou dat bij bitcoin kunnen doen?
  5. Is er theoretisch wel een scenario denkbaar dat de stroom wereldwijd plus alle met zonne-energie bedreven satellieten tegelijkertijd uitvalt? En gooit echt iedereen dan meteen zijn cold wallet en zijn woordenlijst weg? Of wacht men rustig tot de noodaggregaten aanspringen? En zouden in de tussentijd twee mensen, laten we zeggen een Lambo-verkoper en iemand waarvan iedereen in het dorp of de wijk weet dat ie tig Bitcoin heeft, niet ouderwets met pen en papier een klassiek verkoopcontract kunnen opstellen plus een papier met X BTC te betalen aan toonder (zodra de stroom weer aan gaat)

Tja maar we hebben wel nog …

De kinderziektes van de nationale Chivo app. Maar dat is weer zo iets: ook de El Salvadoranen zullen hun eigen not your keys not your coins cold wallets moeten gaan inrichten.

Het is opvallend dat er behoorlijk veel bezorgd gereageerd wordt door mensen die echt denken dat Bukele zijn land aan de bedelstaf zou kunnen brengen. Met meer FUD uit India zou de koers nog verder weg zakken. “El Salvador” wordt “El Salvagone” schrijft iemand. Maar Andy Aoe heeft wel een punt: als je net in dollar genomineerde staatsobligaties gaat uitgeven om voor de helft Bitcoin mee te kopen en van de andere helft Bitcoin City te bouwen dan komt die dip als geroepen. Mits natuurlijk de exponentiële route omhoog ook weer wordt gevonden.

De meningen zijn echt verdeeld… illustreren we met onderstaande twee tweets.

Is Bukele nu in de grip van een beer (markt)?

Steelt hij van zijn volk?

Of is hij de visionaire leider die, zoals Lee Kuan Yew zijn Singapore uit de grond stampte, zijn volk als een soort Mozes door de Rode Zee van volatiliteit, naar een betere toekomst leidt?

Wat mij betreft de mooiste Tweet om de analyse mee te besluiten.

Lees verder

Opt Out of the Fiat & Crypto Ponzi´s with Bitcoin

Alle financiële markten kraken in hun voegen. De cryptomarkt, vooral gebaseerd op Ethereum, Ethereum blockchain alternatieven met allerlei DeFi-protocollen en hedgfondsen (3AC, Celsius, etc.) kampen met liquiditeits- en insolvabiliteitsproblemen. Het zijn o.a. naweeën van de recente Terra Luna stablecoin implosie, maar ook de indirecte gevolgen van het QT-beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed […]

Jun 29, 2022
4,5 min

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren […]

Jun 3, 2022
7,5 min

De London Gold Fix, Rothschild, macht en Bitcoin

Wat is de London Gold Fix? Waarom verdient het onze aandacht en verdere uitleg? In de speurtocht naar een politieke neutrale reservemunt of activa voor het kunnen afwikkelen van internationale betalingen wordt er vaak gewezen naar goud. Onze monetaire geschiedenis leert ons echter dat goud en het delven van goud een belangrijke rol speelt in […]

Jun 27, 2022
4 min