QRL

LiberBits
Jun 15, 2017
Aanbieding: 

QRL – Quantum Resistant Ledger

QRL is een project om een nieuwe extreem veilige blokketen te ontwikkelen voor de toekomst met het oog om alle aanvallen van futuristische quantum computers te weerstaan. Het netwerk zal over een eigen cryptomunt beschikken, de Quantum (enkelveroud).

qrlDe decentrale blockchain van Bitcoin is op dit moment cryptografisch gezien de meest extreem veiligste ledger (grootboek) dat ooit ontwikkeld is op deze planeet. Het is een uitzonderlijk combinatie van een netwerk effect van rekenkracht en cryptografie. De meeste blokketens zoals die van Bitcoin zijn gebaseerd op een vorm van assymetrische cryptografie: ECDSA.  Dit is een vorm van Elliptic Curve cryptografie met het gebruik van publieke sleutels. Er worden asymmetrische algoritmen gebruikt met sleutels en handtekeningen voor versleuteling en voor ontgrendeling. Ellipctic Curve verwijst naar het gebruik van elliptische krommen over eindige velden. Hierdoor kunnen er kleinere type sleutels worden gebruikt die veel meer cryptrografische sterkte hebben in vergelijking met bijvoorbeeld de RSA-versleuteling. Niettemin, cryptografie op basis van een handtekeningen structuur van RSA, ECDSA en DSA zullen in de toekomst niet afdoende zijn bij een theoretische quantum computer aanval. De ontwikkeling van quantum computing kan onverwachts exponentioneel voortgang boeken. Vooral de labrotoria van de geheime diensten zoals de NSA kunnen dan over quantum computers beschikken die de blockchain van Bitcoin kunnen aanvallen om vooral de publieke sleutels te kraken die over veel bitcoins beschikken en vaker zijn gebruikt voor het ontvangen van bitcoins. Het is daarom niet zo vreemd dat de HD bitcoin wallets voorschrijven om voor elke transactie een nieuw publieke adres te gebruiken.

Het team van QRL heeft als visie om een Quatum Resistant Ledger te ontwikkelen dat wil zeggen een decentraal cryptografisch grootboek dat klassieke en quantum computer aanvallen kan weerstaan. Een belangrijke kwetsbaarheid van de blokketens van Bitcoin en Ethereum is de Merkle Tree schema waarbij de handtekeningen worden georganiseerd. Dit Merkle Tree schema noodzaakt gebruikers om een publlieke bitcoin adres maar 1 keer te gebruiken. Het QRL netwerk zal gebruik maken van een nieuwe vorm van cryptografische handtekeningen, de hash based digital signatures die quantum resistent zijn door de Merkle Tree structuur aan te passen. Deze aanpassing wordt de Extended Merkle Structure Scheme genooemd (XMSS). QRL zal experimenteren met deze nieuwe type van cryptografische handtekeningen. QRL kan ook dienen als een soort backup grootboek in het geval van een plotselinge crisis.

De QRL token of quanta distributieproces:

In de eerste fase heeft QRL  in mei een ICO gelanceerd om het project te helpen financieren. De eerste QRL tokens, de Quanta, zijn gebaseerd op het ERC20 protocol van Ethereum. De eerste distributie zal bestaan uit 65 miljoen quanta. Deze QRL tokens zijn geen onderdeel van QRL, maar van de blokketen van Ethereum. De vraag is hoe deze straks worden verhuisd naar het QRL netwerk. In augustus 2017 zal de QRL mainnet gelanceerd worden. Al het geld van de ICO zal worden gestopt in de QRL stichting en zal 100% worden gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling.

 

In de volgende fase zal het mogelijk zijn om bitcoins 1:1 te verhuizen naar het QRL hoofd netwerk. Deze zullen een onderdeel zijn van de genesis blockchain.

Ten slotte zal de rest van de Quanta kunnen worden gedolven tot een cryptografisch vastgesteld limiet. Het distributie traject strekt zich uit over een periode van 200 jaar waarbij uiteindelijk 105 miljoen quanta’s in omloop zullen zijn.

Het team van QRL bestaat uit een groep jonge ontwikkelaars: Peter Waterland, JP Lomas, Jomari Peterson, Filip Radicevic, Kumar Singh, Michael Kolenbrander en Leon Groot Bruinderink. Het zal een aantal jaren duren om het QRL op te bouwen tot een volwaardig alternatief voor de blokketen van Bitcoin.

Voor meer informatie:

 

Lees verder

De Dollar Milkshake Theory en het tekort aan dollars?

In dit artikel zal de Dollar Milkshake Theory worden besproken in het kader van de volgende schuldencrisis, een monetaire reset en Bitcoin. Deze controversiële theorie is ontwikkeld door de vermogensbeheerder Brent Johnson. Brent is de uitvoerend directeur van Santiago Capital, een beleggingsfonds met een specialisatie in goud. De probleemstelling Brent Johnson was verbaasd dat de […]

LiberBits
Mar 27, 2020
7 min

Wat is een goed alternatief voor goud?

Tijdens crisistijden neemt de vraag naar goud in de vorm van gouden munten en goudbaren flink toe. Goud is een van de meeste veilige en conservatie beleggingen die iemand kan maken tegen inflatierisico’s veroorzaakt door het monetaire beleid van centrale banken. Toegenomen inflatierisico’s door het monetaire en fiscale beleid De coronacrisis dreigt een globale economische […]

LiberBits
Mar 25, 2020
3 min

De Digital Dollar – de CBDC van de Federal Reserve!

Never waiste a good crisis. Het is bekend geworden dat de Amerikaanse Federal Reserve een digital dollar zal uitgeven en beheren door het federale systeem van reservebanken. Deze digitale dollar is een zogenaamde Central Bank Digital Currency (CBDC) en een nieuwe digitale monetaire basis voor de Amerikaanse bevolking. Deze zal direct naar die Amerikaanse burgers […]

LiberBits
Mar 26, 2020
5 min