Bitcoin FBI FUD

Jun 8, 2021

Het is jammer dat er nog steeds zo veel journalisten die voor de reguliere media werken nog zo ignorant over bitcoin schrijven. Er is een nieuw FUD-nieuwsbericht omloop die Fear & Uncertainty & Doubt (FUD) veroorzaakt op de markt: de FBI zou een bitcoin wallet hebben gehackt en heeft wellicht het bitcoin protocol weten te kraken.

Om het lang verhaal kort te maken: de FBI heeft de privé sleutels van een wallet van het hackerscollectief DarkSide te pakken gekregen en daardoor $2,3 miljoen BTC van de hackers kunnen terug stelen. Het gaat om 63,7 bitcoin die de hackers hadden ontvangen als losgeld.

De hackers hadden met een ransomware-aanval de Colonial Pipeline platgelegd. Het bedrijf was gedwongen om losgeld in BTC te betalen om weer toegang te krijgen over de pijpleiding. De FBI heeft op een slimme manier de buit van de hackers kunnen terug roven. De FBI deelt natuurlijk niet op welke manier ze dit precies hebben gedaan, naar alle waarschijnlijkheid hebben ze toegang gekregen tot een server van de hackers waar ze dom genoeg de privé sleutels hadden geplaatst in een bestand. De cypherpunk Adam Back commenteert:

De privé sleutels van een bitcoin wallet mogen nooit online gedeeld of opgeslagen worden op een computer of server. Een bitcoin wallet genereert en beheert automatisch sleutelparen voor haar gebruikers: een privé sleutel voor het aftekenen van transacties en een publieke sleutel voor het kunnen ontvangen van transacties. Het is vanwege de verbonden asymmetrische cryptografie en SHA-256 hashing algoritme onmogelijk om een privé sleutel via een publieke sleutel te achterhalen. De privé sleutel en het herstelbestand van de wallet, mogen nooit gedeeld of online bewaard worden. Wanneer een hacker toegang krijgt tot een computer of server, zal deze de privé sleutel en backup van de wallet kunnen stelen. Vervolgens herstelt de hacker de wallet en stuurt de BTC naar de eigen wallet. Ben je niet bekend met de werking van een bitcoin wallet, lees dan het volgende artikel: wat is een bitcoin wallet, welke varianten zijn er?

De hackers waren waarschijnlijk slordige, overmoedig en voorzagen geen tegenaanval van de FBI. Hun slordige fout komt hun nu duur te staan.

Gerelateerde artikels:

Wil je meer weten over hoe de FBI waarschijnlijk te werk is gegaan?

Lees dan de volgende Tweet:

Lees verder hier meer op: Cointelegraph

Leer alles over bitcoin

Bezoek onze gratis Bitcoin Cursus!

Lees verder

Na El Salvador ook Paraguay lak aan IMF en wereldbank

Paraguay is vast van plan om al volgende maand het voorbeeld van El Salvador te volgen en Bitcoin wettig betaalmiddel te maken. Het project wordt aangejaard door laser eyes parlementariër Carlitos Rejala. De vertaling van deze tweet is: Zoals ik al een tijd lang beweer, moet ons land met de nieuwe generatie me bewegen. Het […]

Jun 19, 2021
3 min

Michael Saylor: Bitcoin de rails voor $$$ naar overal

Heeft Michael Saylor Sun Tzu’s Art of War gelezen. Vast wel. Het is standaard kost voor CEO’s. In een nieuw interview komt hij met een verrassend idee natuurlijk geïnspireerd op de ontwikkelingen in El Salvador en de prachtige nobele dienstverlening van Jack Mallers Strike. En wat is het idee? De Amerikaanse dollar wordt wereld reservemunt! […]

Jun 17, 2021
3 min

Walvissen bezitten nu de helft van alle Bitcoin

De decentrale koersanalist Santiment heeft getwitterd dat Bitcoin-walvissen hun BTC-posities de afgelopen drie maanden sterk hebben vergroot en nu de helft van het hele aanbod van de grootste cryptocurrency in handen hebben. Walvissen hebben 90.000 Bitcoins verzameld De afgelopen 90 dagen hebben de wallets met 100 – 10.000 BTC in totaal 90.000 Bitcoins aan hun […]

Jun 17, 2021
1 min