Het zal je vast niet onbekend zijn dat BesteBank bullish is over Bitcoin’s toekomst als een nieuw alternatief decentraal basisgeld voor het internet. Maar die overtuiging is niet geworteld in alleen maar een persoonlijke voorkeur, een financieel belang of een onderbuikgevoel – nee, Bestebank gelooft in Bitcoin vanuit gezond verstand, onderzoek naar het huidige systeem en onze monetaire geschiedenis.
Bitcoin lijkt op een gekte, maar wordt uiteindelijk common sense.
Het is normaal dat sceptici, zoals de BIS en traditionele banken, zeer kritisch zijn tegen iets dat zo nieuw en revolutionair is, met het vermogen om het huidig fiatgeld systeem omver te gooien. Als de geschiedenis ons iets leert, is dat het moeilijk is om oude tradities en diepgewortelde gewoonten los te laten. Dat gaat altijd met weerstand gepaard. En er is geen traditie of gewoonte zo diepgeworteld als geld. We gaan er al zoveel generaties mee om, en het is voor ons zo vanzelfsprekend, dat de meesten van ons er nooit bij stil staan wat het is, hoe het werkt, waarom het werkt en hoe het zou moeten werken. Eigenlijk heel vreemd, als je bedenkt dat het onze maatschappij en onze levens domineert.

Het is voor velen dan ook moeilijk voor te stellen hoe Bitcoin iets zou kunnen veranderen dat al zo lang van vanzelfsprekend lijkt. Geschiedenis wijst ons dat elk fiatgeld schuldensysteem dat ooit heeft bestaan uiteindelijk instort en niets waard wordt. Uiteindelijk zal ook het huidige eurodollar systeem breken en de petrodollar volledig in haar huidige vorm worden losgelaten. Bitcoin wordt dan op eens voor iedereen Common Sense; vooral nadat de lange termijn gevolgen van de Bitcoin halving van 2020 duidelijker worden en de pijn van een nieuwe economische crisis voelbaar zullen zijn.

Hier komen we dan ook tot een leestip. Parker Lewis, van Unchained Capital, een financieel dienstverleningsbedrijf dat zich specialiseert in Bitcoin, heeft een prachtig essay gepubliceerd dat helder uitlegt waarom Bitcoin niet slechts een mooie droom, maar de verstandigste weg naar een gezonde globale economie is.