Bitcoin FBI FUD

Jun 8, 2021

Het is jammer dat er nog steeds zo veel journalisten die voor de reguliere media werken nog zo ignorant over bitcoin schrijven. Er is een nieuw FUD-nieuwsbericht omloop die Fear & Uncertainty & Doubt (FUD) veroorzaakt op de markt: de FBI zou een bitcoin wallet hebben gehackt en heeft wellicht het bitcoin protocol weten te kraken.

Om het lang verhaal kort te maken: de FBI heeft de privé sleutels van een wallet van het hackerscollectief DarkSide te pakken gekregen en daardoor $2,3 miljoen BTC van de hackers kunnen terug stelen. Het gaat om 63,7 bitcoin die de hackers hadden ontvangen als losgeld.

De hackers hadden met een ransomware-aanval de Colonial Pipeline platgelegd. Het bedrijf was gedwongen om losgeld in BTC te betalen om weer toegang te krijgen over de pijpleiding. De FBI heeft op een slimme manier de buit van de hackers kunnen terug roven. De FBI deelt natuurlijk niet op welke manier ze dit precies hebben gedaan, naar alle waarschijnlijkheid hebben ze toegang gekregen tot een server van de hackers waar ze dom genoeg de privé sleutels hadden geplaatst in een bestand. De cypherpunk Adam Back commenteert:

De privé sleutels van een bitcoin wallet mogen nooit online gedeeld of opgeslagen worden op een computer of server. Een bitcoin wallet genereert en beheert automatisch sleutelparen voor haar gebruikers: een privé sleutel voor het aftekenen van transacties en een publieke sleutel voor het kunnen ontvangen van transacties. Het is vanwege de verbonden asymmetrische cryptografie en SHA-256 hashing algoritme onmogelijk om een privé sleutel via een publieke sleutel te achterhalen. De privé sleutel en het herstelbestand van de wallet, mogen nooit gedeeld of online bewaard worden. Wanneer een hacker toegang krijgt tot een computer of server, zal deze de privé sleutel en backup van de wallet kunnen stelen. Vervolgens herstelt de hacker de wallet en stuurt de BTC naar de eigen wallet. Ben je niet bekend met de werking van een bitcoin wallet, lees dan het volgende artikel: wat is een bitcoin wallet, welke varianten zijn er?

De hackers waren waarschijnlijk slordige, overmoedig en voorzagen geen tegenaanval van de FBI. Hun slordige fout komt hun nu duur te staan.

Gerelateerde artikels:

Wil je meer weten over hoe de FBI waarschijnlijk te werk is gegaan?

Lees dan de volgende Tweet:

Lees verder hier meer op: Cointelegraph

Leer alles over bitcoin

Bezoek onze gratis Bitcoin Cursus!

Lees verder

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de ETF gelanceerd. […]

Oct 17, 2021
1 min

Bitcoin is nu “Made in USA”

China exit. De Verenigde Staten zijn nu de Bitcoin mining hotspot. Het is bijna niet te geloven wat China beweegt om zijn complete Bitcoin industrie om zeep te helpen. Het is grappig om te lezen dat MacDonalds in China iets met NFT’s gaat doen in China, maar bijna op een Soviet achtige manier spant China […]

Oct 14, 2021
2 min

Nieuwe brug tussen klassieke aandelenhandel en Bitcoin met Liquid Network

In een wereld met teruglopende omzetten op de aandelenbeurzen springt een vrij nieuwe aandelenbeurs eruit en dat is de Sychellen Stock Exchange (MERJ). In 2020 was het met 325% groei de snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld en in 2021 was er nog eens 16% groei. Nu kondigt Blockstream aan dat deze beurs met zijn handelstechnologieprovider […]

Oct 13, 2021
2,5 min