Binance wordt steeds meer opgejaagd door toezichthouders

Jul 2, 2021

Binance is globaal de grootste handelsbeurs in crypto assets; echter de onderneming heeft geen officiële vergunningen. De financiële toezichthouders waar Binance een bepaalde vestiging heeft, gaan steeds vaker over met het starten van een onderzoek. Zo is de holdingmaatschappij van Binance gevestigd in de Kaaimaneilanden. Hier heeft de toezichthouder aangekondigd om een onderzoek te starten om te zien of de activiteiten van Binance binnen de reikwijdte van deze toezichthouder vallen. Binance wordt nog nergens van beschuldigd, maar de hete adem van de toezichthouders is te voelen.

Het probleem is dat Binance een gedistribueerde bedrijfsoperatie heeft met werknemers verspreidt over de hele wereld. De handelsbeurs wordt niet vanuit de Kaaimaneilanden geopereerd. De vraag is onder welke jurisdictie de Binance exchange dan uiteindelijk valt en welke toezichthouder daar uiteindelijk wat over te zeggen heeft. Volgens Binance zijn de activiteiten van bedrijven die vallen onder de Kaaimaneilanden niet gekoppeld aan de handelsactiviteiten, maar alleen aan die bedrijfsactiviteiten die wel zijn toegestaan. We zullen het nieuws volgen.

Eerder heeft de Financial Conduct Authority (de AFM van de UK) alsmede de MFSA (Malta financial security authority) de AFM van Malta aangegeven dat Binance zonder vergunning opereert. Dit geldt ook voor Nederland, waar Nederlandse klanten hun handelsrekeningen op Binance niet meer met iDEAL kunnen funden.

Beter gereguleerde en ongereguleerde alternatieven

Het is te verwachten dat Binance steeds meer onder druk wordt gezet en uiteindelijk zal moeten voldoen aan de respectieve regelgevingen die gelden voor het land van herkomst van de actieve klanten. Binance zal in het beste geval worden getempt en worden gereguleerd. Dit is verder weer voordelig voor gereguleerde internationaal opererende exchanges, zoals Bitvavo in Amsterdam. Over het algemeen kunnen Nederlanders hier het beste aankloppen voor de voordelige aan- en verkoop van bitcoin.

Wil je echt anoniem bitcoin kopen, dan zul je gebruik moeten maken van een echte decentrale handelsbeurs zoals HodlHodl of Bisq. Binance daarentegen heeft veel te veel centrale componenten, waaronder het orderboek. De vraag is uiteindelijk welke toezichthouder daar in mag gaan meekijken en onder meer restricties kan opleggen, bijvoorbeeld als het gaat om het inzetten van hefbomen. Een probleem met Binance is dat iedereen daar gewoon met een hefboom van 100x kan gaan handelen in allerlei crypto-derivaten. Een recept voor financiële ruïne voor de onnozele gokker in kwestie.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Wat gaat Elon Musk morgen zeggen over Bitcoin?

Bitcoin conferenties zijn altijd momenten waarop verrassende aankondigingen van prominenten kunnen zorgen voor grote koersbewegingen. Morgen begint de online conferentie “The B Word” met als ondertitel “How Institutions Can Embrace Bitcoin”. Elon Musk is een van de sprekers en hij heeft al lang niets meer over Bitcoin of Dogecoin of crypto gezegd. De laatste tweet […]

Jul 20, 2021
2,5 min

EU laat inflatie vrij dus toch Bitcoin?

Op 15 juli gooide de Europese Centrale Bank na 20 jaar haar inflatiedoelstelling van “dicht bij maar onder de twee procent” overboord. Men stelt nu: “Twee procent is niet langer een bovengrens voor het geld van de eurozone”. Met inflatiecijfers in de VS van meer dan vijf procent en ongeveer 2,3 procent in de eurozone, […]

Jul 16, 2021
3 min

Wyoming opent cryptoFED

Met de aanzwellende golf aan “Bitcoinisatie” in Latijns-Amerika is het extra boeiend te zien dat ook binnen de Verenigde Staten de opmars van crypto niet te stuiten lijkt. We zagen in een video met Max Keiser al dat een kandidaat voor het burgermeesterschap van New York van de Big Apple de Bitcoin hoofdstad van Amerika […]

Jul 15, 2021
2,5 min