Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

Oct 18, 2021
Aanbieding: 

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus is hier binnen de Parijse klimaatagenda veel winst te behalen.

In 2022 neemt LEC een nieuwe warmtebron in gebruik: bitcoin mining. Er is een deal gesloten met MintGreen, een Canadees cleantechbedrijf dat warmte terugwint uit Bitcoin-mining. Gedurende de looptijd van de overeenkomst zal de stad 20.000 ton CO2 minder uitstoten per MW dan in de oud situatie met aardgas. Binnen de Bitcoin community, Saifdean Ammous voorop, is er volop scepticisme over de klimaatagenda en de vraag of onze CO2 uitstoot de aarde überhaupt wel opwarmt.

De grap is dat MintGreen zichzelf met zijn Digital Boilers presenteert als een leverancier van een constante energievoorziening in tegenstelling tot bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie. Normaalgesproken ligt de belofte van Bitcoin-mining juist in het flexibel gebruiken van onregelmatige windenergie en zonne-energie nadat de samenleving meer en meer de ogen opent voor het feit dat climate change de grootste wetenschappelijke hoax allertijden is.

Mintgreen schrijft trots in zijn persbericht:

Cryptocurrency-mijnwerkers draaien 365 dagen per jaar op volle capaciteit, wat de unieke mogelijkheid biedt om een ​​betrouwbare en schone basislast voor verwarming te leveren voor het energiesysteem van North Vancouver.

Dit betekent letterlijk dat Mintgreen juist niet kan draaien op zonne-energie of windenergie. Of ze hadden nu juist een innovatieve manier moeten verzinnen om de warmte te bufferen in hun grote boilers die onregelmatig binnenkomt via windenergie en zonne-energie. Maar ze kunnen natuurlijk gaan uitbreiden naar Duitsland dat wel eens een koploper zou kunnen worden voor Bitcoin mining als men daar de krankzinnige hoeveelheden onregelmatige stroom voor mining gaat inzetten. In British Columbia speelt het allemaal toch minder want 97% van de stroom komt hier toch al van waterkracht. Dus het was al duurzaam.

Nu ja, het sowieso altijd gunstig om vrijkomende warmte te benutten. Dus laat deze partijen hun verhaal maar vertellen. Dit soort dingen helpen om de FUD rond Bitcoin mining weg te nemen. Hier is PR alles. Het gaat zelden over het milieu maar bijna altijd om schoon en groen lijken. En ach als Bitcoin op deze manier minder onder vuur ligt, kunnen we als rechtgeaarde klimaatsceptici wel een oogje dichtknijpen over alle klimaatpropaganda waar je bij zo’n deal over struikelt.

Bijvoorbeeld lezen we in het persbericht van Mintgreen:

In het 2015-rapport “District Energy in Cities” van het VN-milieuprogramma staat: “Lokale energiesystemen als een best practice-benadering voor het bieden van een lokale, betaalbare en koolstofarme energievoorziening. Wijkenergie biedt steden een belangrijke kans om op weg te gaan naar klimaatbestendige, hulpbronnenefficiënte en koolstofarme routes.” Het VN-klimaatrapport, uitgebracht op 9 augustus 2021, waarschuwt voor de ‘extreme’ gevolgen van de komende klimaatverandering en roept beleidsmakers op om actie te ondernemen. Steden over de hele wereld scherpen de CO2-regelgeving aan en verhogen de CO2-belasting. In 2019 keurde de City of North Vancouver Council een motie goed voor de stad om haar doelstellingen voor de vermindering van broeikasgassen te verhogen om tegen 2050 netto nul te bereiken en de uitstoot tegen 2040 met 80% onder het niveau van 2007 te verminderen. Verder heeft Canada een voorstel gedaan voor een reductie van $ 170 per ton CO2-belasting die in 2029 van kracht wordt en de terugkerende kosten van conventioneel aardgas zal opdrijven.

Nou fijn. Hoera in een tijd waarin de energieprijzen exploderen. Het is echt zaak dat Bitcoiners altijd tegen verregaande marktverstoring door de centrale overheid strijden als je ziet dat deze welvaart vernietigt. Dus zeker niet te enthousiast worden over alle verhalen dat Bitcoin mining CO2 bespaart. Want in werkelijkheid geldt: hoe meer CO2 hoe groener en dus hoe meer proof of work hoe groener. En energieprijzen horen richting nul te tenderen, vanwege de krankzinnige voorraden olie en gas en uranium die we hebben en dan moet kernfusie als energiebron nog beginnen.

De ware energietransitie

De ware en enige transitie is die van door de staat of centrale bank gecontroleerd geld naar vrij en betrouwbaar decentraal geld. De ware transitie is naar een welvarende wereld met overvloedige bijna gratis energie waarin niemand zich meer druk zal maken over het energieverbruik van welke applicatie dan ook. De ware transitie is naar en groene aarde met meer CO2, dankzij meer CO2.

Wil je verder meer leren over de impact van Bitcoin op het milieu kunnen we ook dit rapport van NYDIG aanbevelen. Verder hebben we nog de volgende artikelen:

Foto door Mike Benna van Unsplash

Lees verder

Worst Bank Scenario – Hester Bais over de grootste bankenfraude ooit

Een interview over een belangrijk boek die meer kijkcijfers verdient is de aflevering van Holland Gold Interviews waar Hester Bais te gast is. Hester Bais de oprichter van advocatenkantoor BAIS Legal en gespecialiseerd in financieel recht. Ook is ze medeauteur van het boek “Worst Bank Scenario” dat gaat over de omvangrijke netwerkcorruptie en de grootste […]

Sep 24, 2022
2 min

Verenigde Arabische Emiraten maakt zich klaar voor Bitcoin

De Seed Group, het beleggingsfonds van de koninklijke familie van Sheikh Saeed bin Ahmed Al Maktoum, is een samenwerking opgestart met CoinCorner. CoinCorner is een innovatieve bitcoin exchange op het eiland van Man die o.a. betaaltoepassingen ontwikkeld voor het Bitcoin Lightning Network. De Seed Group wil in samenwerking met CoinCorner een exchange lanceren in Dubai […]

Sep 21, 2022
2 min

De Moscow World Standard (MWS), de fragmentatie van de globale goudmarkt en het begin van een multipolaire wereld

Dit artikel zal de Moscow World Standard (MSW) bespreken voor een nieuwe edelmetaal- en goudmarkt voor de Euraziatische Economische Unie. Dit als een verdere logische stap en reactie op het sanctiebeleid van het Westen. Het huidige internationale monetaire en financiële systeem wordt gedomineerd door het Westen. Internationale handel in o.a. grondstoffen wordt afgewikkeld in dollars […]

Sep 1, 2022
5,5 min