Federal Reserve zicht op hogere inflatie!

Aug 27, 2020

Federal Reserve wijzigt het inflatiebeleid. Het gaat om het afstemmen van het monetaire beleid met de langdurige handhaving van een lage stuurrente. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, verklaarde vandaag op het jaarlijkse Jackson Hole symposium dat een hogere inflatie dan 2 % over bepaalde periodes zal worden getolereerd.

geldmeester Powell

De Federal Reserve zal de inflatie rond de 2 % houden en zodoende ook de rentevoet laag houden om de Amerikaanse arbeidsmarkt en de algehele economie te ondersteunen. Jerome Powell gaf aan dat de Federal Reserve graag een maximale werkgelegenheid ziet, met een sterkere arbeidsmarkt voor gemeenschappen met lage en bescheiden inkomens.

De vraag is echter in hoeverre de Federal Reserve de inflatie daadwerkelijk kan aanwakkeren wanneer de economie door het lockdown beleid flink beschadigd is geworden waar nu miljoenen Amerikanen (vaak met lage inkomens) zonder werk thuis zitten. Tot nu toe zitten alle biljoenen vast in het financiële systeem en zijn afgezien van de vastgoedmarkt bijna niet in de reële economie terecht gekomen. Daar kan verandering in komen wanneer verse Amerikaanse dollars direct aan de bevolking zullen worden verstrekt. Toenemende jaarlijkse inflatie zal ook van invloed zijn op salarisverhogingen. Het wordt potentieel duurder voor werkgevers om deze mensen weer aan te nemen.

deflatie hyperinflatie

Bovendien, het is al heel goedkoop om dollars te lenen. Verder verwacht de financiële markten niet dat de rentevoeten om hoog zullen gaan. In feite verandert er niet veel in het beleid, dan dat er meer inflatie dan 2 % wordt getolereerd. Dit is potentieel problematisch voor de Amerikaanse obligatiemarkt. Amerikaanse obligaties zullen verder minder renderen en aantrekkelijk worden waardoor de Federal Reserve deze zelf op de markt zal moeten opkopen en verder de monetaire basis exponentieel vergroten op de balans.

Het zal de status van de dollar verzwakken waardoor meer beleggers zullen diversifiëren naar veilige havens zoals goud en bitcoin. Een zwakke dollar zal de koopkracht van de Amerikaanse bevolking doen afnemen en daarmee verder verarmen. Inflatie is diefstal en maakt in feite alleen de globale schuldenberg in dollars goedkoper waardoor het fragiele euro-dollarsysteem wellicht een paar jaar verder kan door strompelen. Het Triffin dilemma scenario waarin de Federal Reserve vast zit met de Dollar als wereldreservemunt speelt zich nu concreet uit.

Hier kun je de speech van Jerome Powell bekijken en hier lezen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

NGRAVE ZERO

NGRAVE is een nieuwe ontwikkelaar van hardware wallets en beveiligingsoplossingen voor cryptocurrency’s. Voor de ontwikkeling van haar producten werkt NGRAVE samen met imec, een toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor nano-elektronica en digitale technologieën, alsook met COSIC, de toonaangevende onderzoeksgroep voor toegepaste industriële cryptografie van de KU Leuven. NGRAVE krijgt ook advies van de legendarische cryptograaf Jean-Jacques Quisquater, […]

Oct 1, 2020
3 min

Schuldencycli en het monetaire en fiscale beleid in de afgelopen eeuw

We zitten midden in een uitzonderlijke economische crisis en het is erg relevant om te kijken hoe de overheid daarmee omgaat. Daarbij is het verstandig om naar de geschiedenis te kijken, want hoewel de geschiedenis zich niet exact herhaalt, zijn er zeker wel paralellen waar te nemen. De korte schuldencyclus Om te begrijpen waarom de […]

Sep 29, 2020
4 min

Brent Johnson en Steven Van Metre over het onvermogen van de FED

We willen onze lezers graag wijzen op een boeiende discussie tussen twee bekende macro-analisten, Brent Johnson en Steven Van Metre. Brent Johnson is als macro-analist bekend geworden met zijn Dollar Milkshake Theory. Brent Johnson en Steven Van Metre bespreken waarom de Federal Reserve geen inflatie kan veroorzaken. Het is een verkeerde opvatting dat de Federal […]

Sep 27, 2020
2 min