Geen CBDC voor de Bank of Korea!

Sep 23, 2020

De centrale bank van Korea, Bank of Korea, ziet geen noodzaak om een Central Bank Digital Currency (CBDC) te lanceren. Dit standpunt werd gedeeld door een ambtenaar. Ondanks de overweldigende aanwezigheid van cryptocurrency projecten in Zuid-Korea, staat de centrale bank van het land sceptisch tegenover het streven naar het uitgeven van een CBDC.

Bank of Korea waarschuwde voor speculaties over het lanceren van CBDC

Bank of Korea gaat haar onderzoek naar digitale activa en het potentieel voor CBDC’s voortzetten. The News Asia meldde dat de bank onlangs een speciale onderzoeksafdeling heeft geopend. Met deze actie sluit Bank of Korea zich aan bij een groep centrale banken die middelen wijden aan het onderzoeken van het potentieel van digitale activa op de blockchain. Toch deelde ambtenaar Eun Han dat Korea al een gevestigd elektronisch betaalsysteem had dat er geen dringende behoefte aan CBDC’s was. Han heeft zelfs gezegd dat de behoefte van Korea aan betalingen van digitale activa door particuliere bedrijven is gerealiseerd.

Particuliere initiatieven in Zuid-Korea

Samsung Pay, dat verschillende functionaliteiten voor digitale activa heeft mogelijk gemaakt, behoort tot de toonaangevende mobiele betaaldiensten. KakaoPay ging nog een stap verder door in 2018 een ICO te lanceren en de KLAY token te introduceren voor betalingen binnen de app.

Zuid-Korea is ook een belangrijke markt die ondersteuning biedt voor oudere digitale activa die geschikt zijn voor betalingen, zoals Bitcoin en Litecoin. Toch blijft het gebruik van digitale middelen beperkt en is er nog steeds sprake van activiteit op niche niveau, zelfs voor de KakaoPay-app.

Sterk potentieel voor zowel microtransacties als grootschalige value channels

In een rapport dat door Han wordt gedeeld, wordt een ander potentieel voor CBDC’s beschreven. Wereldwijde suggereren verschillende centrale banken andere visies voor CBDC’s in termen van schaalgrootte en gebruik. Terwijl de Europese Centrale Bank het directe gebruik voor consumenten heeft toegestaan, kunnen andere banken geld voor een netwerk voor grootschalige betalingen uitgeven.

Bank of Canada heeft verschillende ontdekkingen gedaan, waardoor zij een snellere en veiligere manier voor betalingen tussen regeringen voorstellen, maar Han waarschuwde dat microbetalingen al worden afgehandeld door andere digitale activa en fintech apps, terwijl grootschalige transacties tussen overheden veilig worden gesteld door de wereldwijde acceptatie van de Koreaanse won.

Bank of Korea heeft zich ook aangesloten bij andere centrale banken die beweren dat de betaling technologieën en economische relaties veranderen en dat de regelgevers zich moeten aanpassen. Jooyeol Lee, president van de Bank of Korea, noemde blockchain al als een van de uitdagingen in een veranderende financiële wereld.

De statements van Han helpen ook bij het verdrijven van speculaties over de Bank of Korea die een nieuw soort activa zou lanceren. Tot nu toe zijn alle centrale banken nog maar in het beginstadium van het onderzoek naar CBDC’s en zelfs de People’s Bank of China heeft nog geen deadline gesteld voor een digitale yuan.

Tegelijkertijd blijft de Koreaanse Won een van de bronnen van liquiditeit voor de handel in Bitcoin (BTC) en versterkt de valuta de posities van meerdere altcoins. Tijdens de bull market in 2017 was de Koreaanse won een van de meest actieve fiat valuta’s in combinatie met crypto activa.

Bronvermelding: Bitcoinist.com

Lees verder

The Great Reset!

De belangrijkste globale organisaties en instellingen spreken steeds meer over een aankomende Great Reset en een nieuwe Bretton Woods overeenkomst voor het hervormen van de wereldeconomie. Een virus, zo schijnt het te zijn, heeft immers de globale economie in een depressie gestort. Vooral het World Economic Forum heeft dit onderwerp expliciet op haar 2021 agenda […]

Oct 19, 2020
5,5 min

Shitcoins, alchemie en zelfverrijking

Bitcoin begon als een antwoord op ons falend monetair systeem, waarin het zeggenschap over geld volledig in de handen ligt van overheden en waarin geld schier achteloos wordt bijgedrukt. Het duurde niet lang of er verschenen allerlei ‘alternatieve munten’, die zichzelf als alternatief presenteerden op de ‘oudere en gedateerde’ Bitcoin. Maar vrijwel al deze “shitcoins” […]

Oct 16, 2020
3 min

Godfrey Bloom over Banken, Bitcoin en Goud

Godfrey Bloom (70) is een bekende omstreden Britse politicus. In tegenstelling tot vele van zijn politieke collega’s schrok hij er nooit voor terug om zijn mening te uiten en zijn vaak controversiële standpunten te vertellen. Godfrey Bloom is geen onbesproken figuur en door zijn controversiële standpunten en krasse uitspraken lag hij geregeld aan de basis […]

Oct 9, 2020
3 min