wat doet een bank

Rothbard & Bitcoin

3 dec. 2018
Aanbieding: 

murray rothbardWat hebben Murray Rothbard en Bitcoin met elkaar te maken? Laten we dit eens kort bespreken aan de hand van een introductie tot Murray Newton Rothbard (1926-1995). Hij was een omstreden Amerikaans econoom en politiek filosoof. Hij studeerde wiskunde en economie de aan de universiteit van Columbia waar hij in 1956 promoveerde  op onderzoek naar de financiële crisis van 1819 in de Verenigde Staten. Murray Rothbard was verder een aanhanger van de Oostenrijkse School van economisch denken, het Amerikaans Libertarisme en anarchokapitalisme. Hij werd bekend met zijn meesterwerk “Man, Economy, and State” (1962). Hierin geeft hij een  uiteenzetting over de werking van de economie, menselijke handelen en geld. Vooral de werking en functie van geld heeft bij Rothbard veel aandacht gekregen. Twee makkelijker te lezen publicaties gaan specifiek over de gevolgen wanneer de overheid en de centrale banken alle macht hebben over de geldschepping en daarmee de normale burgers in een samenleving uiteindelijk geen dienst bewijzen.

bitcoin rothbardIn zijn publicatie, ”What Has Government Done to Our Money?” (1963) verbindt Rothbard de geschiedenis, theorie en praktijk van geld met elkaar, en waarbij hij wijst wijst op de rol van goud als gezond geld, (centrale) banken, inflatie en overheidsbeleid. Zijn uiteenzetting is bijzonder helder en doorweven met historische voorbeelden. Volgens Rothbard zijn politici sinds de afschaffing van de goudstandaard als een gezond geldstelsel bezig met het in standhouden van een inherent onstabiel monetair en financieel systeem. Hij wijst zijn beschuldigende vinger dan ook naar de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. In zijn laatste publicatie ”The case against the FED” (1994) duikt hij in de echte geschiedenis van de FED en bijbehorende  bankenkartel in handen van de financiële elite. De inflatoire monetaire politiek op basis van fractioneel bankieren zal alleen leiden tot meer en meer schulden en geldontwaarding.  Hij pleit hij voor de afschaffing van de FED om terug te keren naar een gezond geldsysteem op basis van goud.

Het moge duidelijk en niet vreemd zijn dat Murray Rothbard’s ideeën niet werden geaccepteerd door de mainstream economen en belanghebbende in het huidige financiële systeem. Zijn ideeën en theorieën zijn wel in leven gehouden door de aanhangers van de Oostenrijkse school van economisch denken die vaak voorstanders zijn van goud. Bovendien meer en meer Bitcoiners hebben het gedachtegoed van Murray Rothbard ontdekt. Bitcoin is in feite harder geld dan goud en volledig losgekoppeld van de overheden en banken. Bitcoin is losgekoppeld van het huidige financiële systeem en de monetaire politiek en geldhoeveelheid ligt volledig vast. Dit kan niet gezegd worden van goud. De goudbaren wordt beheerd door o.a. centrale banken. De leermeester van Murray Rothbard, Ludwig van Mises bekende ook dit probleem en poneerde dat de geschiedenis van het geld, de geschiedenis is van overheidspogingen om de koopkracht van het geld te verminderen om daarmee de schulden goedkoper te maken en te verdoezelen. Friedrich von Hayek, een andere belangrijke leermeester van Murray Rothbard pleitte om geldschepping uit de handen van de overheid en de centrale banken te trekken, maar wiste dat dit nooit zou lukken. In Friedrich’s eigen woorden:

I don’t believe we shall ever have a good money again, before we take the thing out of the hands of government. We can’t take it violently out of the hands of government. All we can do is by some sly, roundabout way introduce something that they can’t stop.

Inderdaad, hier komt Bitcoin om de hoek kijken aangezien Bitcoin een nieuwe scheiding der machten introduceert. De macht van de overheid en het bankwezen over geldcreatie en -circulatie in een samenleving.

bitcoin rothbardHoe vreemd het ook mag klinken nu (vierder kwartaal 2018) de Bitcoin koersontwikkeling in een berenmarkt verkeerd, Bitcoin biedt een nieuw antwoord en nieuwe oplossing voor het huidige bankroete geldsysteem die volledig past in het gedachtegoed van de Oostenrijkse school van economisch denken. Het zal tijd en verdere geldontwaarding kosten voordat speculanten en beleggers leren inzien dat Bitcoin een lange termijn investering is voor koopkracht behoud. Een nieuwe financiële crisis  zal ook hiertoe bijdragen, maar het probleem zal zijn dat de meeste normale beleggers al uit het veld zullen zijn geslagen. Daarom is het beste om zoveel mogelijk te leren over de werking van Bitcoin en het huidige geldstelsel, zeker in het kader van de Oostenrijkse School van economisch denken over gezond geld, want fiat geld zal uiteindelijk door onhoudbare schulden door en hyperinflatie niets meer waard worden.

Voor goede informatie over hoe Bitcoin met de ideeën van Rothbard en andere denkers uit de Oostenrijkse School wordt behandeld, kan ik de volgende Youtube kanalen aanbevelen:

  • Read Rothbard ~ Use Bitcoin, met Max Hillebrand. Hieronder kun je een goed gesprek zien tussen Max en Murad over Bitcoin als een oppotmiddel voor koopkracht behoud.

  • De podcast van Stephan Livera. Hieronder kun je hem aan het woord zien over de ecomische tijdperken van Bitcoin. Het moge duidelijk zijn, de ontwikkeling van Bitcoin als een nieuwe vorm van digital gold zal tijd vergen. De mogellijke introductie van een Bitcoin Standard kan mogelijkerwijs nog tientallen jaren vergen.

Wil je meer leren over Bitcoin? 

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min