FED opkoopbeleid voorlopig onveranderd en beurzen boeken weer records

Aug 28, 2021

Vandaag heeft Jerome Powell de voorzitter van de Federal Reserve (FED) een toespraak gehouden tijdens de jaarlijkse vergadering van de centrale banken in Jackson Hole. Het beleid van de FED en de uitspraken die Jerome Powell doet, hebben een enorme impact op de markt.

Eerder deze maand leek het erop dat de FED de obligatie-opkopen in September zou gaan afbouwen. Hierop reageerde de aandelenmarkten aanvankelijk negatief. Vandaag is het uit de toespraak duidelijk geworden dat de maandelijkse obligatie-opkopen voor een waarde van 120 miljard niet wordt gereduceerd. Een vroegtijdige afbouw zou bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de economie.

Jerome gaf wel aan dat hij waarschijnlijk het einde van dit jaar met de afbouw (tapering) gaat beginnen, maar gaf geen concrete datum. De coronapandemie veroorzaakt veel onzekerheid en er is nog steeds een slack in de economie.

De inflatie in de Verenigde Staten is is wel flink toegenomen. Jerome ziet dit als een tijdelijk fenomeen. De PCE-kerninflatie stabiliseerde in juli op 3,6 procent. Mocht de inflatie verder toenemen, dan zou de Federal Reserve wel gedwongen zijn om te gaan taperen.

Echter, niet iedereen staat op de zelfde lijn. Verschillende grote kopstukken binnen de Federal Reserve banken waaronder Robert Kaplan, Esther George, James Bullard roepen Jerome Powel op om zo snel mogelijk te beginnen de afbouw van de obligatie-aankopen vanwege verhoogde inflatierisico’s.

Niettemin, volgens Jerome Powell liggen de inflatieverwachtingen nog steeds stabiel rond 2 procent. Jerome Powell’s toespraak werd als ‘dovish’ ontvangen, de markten verwachten dat een mogelijke tapering aankondiging wel tot november op zich laat wachten. Na de speech veerden de aandelenmarkten weer omhoog, de dollar verzwakte ten opzichte van de euro. Verder is de Amsterdamse effectenbeurs vrijdag met een nieuw record afgesloten. Bij een slot van 787,04 punten, steeg de AEX 0,9 procent. Hieronder kun je de speech van Jerome Powell zien:

Hieronder kun je een Twitterdraadje van Lyn Alden lezen:

Hieronder is een videocommentaar van de MoneyGPS:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min