bitcoin investment

Waarom Bitcoin? Waarom heeft Bitcoin waarde?

Nov 3, 2020
Aanbieding: 

Waarom Bitcoin? Wat is er zo bijzonder met Bitcoin? Waarom heeft Bitcoin waarde? Wat is de waarde van Bitcoin? Wat zijn die bitcoins eigenlijk waard?

waarom bitcoin

Deze vraag gaat verder dan alleen het kijken naar de Bitcoin koers die het gevolg is van de vraag/aanbod verhoudingen op de wereldwijde Bitcoin markten die elke dag 24/7 handelen. Volgens onderzoek van een professor aan de universiteit van Standford zou volgens haar nieuwe raamwerk voor het bepalen van de actuele waarde van crypto assets, in haar analyse van juni 2018, de Bitcoin koers $13.400,- moeten bedragen. De berenmarkt van 2018 leidde tot een paniek verkoop van bitcoins, waardoor slimme beleggers in deze fase goedkoop bitcoin kochten. Ze zagen in wat de actuele waarde van Bitcoin ongeveer nu zou moeten zijn en in de toekomst nog kan worden. Ze baseren de waarde van Bitcoin nu en in de toekomst op goed doordachte lange termijn investment cases en niet de onderstaande dagelijkse koersgrafiek van Bitcoin.

heeft bitcoin waarde

Bovendien, het echte antwoord op deze vraag naar de waarde van Bitcoin, gaat voorbij de actuele koers en koersverwachtingen. Het antwoord kan verder niet worden gegeven zonder dat we stil staan bij de vraag over wat uiteindelijk geld is, hoe het huidige geldstelsel werkt en wat precies die bitcoins zijn.

Waarom Bitcoin? Wat is het nut en daarmee de waarde van BTC?

Wat is de intrinsieke waarde van Bitcoin los van wat de actuele koers zegt? Waarom heeft een Bitcoin waarde en waar is deze op gebaseerd?

Ik zal de antwoorden op deze vragen samenvatten in de volgende speerpunten en factoren die Bitcoin een waarde geven:

 1. Bitcoins zijn niet gebaseerd op schuld en kunnen niet naar wens worden bij-geprint. Bitcoin introduceert in de geschiedenis van de mensheid een absolute vorm van digitale schaarste. Normaal gezien, is alles wat digitaal is, is moeiteloos, kosteloos en zonder kwaliteitsverlies oneindig te kopiëren. Bitcoin heeft hier een einde aan gemaakt. Het is gebaseerd op decennia lang onderzoek op het gebied van cryptografie, digitaal geld en gedistribueerde computerwetenschappen. Bitcoin is de technologische doorbraak waardoor een grootboek in de vorm van een blokketen gelijktijdig kan worden onderhouden en in consensus zijn over duizenden deelnemers met een een kopie,  zonder dat daar vertrouwde partijen voor nodig zijn; en zonder dat 1 Bitcoin 2 keer kan worden uitgegeven! Alles is wiskundig vastlegt met behulp van onkraakbare cryptografie en geprogrammeerd om de eigenschappen van fysieke schaarste (goud) na te bootsen om zodoende een nieuw en veilig decentraal financieel systeem te verwezenlijken gebaseerd op de principes van de werking van gezond geld.
 2. Bitcoins worden niet uitgeven door een bank. Er zijn maar 21 miljoen bitcoins beschikbaar. Er is een technologische vastgelegde grens voor het aantal bitcoins die als een referentie waarde kunnen fungeren. Dit impliceert direct een ingebouwde schaarste. De kleinste rekeneenheid of unit of account is een Satoshi (duizendste milligram van digitaal goud). Net zoals de waarde van goud bepaalt wordt door schaarste en energiekosten om deze te delven is dit het geval bij Bitcoin. De onkraakbare digitale schaarste in de vorm van bitcoins is uniek. De maximaal hoeveelheid in omloop is onveranderbaar. Bitcoin krijgt hierdoor een stock-to-flow ratio die beter is dan die van goud! Geen enkele altcoin of blockchain project kan op dit opzicht concurreren met Bitcoin.
 3. Bitcoins worden ook niet op basis van een fractioneel reserve banking system uitgegeven. Bitcoin representeert gezond geld zonder banken. Voor meer informatie over dit onderwerp: wat is Bitcoin in het licht van fiduciair geld?
 4. Bitcoins zijn als geld het best te beschouwen als virtueel contant geld. Contant geld moet je in deze zin ook zien als roerende monetaire goederen (basisgeld) waar over jij daadwerkelijk eigendom uitoefent, zonder derde partij risico (mits ze op een goed beveiligde bitcoin wallet of kluis zijn opgeslagen). Door de extreme veiligheid (hashing power) en sterke netwerk effecten van Bitcoin, is een Bitcoin transactie niet te stoppen, niet te censureren en gaat het alle grenzen over zonder dat een overheid er iets kan doen. Bitcoin overstijgt verder de grenzen van overheden en zelfs het internet doordat transacties ook via radiogolven en satellieten (met dank aan Blockstream) kunnen worden uitgevoerd. Inderdaad, offline Bitcoin transacties kunnen zonder problemen plaatsvinden.
 5. De waarde van Bitcoin hangt er verder mee samen dat er geen menselijk vertrouwen mee is gemoeid. Het Bitcoin gedistribueerde netwerk van gelijke deelnemers (nodes), is niet afhankelijk van vertrouwen in andere mensen en andere derde vertrouwde partijen. Het werkt als technologie onafhankelijk van mensen, volledig gebaseerd op computerwetenschappen, logica, speltheorie, cryptografie en wiskundige principes. Het is een revolutionaire technologie die de wereld voorgoed zal veranderen: The Blockchain Revolution!
 6. Bitcoins kunnen niet alleen als digitaal contant geld, maar vooral ook als een vrij transportmiddel voor waarde fungeren, bijna zonder kosten. Voorbeeld: je kunt Euro’s bij Bitvavo of Kraken goedkoop omzetten naar bitcoins en met deze bitcoins bijna onmiddellijk kluis-goud in Singapore kopen bij Bullion Star of buitenlandse valuta’s in de vorm van stablecoins.
 7. Bitcoins zijn als transportmiddel programmeerbaar. Het is programmeerbaar contant geld waarmee je o.a. contracten met verbonden waardepapieren mee kunt programmeren. Dit worden smart contracts genoemd.Bitcoin is veel meer is dan virtueel geld, het is in feite crypto equity.
 8. De schaarsheid van deze nuttige, vrije, programmeerbare virtuele roerende goederen zonder derde partij risico’s schept een vraag waardoor er een marktwerking ontstaat. Bitcoins krijgen verder waarde dankzij een 24/7 globale marktwerking.
 9. Hoe meer mensen bitcoins gebruiken als digitaal betaalmiddel en transportmiddel, hoe groter de vraag en hoe meer bedrijven investeren in toepassingen voor het opbouwen van een Bitcoin economie.
 10. Hoe meer bedrijven investeren in Bitcoin als internet technologie en accepteren als betaalmiddel hoe meer het vertrouwen in bitcoin zal toenemen. Meer en meer bedrijven accepteren Bitcoin als een betaalmiddel en je kunt zelf ook met een Bitcoin debit card gewoon met Euro’s in een winkel betalen.
 11. De waarde van Bitcoin hangt ook samen met de steeds verder groeiende globale Bitcoin economie en marktkapitalisatie. Hoe groter deze wordt en hoe meer mensen vertrouwen zullen krijgen voor deze cryptocurrency, hoe stabieler de prijs zal worden. De koers zal minder gevoelig voor agressieve bitcoin trading praktijken worden. Het netwerk verbetert voortdurend en de gemeenschap implementeert technologische verbetering. Er is een duidelijk network effect!
 12. Het vertrouwen zal toenemen in bitcoins waarde dankzij het feit dat vooral ook burgers in de derde wereld landen via allerlei nieuwe technologische toepassingen via vooral de mobiele apparaten globaal kunnen bankieren zonder bank dankzij de Bitcoin technologie en fintech bedrijven die het gebruik van bitcoins als een transportmiddel en een betaalmiddel vergemakkelijken voor iedere gebruiker.
 13. De waarde van Bitcoin zit ook in de revolutionaire kracht van deze internet technologie die de wereld ingrijpend zal veranderen, net zoals het internet dit voor onze wereld heeft gedaan. Bitcoin is the Internet of Money ofwel money over IP (MOIP).

We sluiten af met een mooie videopresentatie van Reinvent Money met Andreas Antonopoulos over de waarde van Bitcoin in context van onze geschiedenis van ons geld.

Hieronder van de maker van de What Bitcoin Did podcast, is er een beknopte versie over Why Bitcoin?

waarde bitcoin

Zoals je merkt, er zijn vele factoren en elementen die Bitcoin waarde geven. Deze kun je ideologisch, technologisch en monetair theoretisch prachtig onderbouwen. Pragmatisch gezien is het een disruptieve internet technologie die de mensheid meer financiële vrijheid kan geven en de financiële wereld grondig kan veranderen.

Voor meer informatie:

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min