De Turkse Lira is in vrije val

Nov 24, 2021

De economische crisis in Turkije neemt verder toe. Gisteren viel de koers van de Turkse Lira weer met meer dan 18% en behaalde verder een record lage omwisselkoers van 12.50 Lira voor $1. Bitcoin bereikte de hoogste koers ooit in Turkse Lira uitgedrukt.

De onrust onder de Turken neemt toe en President Recep Tayyip Erdogan komt steeds meer onder druk te staan om de situatie te wijzigen om ramspoed te mijden. In dollar uitstaande obligaties worden steeds duurder en natuurlijk de import van goederen waaronder olie wordt steeds duurder. De koopkracht van de bevolking neemt dagelijks flink af waardoor de armoede toeneemt en het vertrouwen verder afneemt. De kapitaalvlucht naar veilige activa neemt ook in snellere vaart toe.

De Turken hebben Bitcoin goed in het vizier

Volgens Google trends werd er in de afgelopen 12 maanden het meest gezocht op Bitcoin in Turkije. Turkije staat hier op een tweede plek na El Salvador die dit jaar Bitcoin als een wettig betaalmiddel heeft omarmd voor het verzekeren van meer financiële soevereiniteit en verdere onafhankelijkheid van de USD geldprinter van de Federal Reserve. De dollar is niettemin voor de Turken nu een veilige haven; echter dollars zijn moeilijk te verkrijgen in Turkije en bitcoin staat op het menu als een in feite een beter alternatief.

De adoptie van Bitcoin is volgens Statista in Turkije al in 2019 goed op gang gekomen in vergelijking met andere landen in de wereld. Het probleem van een devaluerende Lira speelt al langer, slimme Turken zijn al op tijd uitgestapt nu dat de situatie escaleert. In steden zoals Ankara en Istanboel zoeken de inwoners nu naarstig naar Bitcoin. Waar trouwens de zoekinteresse voor Bitcoin veel groter is dan goud. Dit ondanks het verbod dat de Turkse overheid heeft doorgevoerd om bitcoin te gebruiken als een betaalmiddel.

Michael Saylor roept de Centrale Bank van Turkije op om bitcoin in te kopen om de Turkse Lira mee af te dekken om honger, ellende voor de bevolking te vermijden. Het monetaire beleid van de centrale bank zal uiteindelijk leiden tot hyperinflatie.

Is er objectieve berichtgeving over de inflatiecijfers in de Turkse media?

Denk je dat het nieuws onafhankelijk zal berichten over toenemende inflatiecijfers Hieronder in de Tweet van Saifdean Ammous, kun je zien hoe de Turkse media de toenemende inflatiecijfers rationaliseert als goed nieuws voor Turkije:

Hier kun je zien hoe de Amerikaanse media haar luisteraars informeert over hoe inflatie thuis te bestrijden ( :

Waar zal ik Bitcoin (BTC) kopen?

– Madame inflation, Christine LaGarde, voorzitter van de ECB, laat de geldprinter ook lekker op volle toeren draaien. Inflatie neemt wereldwijd toe. Beschik jij al over BTC als een inflatiehedge? Zo niet, bezoek dan eens Bitvavo in Amsterdam. De beste bitcoin handelsbeurs van Nederland.

Bronnen: WSJ & Twitter

Lees verder

India “beschermt” gepeupel voor crypto, maar laat rijken profiteren

India en Bitcoin, een spel van permanente dreiging van verbod dat nu al enkele jaren aan de gang is. Hoewel een heldere beslissing aanstaande lijkt over het lot van cryptogeld, is er een fors risico dat ze enkel worden voorbehouden aan de schatrijke elite. Aanstaande maandag 29 november 2021 maakt India vermoedelijk een einde aan […]

Nov 26, 2021
1,5 min

Fintonia in Singapore lanceert twee bitcoin beleggingsfondsen

De vermogensbeheerder Fintonia Group heeft het groene licht gekregen van de toezichthouder, Monetary Authority of Singapore (MAS), om twee verzekerde institutional grade beleggingsfondsen voor bitcoin te lanceren. Fintonia Bitcoin Physical Fund Het eerste fonds heet het Fintonia Bitcoin Physical Fund. Hiermee kunnen institutionele beleggers instappen om direct blootstelling tot bitcoin te krijgen. De aandelen van […]

Nov 26, 2021
1 min

De LHV bank in Estland gaat cryptodiensten aanbieden

Een van de belangrijkste banken van Estland, de LHV Bank, zal de volgende week haar klanten toegang geven tot de volatiele cryptomarkten. De LHV bank heeft een samenwerking met de Bitstamp opgezet waardoor haar klanten via de LHV mobile app toegang krijgen tot de volgende markten: • Bitcoin (BTC)• Ether (ETH)• Litecoin (LTC)• Uniswap (UNI)• […]

Nov 24, 2021
1,5 min