Binance wordt steeds meer opgejaagd door toezichthouders

2 jul. 2021

Binance is globaal de grootste handelsbeurs in crypto assets; echter de onderneming heeft geen officiële vergunningen. De financiële toezichthouders waar Binance een bepaalde vestiging heeft, gaan steeds vaker over met het starten van een onderzoek. Zo is de holdingmaatschappij van Binance gevestigd in de Kaaimaneilanden. Hier heeft de toezichthouder aangekondigd om een onderzoek te starten om te zien of de activiteiten van Binance binnen de reikwijdte van deze toezichthouder vallen. Binance wordt nog nergens van beschuldigd, maar de hete adem van de toezichthouders is te voelen.

Het probleem is dat Binance een gedistribueerde bedrijfsoperatie heeft met werknemers verspreidt over de hele wereld. De handelsbeurs wordt niet vanuit de Kaaimaneilanden geopereerd. De vraag is onder welke jurisdictie de Binance exchange dan uiteindelijk valt en welke toezichthouder daar uiteindelijk wat over te zeggen heeft. Volgens Binance zijn de activiteiten van bedrijven die vallen onder de Kaaimaneilanden niet gekoppeld aan de handelsactiviteiten, maar alleen aan die bedrijfsactiviteiten die wel zijn toegestaan. We zullen het nieuws volgen.

Eerder heeft de Financial Conduct Authority (de AFM van de UK) alsmede de MFSA (Malta financial security authority) de AFM van Malta aangegeven dat Binance zonder vergunning opereert. Dit geldt ook voor Nederland, waar Nederlandse klanten hun handelsrekeningen op Binance niet meer met iDEAL kunnen funden.

Beter gereguleerde en ongereguleerde alternatieven

Het is te verwachten dat Binance steeds meer onder druk wordt gezet en uiteindelijk zal moeten voldoen aan de respectieve regelgevingen die gelden voor het land van herkomst van de actieve klanten. Binance zal in het beste geval worden getempt en worden gereguleerd. Dit is verder weer voordelig voor gereguleerde internationaal opererende exchanges, zoals Bitvavo in Amsterdam. Over het algemeen kunnen Nederlanders hier het beste aankloppen voor de voordelige aan- en verkoop van bitcoin.

Wil je echt anoniem bitcoin kopen, dan zul je gebruik moeten maken van een echte decentrale handelsbeurs zoals HodlHodl of Bisq. Binance daarentegen heeft veel te veel centrale componenten, waaronder het orderboek. De vraag is uiteindelijk welke toezichthouder daar in mag gaan meekijken en onder meer restricties kan opleggen, bijvoorbeeld als het gaat om het inzetten van hefbomen. Een probleem met Binance is dat iedereen daar gewoon met een hefboom van 100x kan gaan handelen in allerlei crypto-derivaten. Een recept voor financiële ruïne voor de onnozele gokker in kwestie.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min