Alternatief voor het schuld gebaseerde geldstelsel?

Jun 15, 2020

Edgar Wortmann van Burgerinitiatief Ons Geld en Ramon Bril hebben een waardevol gesprek over het introductie van een alternatief geldstelsel. Met dit alternatief kan het schuldenprobleem effectief worden aangepakt en een chaotische ineenstorting van het huidige systeem worden vermeden.

De overgang naar een veilig geldstelsel.

investeren in platina

Het huidige geldstelsel loopt ten einde. Het is een roofmechanisme dat gebaseerd is op schuldvorderingen zoals obligaties. Het parasiteert op de huidige economie door onder meer het socialiseren van haar verliezen over de belastingbetalers. Er is acuut een behoefte aan veilig en eerlijk alternatief geldstelsel dat niet is gebaseerd op schuld, maar op contant basisgeld in fysieke en digitale vorm dat direct door de overheid in omloop wordt gebracht.

Een van de eerste belangrijkste stappen is dat Nederlanders over de mogelijkheid moeten beschikken om geld veilig te bewaren buiten het huidige bankwezen zonder dat daar risico’s aan zijn verbonden. Vervolgens moet het bankwezen worden gesaneerd en schulden worden gereduceerd. De overheid en niet de centrale bank moet geld als contant basisgeld scheppen.

Banken zullen tijdelijk aan het infuus van de centrale bank komen om deze overgang te overleven en zich zelf te hervormen. De centrale bank zal de banken leningen verschaffen voor het opkopen van alle schuldpapier zoals rommelobligaties. De centrale bank zal als een enorme bad bank gaan fungeren.

Een moderne schuldenkwijtschelding

De volgende stap is het (gedeeltelijk) schuldvrij maken van de burgers door een moderne schulden jubileum. Iedere burger krijgt een voucher met contant geld waarmee hij/zij haar hypotheek bij de bank kan aflossen. Met dat geld kan de bank weer de lening aflossen bij de centrale bank waardoor schulden worden gereduceerd. Burgers die geen schulden hebben kunnen de vouchers inwisselen voor aandelen in de centrale bank. Deze aandelen kunnen een rendement opleveren aangezien niet alle activa op de balans van de centrale bank waardeloos zullen zijn. Volg hieronder het gehele gesprek:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Gratis Bitcoin mining bij Starbucks of op politiekantoor

Bitcoin mining is lucratiever dan ooit: de moeilijkheidsgraad is met de koersval van de grote cryptomunt stevig verlaagd en met de Bitcoins die je wint kun je nog eindeloos mee terug omhoog surfen. Het probleem blijft: hoe kom ik aan betaalbare stroom of zelfs gratis stroom. Twee nieuwsberichten over “free mining” oplossingen maken ons fors […]

Aug 2, 2021
1,5 min

Vanaf maandag 2 augustus investeren Duitse “Spezialfonds” in Bitcoin

In april rapporteerde bestebank.org over de nieuwe Duitse fondsenwet die Spezialfonds toestaat om vanaf 1 juli Bitcoin en crypto te kopen. Maar op die datum trad de wet pas in werking. Bitcoin kopen mogen de fondsen pas vanaf morgen, maandag 2 augustus. Het aandeel toegestane crypto in het totale beheerde kapitaal schiet omhoog van 0 […]

Aug 1, 2021
1,5 min

Geen stunt Amazon met Bitcoin maar wel pump

Tja, het gerucht ging dat nu Amazon het voorbeeld van Tesla zou gaan volgen met een grote aankoop van Bitcoin en de betaalmogelijkheid voor klanten met crypto. Als dat was gebeurd zou het werkelijk een knaller zijn geweest want een Tesla reken je toch minder snel af met Bitcoin dan snel een boek of staafmixer […]

Jul 27, 2021
1 min