blockchain city nevadaTal van verhalen zijn geschreven over Utopia en meerdere mensen hebben dit in de geschiedenis geprobeerd te bouwen. De perfecte stad met gelijkheid als basis. Onlangs heeft Blockchains LLS $ 170 miljoen uitgegeven voor een groot stuk land in de woestijn van Nevada om dit te realiseren. De Bitcoin miljonair Jeffrey Berns, wil hier een complete stad laten bouwen met de blockchain als basis.

Berns is zowel cryptovaluta miljonair als advocaat en heeft grote plannen. Voorstanders roemen de ideeën, tegenstanders wijzen erop dat het wel heel toevallig is dat Berns een gebied gevonden heeft waar geen inkomstenbelasting geheven wordt. Hoe dan ook: Berns bouwt en doet dit met zijn eigen vermogen.

Een complete stad laten bouwen op de blockchain?

De stad van Berns is een stad die gebaseerd wordt op de blockchain, maar tegelijkertijd moet het een échte stad worden. Met winkels, scholen, huizen en productiestudio’s. Het gebied beslaat meer dan 100 vierkante mijl en is daarmee een enorm project. Het grootste project dat ondernomen wordt aan de hand van de Blockchain op dit moment, want verhalen over zelfrijdende auto’s met IOTA verbleken wanneer de ideeën van Berns ernaast gelegd worden. Of het haalbaar is, dat is nog maar een tweede. In gebieden zoals Europa wordt nog altijd gesproken over een wettelijk kader voor cryptovaluta, waardoor dit hier volledig onmogelijk zou zijn. En hoewel er al mogelijkheden zijn om te beleggen in edelmetalen via de blockchain, is de bouwsector in Amerika nog niet echt betrokken bij de ontwikkelingen rond de blokketen. Dat is direct ook de reden dat Berns zijn land cash heeft moeten betalen en ook de andere investeringen waarschijnlijk eerst om zal moeten zetten naar fiatgeld voordat hij grote stappen kan maken. Dit doet overigens niets af aan het idee om de stad zelf op basis van de blockchain te maken.

Passend binnen de ontwikkelingen!

Het idee van Berns past goed in de huidige ontwikkelingen. Steeds meer blockchainontwikkelaars gaan samenwerken met de community, er wordt gewerkt aan de ecosystemen en de mogelijkheden die de blockchains bieden worden steeds concreter. IOTA zet grote stappen in de richting van het Internet of Things en is samen gaan werken met CarVertical om de techniek in auto’s te gebruiken. Cardano heeft op zijn beurt de Cardano 1.4 update uitgebracht waarmee het klaar is voor de
toekomst. Cardano gebruikt na de update de SL-code niet meer, maar gebruikt een nieuwe versie van Ouroboros BFT. Hoe concreter de mogelijkheden en toepassingen worden, hoe meer aandacht er weer zal komen vanuit het grote publiek. Een stad bouwen aan de hand van de blockchain en de mogelijkheden optimaliseren, dat is een idee dat helemaal in lijn met de ontwikkelingen ligt.

Wellicht toch geen utopie?

Of de plannen van Berns een utopie zijn of niet, dat kan alleen de tijd uitwijzen. Vooralsnog staat het project in de startblokken en is het land aangeschaft om de ideeën te verwezenlijken. Ook zijn er tientallen mensen in dienst genomen en zijn bedrijven benaderd om het te realiseren. Wordt Nevada de eerste staat met een eigen smart city volledig gebaseerd op de blockchain of is dit een of is dit een storm in een glas water? De tijd zal het ons leren.

Gerelateerde artikels: