Bitcoin FBI FUD

8 jun. 2021

Het is jammer dat er nog steeds zo veel journalisten die voor de reguliere media werken nog zo ignorant over bitcoin schrijven. Er is een nieuw FUD-nieuwsbericht omloop die Fear & Uncertainty & Doubt (FUD) veroorzaakt op de markt: de FBI zou een bitcoin wallet hebben gehackt en heeft wellicht het bitcoin protocol weten te kraken.

Om het lang verhaal kort te maken: de FBI heeft de privé sleutels van een wallet van het hackerscollectief DarkSide te pakken gekregen en daardoor $2,3 miljoen BTC van de hackers kunnen terug stelen. Het gaat om 63,7 bitcoin die de hackers hadden ontvangen als losgeld.

De hackers hadden met een ransomware-aanval de Colonial Pipeline platgelegd. Het bedrijf was gedwongen om losgeld in BTC te betalen om weer toegang te krijgen over de pijpleiding. De FBI heeft op een slimme manier de buit van de hackers kunnen terug roven. De FBI deelt natuurlijk niet op welke manier ze dit precies hebben gedaan, naar alle waarschijnlijkheid hebben ze toegang gekregen tot een server van de hackers waar ze dom genoeg de privé sleutels hadden geplaatst in een bestand. De cypherpunk Adam Back commenteert:

De privé sleutels van een bitcoin wallet mogen nooit online gedeeld of opgeslagen worden op een computer of server. Een bitcoin wallet genereert en beheert automatisch sleutelparen voor haar gebruikers: een privé sleutel voor het aftekenen van transacties en een publieke sleutel voor het kunnen ontvangen van transacties. Het is vanwege de verbonden asymmetrische cryptografie en SHA-256 hashing algoritme onmogelijk om een privé sleutel via een publieke sleutel te achterhalen. De privé sleutel en het herstelbestand van de wallet, mogen nooit gedeeld of online bewaard worden. Wanneer een hacker toegang krijgt tot een computer of server, zal deze de privé sleutel en backup van de wallet kunnen stelen. Vervolgens herstelt de hacker de wallet en stuurt de BTC naar de eigen wallet. Ben je niet bekend met de werking van een bitcoin wallet, lees dan het volgende artikel: wat is een bitcoin wallet, welke varianten zijn er?

De hackers waren waarschijnlijk slordige, overmoedig en voorzagen geen tegenaanval van de FBI. Hun slordige fout komt hun nu duur te staan.

Gerelateerde artikels:

Wil je meer weten over hoe de FBI waarschijnlijk te werk is gegaan?

Lees dan de volgende Tweet:

Lees verder hier meer op: Cointelegraph

Leer alles over bitcoin

Bezoek onze gratis Bitcoin Cursus!

Lees verder

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

18 sep. 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min