FED opkoopbeleid voorlopig onveranderd en beurzen boeken weer records

Aug 28, 2021

Vandaag heeft Jerome Powell de voorzitter van de Federal Reserve (FED) een toespraak gehouden tijdens de jaarlijkse vergadering van de centrale banken in Jackson Hole. Het beleid van de FED en de uitspraken die Jerome Powell doet, hebben een enorme impact op de markt.

Eerder deze maand leek het erop dat de FED de obligatie-opkopen in September zou gaan afbouwen. Hierop reageerde de aandelenmarkten aanvankelijk negatief. Vandaag is het uit de toespraak duidelijk geworden dat de maandelijkse obligatie-opkopen voor een waarde van 120 miljard niet wordt gereduceerd. Een vroegtijdige afbouw zou bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de economie.

Jerome gaf wel aan dat hij waarschijnlijk het einde van dit jaar met de afbouw (tapering) gaat beginnen, maar gaf geen concrete datum. De coronapandemie veroorzaakt veel onzekerheid en er is nog steeds een slack in de economie.

De inflatie in de Verenigde Staten is is wel flink toegenomen. Jerome ziet dit als een tijdelijk fenomeen. De PCE-kerninflatie stabiliseerde in juli op 3,6 procent. Mocht de inflatie verder toenemen, dan zou de Federal Reserve wel gedwongen zijn om te gaan taperen.

Echter, niet iedereen staat op de zelfde lijn. Verschillende grote kopstukken binnen de Federal Reserve banken waaronder Robert Kaplan, Esther George, James Bullard roepen Jerome Powel op om zo snel mogelijk te beginnen de afbouw van de obligatie-aankopen vanwege verhoogde inflatierisico’s.

Niettemin, volgens Jerome Powell liggen de inflatieverwachtingen nog steeds stabiel rond 2 procent. Jerome Powell’s toespraak werd als ‘dovish’ ontvangen, de markten verwachten dat een mogelijke tapering aankondiging wel tot november op zich laat wachten. Na de speech veerden de aandelenmarkten weer omhoog, de dollar verzwakte ten opzichte van de euro. Verder is de Amsterdamse effectenbeurs vrijdag met een nieuw record afgesloten. Bij een slot van 787,04 punten, steeg de AEX 0,9 procent. Hieronder kun je de speech van Jerome Powell zien:

Hieronder kun je een Twitterdraadje van Lyn Alden lezen:

Hieronder is een videocommentaar van de MoneyGPS:

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Mastercard netwerk integreert spoedig bitcoin en crypto diensten

Mastercard staat op het punt om een belangrijke aankondiging te doen. Ze willen banken en winkeliers die aangesloten zijn op het Mastercard betalingsnetwerk de optie bieden om betalingen in bitcoin te accepteren. Dit nieuws is vrijgekomen vandaag 25.10.2021 op CNBC gepubliceerd. Net zoals Twitter als een sociaal netwerk nu ook werkt als een bitcoin betalingsnetwerk […]

Oct 25, 2021
1,5 min

Jack Dorsey waarschuwt voor hyperinflatie

Miljardair en Twitter oprichter Jack Dorsey plaatste afgelopen vrijdagavond een opmerkelijke tweet over hyperinflatie. Hyperinflatie gaat alles veranderen. Het gebeurt nu al. De consumptieprijzen hebben in de Verenigde Staten een recordstijging gehad. Er is steeds meer bezorgdheid over de inflatiedruk. Zelfs de Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell bekende dat de inflatiedruk tot ver in volgend jaar […]

Oct 25, 2021
2 min

Hoera crypto fnuikt Amerikaanse sancties

Het is zo grappig om nieuwsartikelen te lezen als je de narratieven kent die steeds maar worden ingezet om de goegemeente verder de hersenen te spoelen. Zo zouden Putin en China agressieve bedoelingen hebben in een wereld die compleet wordt gedomineerd door Amerikaanse legerbases en militaire uitgaven. En zo zou crypto slecht zijn omdat je […]

Oct 24, 2021
2,5 min