Fed Coin cbdc

Crypto wargames

Nov 25, 2019
Aanbieding: 
crypto wargaming

De opkomst van cryptovaluta en stablecoins worden steeds meer vanuit een geopolitiek perspectief geanalyseerd met behulp van wargaming-oefeningen. Cryptovaluta hebben een impact op de Amerikaanse hegemonie. De vraag is echter wat deze impact precies zal zijn. De bijna agressieve reactie waarop het Libra Project van Facebook werd aangepakt geeft aan dat de Amerikaanse overheid geen onbeheersbare concurrentie duld. We zullen op deze pagina over interessante crypto wargaming nieuwsberichten rapporteren.

1. Wargaming de Chinese digitale Yuan (CBDC)!

Het plan van de Chinese centrale bank om haar eigen digitale Yuan te lanceren, wordt met belangstelling gevolgd door Amerikaanse beleidsmakers. Ze hebben de impact van de nieuwe Chinese Yuan (CBDC) onderzocht. In een recente crypto wargaming-oefing georganiseerd door de Harvard Kennedy School en de Belfer Center for Science and International Affairs in Cambridge, Massachusetts maakte de nieuwe digitale Yuan sancties van de VS onschadelijk en kocht Noord-Korea nucleaire wapens.

Verschillende crypto-wargaming scenario’s werden gespeeld door een all-star-cast van voormalige Amerikaanse topbestuurders, tijdens een wargaming-oefening die op 19 november 2019 werd uitgevoerd. De volgende kopstukken waren aanwezig: former U.S. Defense Secretary Ash Carter; former Commodity Futures Trading Commission Chairman Gary Gensler; former Under Secretary of State for Political Affairs Nicholas Burns; former Deputy Assistant Secretary of the Treasury Jennifer Fowler; former special assistant and Deputy National Security Advisor Meghan O’Sullivan; former Secretary of Defense Chief of Staff Eric Rosenbach; former Treasury Secretary Lawrence Summers; former Ambassador to India Richard Verma; MIT’s Digital Currency Initiative director Narula; and Belfer Center executive director Aditi Kumar.

In de oefening kwam naar voren dat de digitale valuta van China’s centrale bank (CBDC) de dominantie van de dollar in het globale financiële systeem had ondermijnd. Noord-Korea had de digitale yuan gebruikt om kernraketten te bouwen en testen, waarbij ze geen last hebben van de financiële sancties opgelegd door Washington. En kwaadwillende actoren stelen middelen van het SWIFT-communicatienetwerk om een punt te bewijzen.

1.2. De opzet en een aantal reacties en opmerkingen van de deelnemers:

De Washington-veteranen speelden de rollen van leden van de National Security Council (NSC), die in 2021 samenkwamen om de mogelijke dreiging dat China zijn voorgestelde Central Bank Digital Currency (CBDC) uitrolt te bespreken.

“De concurrentiepositie van de Amerikaanse dollar is een zaak van nationale veiligheid”, zei Neha Narula, die een adviseur van de Amerikaanse president op het gebied van digitale valuta speelde in de discussie. Zelfs in de tijdlijn waarin de simulatie zich afspeelde “bevinden we ons op een plek waar de Amerikaanse dollar nog steeds ’s werelds reservevaluta is”.

De dollar “is ontzettend belangrijk” omdat de VS het “als wapen kan inzetten” door middel van sancties, zei ze.

“Dat zou kunnen veranderen als een andere valuta plots interessanter en levensvatbaarder wordt. We moeten deze innovatie bijbenen.”

Voordat de oefening begon zei Narula dat ze hoopte dat wetgevers en andere regelgevers aan het opletten waren.

“Ik hoop dat de simulatie mensen echt aan het denken zet over de impact van digitale valuta, en dat mensen er nu over na gaan denken, en niet later pas”, zei ze.

1.3 Amerikaanse dominantie

De dominante rol van de VS in het globale financiële systeem stelt het in staat om tegenstanders af te snijden, maar is ook grotendeels afhankelijk van samenwerking met andere landen, zei Summers, die zijn rol als Amerikaanse minister van Financiën opnieuw vervulde voor de oefening.

In dat opzicht heeft de digitale valuta van de Chinese centrale bank misschien minder impact op de heerschappij van de dollar dan de diplomatieke relaties van de VS met ’s werelds meest bevolkte land.

“Ons vermogen om Noord-Korea sancties op te leggen hangt in wezen af van Chinese medewerking. Dat was al zo voor de digitale yuan, en dat is zo nu dat de digitale yuan er is”, zei hij.

Het is echter mogelijk dat de VS niet veel langer zijn machtige invloed kan uitoefenen, zei een van de deelnemers. Het kan China nog jaren kosten voordat het de infrastructuur heeft opgebouwd die nodig is om echt met de dollar te concurreren, maar in werkelijkheid zijn verschillende landen al bezig om van de dollar af te stappen.

In de game hebben Chinese autoriteiten geclaimd dat de digitale yuan “volledig draagbaar” is, wat betekent dat verschillende landen hun eigen versies van het systeem kunnen opzetten door banken en betalingsproviders te kiezen als aansluitingspunten op de digitale valuta-infrastructuur van de Chinese centrale bank.

Naast de sancties “maak ik me ook zorgen dat we op weg zijn om een tweesplitsing van de wereldwijde economie te creëren, en vraag ik me af hoever we al op weg zijn en of onze opties ons nog verder op die weg helpen”, zei O’ Sullivan, die de vicepresident van de Verenigde Staten speelde in de simulatie.

1.4. Bedreigingen voor SWIFT

Tijdens de discussie werd de mate waarin Amerika afhankelijk is van het SWIFT-systeem om sancties uit te delen herhaaldelijk opgemerkt.

In een onverwachte wending richting het einde van de simulatie, stalen denkbeeldige Noord-Koreaanse actoren $3 miljard van de SWIFT-interbancaire berichtendienst, om andere landen richting de digitale yuan te bewegen. Kwaadwillende actoren hebben in het verleden al miljoenen van SWIFT gestolen.

“De weg voorwaarts van de VS ligt in het versterken van SWIFT”, zei Summers, “niet in het overwegen van een digitale valuta van de Amerikaanse centrale bank. Geen andere valuta van andere landen, digitaal of anderszins, vormt een legitieme dreiging voor de VS, vindt hij.

Conclusie:

De Amerikanen zijn nerveus over de rol van cryptovaluta in het proces van dedollarisatie en de uiteindelijke impact op de status van de Verenigde Staten als wereldmacht. Crypto-wargaming helpt om scenario’s te kristalliseren om de aankomende transitie beter te begrijpen en om strategieën op te stellen om voor de Amerikaanse overheid de hegemonie te behouden.

Gerelateerde artikels:

Bronvermelding:

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min