Bitcoin FBI FUD

Jun 8, 2021

Het is jammer dat er nog steeds zo veel journalisten die voor de reguliere media werken nog zo ignorant over bitcoin schrijven. Er is een nieuw FUD-nieuwsbericht omloop die Fear & Uncertainty & Doubt (FUD) veroorzaakt op de markt: de FBI zou een bitcoin wallet hebben gehackt en heeft wellicht het bitcoin protocol weten te kraken.

Om het lang verhaal kort te maken: de FBI heeft de privé sleutels van een wallet van het hackerscollectief DarkSide te pakken gekregen en daardoor $2,3 miljoen BTC van de hackers kunnen terug stelen. Het gaat om 63,7 bitcoin die de hackers hadden ontvangen als losgeld.

De hackers hadden met een ransomware-aanval de Colonial Pipeline platgelegd. Het bedrijf was gedwongen om losgeld in BTC te betalen om weer toegang te krijgen over de pijpleiding. De FBI heeft op een slimme manier de buit van de hackers kunnen terug roven. De FBI deelt natuurlijk niet op welke manier ze dit precies hebben gedaan, naar alle waarschijnlijkheid hebben ze toegang gekregen tot een server van de hackers waar ze dom genoeg de privé sleutels hadden geplaatst in een bestand. De cypherpunk Adam Back commenteert:

De privé sleutels van een bitcoin wallet mogen nooit online gedeeld of opgeslagen worden op een computer of server. Een bitcoin wallet genereert en beheert automatisch sleutelparen voor haar gebruikers: een privé sleutel voor het aftekenen van transacties en een publieke sleutel voor het kunnen ontvangen van transacties. Het is vanwege de verbonden asymmetrische cryptografie en SHA-256 hashing algoritme onmogelijk om een privé sleutel via een publieke sleutel te achterhalen. De privé sleutel en het herstelbestand van de wallet, mogen nooit gedeeld of online bewaard worden. Wanneer een hacker toegang krijgt tot een computer of server, zal deze de privé sleutel en backup van de wallet kunnen stelen. Vervolgens herstelt de hacker de wallet en stuurt de BTC naar de eigen wallet. Ben je niet bekend met de werking van een bitcoin wallet, lees dan het volgende artikel: wat is een bitcoin wallet, welke varianten zijn er?

De hackers waren waarschijnlijk slordige, overmoedig en voorzagen geen tegenaanval van de FBI. Hun slordige fout komt hun nu duur te staan.

Gerelateerde artikels:

Wil je meer weten over hoe de FBI waarschijnlijk te werk is gegaan?

Lees dan de volgende Tweet:

Lees verder hier meer op: Cointelegraph

Leer alles over bitcoin

Bezoek onze gratis Bitcoin Cursus!

Lees verder

Bitcoin vulcano mining en financiële soevereiniteit

Op Twitter is Bitcoin vulcano mining een nieuwe trend geworden nadat de president van El Salvador, Nayib Bukele, bekend maakte dat hij de geothermische energie van vulkanen gaat inzetten om bitcoins te delven. Hij instrueerde de directeur van het staatsbedrijf voor geothermische elektriciteit om een ​​plan uit te voeren voor het bouwen van een bitcoin […]

Jun 11, 2021
3 min

Bitcoin als wettigbetaalmiddel erkend in El Salvador, wat zijn de implicaties?

El Salvador schrijf geschiedenis. Het bitcoin wetsvoorstel dat door de jonge president Bukele is ingediend bij het congres, is met een grote meerderheid aangenomen. 62 van de 84 congresleden zien heil in bitcoin (BTC) en willen het als een wettig betaalmiddel invoeren. Het bitcoin protocol en het lightning netwerk bieden een open-source technologie die El […]

Jun 9, 2021
2,5 min

Twitters Jack Dorsey geeft Elon Musk veeg uit de pan

De Bitcoin 2021 conferentie in Miami schrijft geschiedenis met bevlogen presentaties met verrassende aankondigingen. Een streaker kwam ook al langs en Jack Dorsey van Twitter werd in zijn podiumgesprek vanuit de zaal onderbroken vanwege censuurkwesties. Hij reageert daar vriendelijk en kalm op en heeft ook nog een schalkse toevoeging aan Elon Musk over Bitcoin en […]

Jun 7, 2021
2,5 min