Federal Reserve zicht op hogere inflatie!

Aug 27, 2020

Federal Reserve wijzigt het inflatiebeleid. Het gaat om het afstemmen van het monetaire beleid met de langdurige handhaving van een lage stuurrente. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, verklaarde vandaag op het jaarlijkse Jackson Hole symposium dat een hogere inflatie dan 2 % over bepaalde periodes zal worden getolereerd.

geldmeester Powell

De Federal Reserve zal de inflatie rond de 2 % houden en zodoende ook de rentevoet laag houden om de Amerikaanse arbeidsmarkt en de algehele economie te ondersteunen. Jerome Powell gaf aan dat de Federal Reserve graag een maximale werkgelegenheid ziet, met een sterkere arbeidsmarkt voor gemeenschappen met lage en bescheiden inkomens.

De vraag is echter in hoeverre de Federal Reserve de inflatie daadwerkelijk kan aanwakkeren wanneer de economie door het lockdown beleid flink beschadigd is geworden waar nu miljoenen Amerikanen (vaak met lage inkomens) zonder werk thuis zitten. Tot nu toe zitten alle biljoenen vast in het financiële systeem en zijn afgezien van de vastgoedmarkt bijna niet in de reële economie terecht gekomen. Daar kan verandering in komen wanneer verse Amerikaanse dollars direct aan de bevolking zullen worden verstrekt. Toenemende jaarlijkse inflatie zal ook van invloed zijn op salarisverhogingen. Het wordt potentieel duurder voor werkgevers om deze mensen weer aan te nemen.

deflatie hyperinflatie

Bovendien, het is al heel goedkoop om dollars te lenen. Verder verwacht de financiële markten niet dat de rentevoeten om hoog zullen gaan. In feite verandert er niet veel in het beleid, dan dat er meer inflatie dan 2 % wordt getolereerd. Dit is potentieel problematisch voor de Amerikaanse obligatiemarkt. Amerikaanse obligaties zullen verder minder renderen en aantrekkelijk worden waardoor de Federal Reserve deze zelf op de markt zal moeten opkopen en verder de monetaire basis exponentieel vergroten op de balans.

Het zal de status van de dollar verzwakken waardoor meer beleggers zullen diversifiëren naar veilige havens zoals goud en bitcoin. Een zwakke dollar zal de koopkracht van de Amerikaanse bevolking doen afnemen en daarmee verder verarmen. Inflatie is diefstal en maakt in feite alleen de globale schuldenberg in dollars goedkoper waardoor het fragiele euro-dollarsysteem wellicht een paar jaar verder kan door strompelen. Het Triffin dilemma scenario waarin de Federal Reserve vast zit met de Dollar als wereldreservemunt speelt zich nu concreet uit.

Hier kun je de speech van Jerome Powell bekijken en hier lezen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De Wallet of Satoshi Review

Met de verdere opmars en snelle adoptie van het Bitcoin Lightning Network in 2021, is het even tijd om een nieuwe Bitcoin Lightning Network Wallet te bespreken. In dit artikel, bespreken we de Wallet of Satoshi. Eerder hebben we de nieuwe Muun wallet besproken, die compatibel is met zowel de Bitcoin mainchain als het Lightning […]

Oct 18, 2021
2,5 min

Bitcoin verwarmt straks North Vancouver maar is het groen?

De stad North Vancouver in British-Columbia, draait nu al op een lokale energiecentrale die zijn restwarmte voor stadsverwarming gebruikt. Lonsdale Energy Corporation (LEC), dat volledig eigendom is van de stad, zet in op verduurzaming en wil het gebruik van aardgas verminderen. Gebouwen zijn momenteel verantwoordelijk voor 40% van de CO2-uitstoot in stedelijke gebieden, en dus […]

Oct 18, 2021
3,5 min

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de Futures ETF […]

Oct 18, 2021
1,5 min