FED opkoopbeleid voorlopig onveranderd en beurzen boeken weer records

Aug 28, 2021

Vandaag heeft Jerome Powell de voorzitter van de Federal Reserve (FED) een toespraak gehouden tijdens de jaarlijkse vergadering van de centrale banken in Jackson Hole. Het beleid van de FED en de uitspraken die Jerome Powell doet, hebben een enorme impact op de markt.

Eerder deze maand leek het erop dat de FED de obligatie-opkopen in September zou gaan afbouwen. Hierop reageerde de aandelenmarkten aanvankelijk negatief. Vandaag is het uit de toespraak duidelijk geworden dat de maandelijkse obligatie-opkopen voor een waarde van 120 miljard niet wordt gereduceerd. Een vroegtijdige afbouw zou bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de economie.

Jerome gaf wel aan dat hij waarschijnlijk het einde van dit jaar met de afbouw (tapering) gaat beginnen, maar gaf geen concrete datum. De coronapandemie veroorzaakt veel onzekerheid en er is nog steeds een slack in de economie.

De inflatie in de Verenigde Staten is is wel flink toegenomen. Jerome ziet dit als een tijdelijk fenomeen. De PCE-kerninflatie stabiliseerde in juli op 3,6 procent. Mocht de inflatie verder toenemen, dan zou de Federal Reserve wel gedwongen zijn om te gaan taperen.

Echter, niet iedereen staat op de zelfde lijn. Verschillende grote kopstukken binnen de Federal Reserve banken waaronder Robert Kaplan, Esther George, James Bullard roepen Jerome Powel op om zo snel mogelijk te beginnen de afbouw van de obligatie-aankopen vanwege verhoogde inflatierisico’s.

Niettemin, volgens Jerome Powell liggen de inflatieverwachtingen nog steeds stabiel rond 2 procent. Jerome Powell’s toespraak werd als ‘dovish’ ontvangen, de markten verwachten dat een mogelijke tapering aankondiging wel tot november op zich laat wachten. Na de speech veerden de aandelenmarkten weer omhoog, de dollar verzwakte ten opzichte van de euro. Verder is de Amsterdamse effectenbeurs vrijdag met een nieuw record afgesloten. Bij een slot van 787,04 punten, steeg de AEX 0,9 procent. Hieronder kun je de speech van Jerome Powell zien:

Hieronder kun je een Twitterdraadje van Lyn Alden lezen:

Hieronder is een videocommentaar van de MoneyGPS:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min