Binance wordt steeds meer opgejaagd door toezichthouders

Jul 2, 2021

Binance is globaal de grootste handelsbeurs in crypto assets; echter de onderneming heeft geen officiële vergunningen. De financiële toezichthouders waar Binance een bepaalde vestiging heeft, gaan steeds vaker over met het starten van een onderzoek. Zo is de holdingmaatschappij van Binance gevestigd in de Kaaimaneilanden. Hier heeft de toezichthouder aangekondigd om een onderzoek te starten om te zien of de activiteiten van Binance binnen de reikwijdte van deze toezichthouder vallen. Binance wordt nog nergens van beschuldigd, maar de hete adem van de toezichthouders is te voelen.

Het probleem is dat Binance een gedistribueerde bedrijfsoperatie heeft met werknemers verspreidt over de hele wereld. De handelsbeurs wordt niet vanuit de Kaaimaneilanden geopereerd. De vraag is onder welke jurisdictie de Binance exchange dan uiteindelijk valt en welke toezichthouder daar uiteindelijk wat over te zeggen heeft. Volgens Binance zijn de activiteiten van bedrijven die vallen onder de Kaaimaneilanden niet gekoppeld aan de handelsactiviteiten, maar alleen aan die bedrijfsactiviteiten die wel zijn toegestaan. We zullen het nieuws volgen.

Eerder heeft de Financial Conduct Authority (de AFM van de UK) alsmede de MFSA (Malta financial security authority) de AFM van Malta aangegeven dat Binance zonder vergunning opereert. Dit geldt ook voor Nederland, waar Nederlandse klanten hun handelsrekeningen op Binance niet meer met iDEAL kunnen funden.

Beter gereguleerde en ongereguleerde alternatieven

Het is te verwachten dat Binance steeds meer onder druk wordt gezet en uiteindelijk zal moeten voldoen aan de respectieve regelgevingen die gelden voor het land van herkomst van de actieve klanten. Binance zal in het beste geval worden getempt en worden gereguleerd. Dit is verder weer voordelig voor gereguleerde internationaal opererende exchanges, zoals Bitvavo in Amsterdam. Over het algemeen kunnen Nederlanders hier het beste aankloppen voor de voordelige aan- en verkoop van bitcoin.

Wil je echt anoniem bitcoin kopen, dan zul je gebruik moeten maken van een echte decentrale handelsbeurs zoals HodlHodl of Bisq. Binance daarentegen heeft veel te veel centrale componenten, waaronder het orderboek. De vraag is uiteindelijk welke toezichthouder daar in mag gaan meekijken en onder meer restricties kan opleggen, bijvoorbeeld als het gaat om het inzetten van hefbomen. Een probleem met Binance is dat iedereen daar gewoon met een hefboom van 100x kan gaan handelen in allerlei crypto-derivaten. Een recept voor financiële ruïne voor de onnozele gokker in kwestie.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Gratis Bitcoin mining bij Starbucks of op politiekantoor

Bitcoin mining is lucratiever dan ooit: de moeilijkheidsgraad is met de koersval van de grote cryptomunt stevig verlaagd en met de Bitcoins die je wint kun je nog eindeloos mee terug omhoog surfen. Het probleem blijft: hoe kom ik aan betaalbare stroom of zelfs gratis stroom. Twee nieuwsberichten over “free mining” oplossingen maken ons fors […]

Aug 2, 2021
1,5 min

Vanaf maandag 2 augustus investeren Duitse “Spezialfonds” in Bitcoin

In april rapporteerde bestebank.org over de nieuwe Duitse fondsenwet die Spezialfonds toestaat om vanaf 1 juli Bitcoin en crypto te kopen. Maar op die datum trad de wet pas in werking. Bitcoin kopen mogen de fondsen pas vanaf morgen, maandag 2 augustus. Het aandeel toegestane crypto in het totale beheerde kapitaal schiet omhoog van 0 […]

Aug 1, 2021
1,5 min

Geen stunt Amazon met Bitcoin maar wel pump

Tja, het gerucht ging dat nu Amazon het voorbeeld van Tesla zou gaan volgen met een grote aankoop van Bitcoin en de betaalmogelijkheid voor klanten met crypto. Als dat was gebeurd zou het werkelijk een knaller zijn geweest want een Tesla reken je toch minder snel af met Bitcoin dan snel een boek of staafmixer […]

Jul 27, 2021
1 min