Federal Reserve zicht op hogere inflatie!

Aug 27, 2020

Federal Reserve wijzigt het inflatiebeleid. Het gaat om het afstemmen van het monetaire beleid met de langdurige handhaving van een lage stuurrente. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, verklaarde vandaag op het jaarlijkse Jackson Hole symposium dat een hogere inflatie dan 2 % over bepaalde periodes zal worden getolereerd.

geldmeester Powell

De Federal Reserve zal de inflatie rond de 2 % houden en zodoende ook de rentevoet laag houden om de Amerikaanse arbeidsmarkt en de algehele economie te ondersteunen. Jerome Powell gaf aan dat de Federal Reserve graag een maximale werkgelegenheid ziet, met een sterkere arbeidsmarkt voor gemeenschappen met lage en bescheiden inkomens.

De vraag is echter in hoeverre de Federal Reserve de inflatie daadwerkelijk kan aanwakkeren wanneer de economie door het lockdown beleid flink beschadigd is geworden waar nu miljoenen Amerikanen (vaak met lage inkomens) zonder werk thuis zitten. Tot nu toe zitten alle biljoenen vast in het financiële systeem en zijn afgezien van de vastgoedmarkt bijna niet in de reële economie terecht gekomen. Daar kan verandering in komen wanneer verse Amerikaanse dollars direct aan de bevolking zullen worden verstrekt. Toenemende jaarlijkse inflatie zal ook van invloed zijn op salarisverhogingen. Het wordt potentieel duurder voor werkgevers om deze mensen weer aan te nemen.

deflatie hyperinflatie

Bovendien, het is al heel goedkoop om dollars te lenen. Verder verwacht de financiële markten niet dat de rentevoeten om hoog zullen gaan. In feite verandert er niet veel in het beleid, dan dat er meer inflatie dan 2 % wordt getolereerd. Dit is potentieel problematisch voor de Amerikaanse obligatiemarkt. Amerikaanse obligaties zullen verder minder renderen en aantrekkelijk worden waardoor de Federal Reserve deze zelf op de markt zal moeten opkopen en verder de monetaire basis exponentieel vergroten op de balans.

Het zal de status van de dollar verzwakken waardoor meer beleggers zullen diversifiëren naar veilige havens zoals goud en bitcoin. Een zwakke dollar zal de koopkracht van de Amerikaanse bevolking doen afnemen en daarmee verder verarmen. Inflatie is diefstal en maakt in feite alleen de globale schuldenberg in dollars goedkoper waardoor het fragiele euro-dollarsysteem wellicht een paar jaar verder kan door strompelen. Het Triffin dilemma scenario waarin de Federal Reserve vast zit met de Dollar als wereldreservemunt speelt zich nu concreet uit.

Hier kun je de speech van Jerome Powell bekijken en hier lezen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min