Binance wordt steeds meer opgejaagd door toezichthouders

Jul 2, 2021

Binance is globaal de grootste handelsbeurs in crypto assets; echter de onderneming heeft geen officiële vergunningen. De financiële toezichthouders waar Binance een bepaalde vestiging heeft, gaan steeds vaker over met het starten van een onderzoek. Zo is de holdingmaatschappij van Binance gevestigd in de Kaaimaneilanden. Hier heeft de toezichthouder aangekondigd om een onderzoek te starten om te zien of de activiteiten van Binance binnen de reikwijdte van deze toezichthouder vallen. Binance wordt nog nergens van beschuldigd, maar de hete adem van de toezichthouders is te voelen.

Het probleem is dat Binance een gedistribueerde bedrijfsoperatie heeft met werknemers verspreidt over de hele wereld. De handelsbeurs wordt niet vanuit de Kaaimaneilanden geopereerd. De vraag is onder welke jurisdictie de Binance exchange dan uiteindelijk valt en welke toezichthouder daar uiteindelijk wat over te zeggen heeft. Volgens Binance zijn de activiteiten van bedrijven die vallen onder de Kaaimaneilanden niet gekoppeld aan de handelsactiviteiten, maar alleen aan die bedrijfsactiviteiten die wel zijn toegestaan. We zullen het nieuws volgen.

Eerder heeft de Financial Conduct Authority (de AFM van de UK) alsmede de MFSA (Malta financial security authority) de AFM van Malta aangegeven dat Binance zonder vergunning opereert. Dit geldt ook voor Nederland, waar Nederlandse klanten hun handelsrekeningen op Binance niet meer met iDEAL kunnen funden.

Beter gereguleerde en ongereguleerde alternatieven

Het is te verwachten dat Binance steeds meer onder druk wordt gezet en uiteindelijk zal moeten voldoen aan de respectieve regelgevingen die gelden voor het land van herkomst van de actieve klanten. Binance zal in het beste geval worden getempt en worden gereguleerd. Dit is verder weer voordelig voor gereguleerde internationaal opererende exchanges, zoals Bitvavo in Amsterdam. Over het algemeen kunnen Nederlanders hier het beste aankloppen voor de voordelige aan- en verkoop van bitcoin.

Wil je echt anoniem bitcoin kopen, dan zul je gebruik moeten maken van een echte decentrale handelsbeurs zoals HodlHodl of Bisq. Binance daarentegen heeft veel te veel centrale componenten, waaronder het orderboek. De vraag is uiteindelijk welke toezichthouder daar in mag gaan meekijken en onder meer restricties kan opleggen, bijvoorbeeld als het gaat om het inzetten van hefbomen. Een probleem met Binance is dat iedereen daar gewoon met een hefboom van 100x kan gaan handelen in allerlei crypto-derivaten. Een recept voor financiële ruïne voor de onnozele gokker in kwestie.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min