bitcoin obituaries

BIS CRYPTO REPORT – een kritische beschouwing.

Jun 25, 2018
Aanbieding: 

bis crypto reportDe BIS (Bank for International Settlements) heeft in juni van het jaar 2018 een rapport uitgebracht over cryptovaluta in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder. Dit BIS Bitcoin report heeft de titel: cryptocurrencies, looking beyond the hype.

Het is opmerkelijk dat de inhoud van het crypto rapport niet over crypto’s en blockchain technologie in het algemeen gaat, maar in feite alleen een aanval is op het PoW algoritme van de Bitcoin technologie van meer dan een jaar geleden. Inderdaad het BIS rapport over de Bitcoin (cryptocurrencies genoemd) is een vereenvoudigde voorstelling van zaken met verouderde argumenten die niet meer houdbaar zijn. Het biedt ook nog eens een rechtvaardiging voor het bestaan van de centrale banken als de meest betrouwbare instellingen voor het uitvoeren van een gezonde en betrouwbare monetaire politiek en stabiel geldsysteem! De Bitcoin, is volgens de BIS om het maar even kras uit te drukken: een langzame, inflexibele, onbetrouwbare milieudief die het internet om zeep kan brengen.

bis crypto report bitcoinDeze bonte samenvatting over hoe de BIS naar de Bitcoin kijkt, komt niet als een verrassing. Waarom zou de BIS zich ooit positief uitlaten over de Bitcoin? Waarom zou een paardenwagen maker iets positief te melden hebben over de toekomst van een vervuilende zelf rijdende automobiel? Zonder een koetsier en goed getemde paarden zullen er ongelukken gebeuren en zal men nooit een bestemming kunnen bereiken.

bankroet geldsysteemFinanciele grootmeesters zoals Mario Draghi, gezeten op de hoge lederen zetels binnen het huidige financiele systeem, claimen natuurlijk dat ze de beste koetsiers zijn die ons naar economische voorspoed en stabiliteit zullen leiden. De geldverruimingsprogramma’s zijn dan ook opgezet geworden voor het helpen van de normale burgers binnen de reguliere nationale economie? Goed, voordat we de BIS op haar merieten beoordelen…..

Laten we eens deze kritiek van de BIS over de Bitcoin eens nader bekijken:

In de eerste plaats, Bitcoin is onder ontwikkeling en wordt inderdaad elkaar beter met een sterker netwerk effect. Iedereen staart zich blind op de trage blockchain, vergeet niet dat het een wezenlijke feature is niet een bug. Het zorgt voor de veiligheid van het netwerk en de bitcoins in de blockchain. Het is een gedistribueerd netwerk dat al negen jaar werkt zonder dat iemand het ook maar gelukt is om te kraken of te censureren. Het heeft nooit stilgelegen. Bovendien, zoals in het artikel staat beschreven zijn er al nieuwe transactielagen (Bliksem Netwerk) en kunnen er via atomic swaps andere crypto’s worden gekoppeld aan  het Bitcoin netwerk. Dit wil zeggen dat je kunt schakelen tussen verschillende cryptonetwerken naar gelang de drukte en de fees. Bitcoin zal uiteindelijk niet gebruikt worden voor dagelijkse boodschappen en het betalen van een kopje koffie. Nee daar kan de euro, Litecoin, Vertcoin, ViaCoin of gewoon het Bitcoin bliksem netwerk voor worden gebruikt. De Bitcoin blockchain en de bitcoins zullen zelf alleen voor de belangrijke, grote transacties worden gebruikt. Het is niet onmogelijk om te bedenken dat Gresham’s wet uiteindelijk kan leiden tot een Bitcoin standaard. Bitcoin is nu al de wereldreservemunt van de crypto’s. Een goed artikel is Gresham’s wet en de Bitcoin:

Een ander boek die ik kan aanbevelen is geschreven door Dr. Saif Ammous, een hoogleraar in de economie aan de Amerikaanse Universiteit van Libanon: The Bitcoin Standard. Hier is een boeiende presentatie:

De BIS is een van de redenen waarom Satoshi Nakamoto Bitcoin heeft gelanceerd. Niemand kan in de toekomst kijken, maar Bitcoin is het meest bijzondere geldexperiment in de geschiedenis van de mensheid aangezien het dankzij het Community Consensus model bijna buiten de controle van elke menselijke invloed staat. Dankzij de laastse SegWit update kan er nu op Bitcoin worden gebouwd, maar de Bitcoin zelf kan bijna niet meer worden veranderd. Dit is een zeer fascinerend feit. De Bitcoin met haar eigen interne economische werking is de antithese van alles waarvoor de BIS voor staat.

Ten tweede, een meer relevanter punt van kritiek is de prijs volatiliteit. Doordat de Bitcoin koers zo schommelt, werkt het niet goed als geld en is de Bitcoin gevoelig voor prijs manipulatie. Zeker prijsmanipulatie binnen kleine kapitaalmarkten is zeer eenvoudig te bewerkstelligen door grote walvissen. Bitcoin is een piepkleine jonge kapitaalmarkt die zich in een speculatieve ontwikkelingsfase bevindt. Hoe groter de kapitaalmarkt hoe kleiner de impact van grote spelers (de walvissen) is. De grote walvissen zullen uiteindelijk als doelstelling hebben om meer Bitcoin te vergaren naar mate er meer vraag komt. Het spel speelt zich steeds op een hoger prijs niveau af. Ze zullen bovendien concurrentie krijgen van andere walvissen en dit zal in feite een nieuwe speculatieve zeepbel in de prijs opgang brengen. Dit kan zo doorgaan tot dat de Bitcoin kapitaal markt zo groot is geworden dat het effect  van de handelsstrategie van Bitcoin walvissen minder en minder wordt. De prijs volatiliteit zal op termijn meer en meer afnemen. Niettemin, prijsmanipulatie en het uitvoeren van Bitcoin handelsstrategieën voor het accumuleren van meer bitcoins en euro’s heeft niks te maken met enige controle over het Bitcoin netwerk zelf. Het heeft alles te maken met de vrije marktwerking, maar niet met de Bitcoin technologie en het netwerk. George Soros en Warren Buffet beheersen ook niet de euro als ze deze zouden willen gaan shorten, nee dat is de Europese Centrale Bank. De centrale bank van de Europese Monetaire Unie die mede is verwezenlijkt met de hulp van de BIS. De Bitcoin kapitaalmarkt werkt autonoom zonder autoriteiten en centrale banken. Het veronderstelt een ingebakken wantrouwen waarbij iedereen elkaar automatisch controleert en manipulatie, vals spel en bedrog meteen worden ontdekt. Het is volledig transparant en wanneer de kapitaalmarkt groeit zal de prijs ook toenemen. De inelasticiteit (vaste geldhoeveelheid) van de Bitcoin is juist een wezenlijk component van de Bitcoin voor het verwezenlijken van een economisch systeem die spaarders beloont en is gebaseerd op het verwezenlijken van deflatie. De economische principes zijn gebaseerd op de werking van goud en de ideeën van de Oostenrijkse school van economisch denken.

Deze werking is volledig tegenovergesteld van het huidige monetaire systeem van centrale banken die die geldhoeveelheid beheersen, aanpassen en uitbreiden om inflatie niveaus te beheren. Een geldhoeveelheid die gebaseerd is op schuld en rente. Een geldhoeveelheid die elke maand enorm wordt uitgebreid via QE-programma’s om het huidige bancaire systeem en systeembanken zoals de Deutsche Bank in leven te houden. Een geldsysteem dat gestuurd wordt door o.a. de BIS, de IMF, en natuurlijk de Federal Reserve. De Federal Reserve die de status van PetroDollar als de wereldreservemunt boven alles beschermt met alle middelen die het tot haar beschikking heeft. Een belegging in Bitcoin is vanuit dit perspectief interessant.

Vandaar is het zeer opmerkelijk dat de BIS via een rapport de Bitcoin aanvalt. Alleen via negatieve propaganda kan het gebruik van de Bitcoin worden ontmoedigt. Bitcoin als een globaal, gedistribueerd en onkraakbaar netwerk kan niet worden neergelegd, maar wel worden zwart geverfd.

Ten slotte, het energieverbruik van de Bitcoin is verwaarloosbaar in vergelijking met het energieverbruik van het huidige financiële systeem en goud. Bitcoin zal verder juist innovatie op het gebied van energiewinning op gang brengen door nieuwe investeringen van de Bitcoin mining sector in nieuwe technologie. Voor meer informatie over dit fascinerend onderwerp: Bitcoin’s energieverbruik.

Conclusie BIS crypto report

Het is opmerkelijk dat de BIS het bestaan van de centrale banken verdedigt ten opzichte van Bitcoin. De punten van kritiek op de Bitcoin zijn achterhaald of missen elke vorm van nuance. De BIS is natuurlijk ook bevooroordeeld. Bitcoin en de BIS staan lijnrecht tegenover elkaar. Bitcoin is een reactie op de financiële crisis en een alternatief antwoord op het systeem waarvoor de BIS staat. De BIS baseert uiteindelijk haar theorieën in de  nieuwe keynesiaanse school, de Bitcoin is gebaseerd op de theorieën van de Oostenrijkse school van economisch denken. In de onderstaande video kun je op een leuke manier kennis maken met de twee belangrijkste denkers op dit gebied: John Maynard Keynes en Friedrich von Hayek.

Gerelateerde artikels:

Voor andere artikels over het BIS crypto report, kan ik de volgende aanbevelen:

Vergeet ook niet de gratis online Bitcoin cursus te raadplegen!

 

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min