Federal Reserve zicht op hogere inflatie!

Aug 27, 2020

Federal Reserve wijzigt het inflatiebeleid. Het gaat om het afstemmen van het monetaire beleid met de langdurige handhaving van een lage stuurrente. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, verklaarde vandaag op het jaarlijkse Jackson Hole symposium dat een hogere inflatie dan 2 % over bepaalde periodes zal worden getolereerd.

geldmeester Powell

De Federal Reserve zal de inflatie rond de 2 % houden en zodoende ook de rentevoet laag houden om de Amerikaanse arbeidsmarkt en de algehele economie te ondersteunen. Jerome Powell gaf aan dat de Federal Reserve graag een maximale werkgelegenheid ziet, met een sterkere arbeidsmarkt voor gemeenschappen met lage en bescheiden inkomens.

De vraag is echter in hoeverre de Federal Reserve de inflatie daadwerkelijk kan aanwakkeren wanneer de economie door het lockdown beleid flink beschadigd is geworden waar nu miljoenen Amerikanen (vaak met lage inkomens) zonder werk thuis zitten. Tot nu toe zitten alle biljoenen vast in het financiële systeem en zijn afgezien van de vastgoedmarkt bijna niet in de reële economie terecht gekomen. Daar kan verandering in komen wanneer verse Amerikaanse dollars direct aan de bevolking zullen worden verstrekt. Toenemende jaarlijkse inflatie zal ook van invloed zijn op salarisverhogingen. Het wordt potentieel duurder voor werkgevers om deze mensen weer aan te nemen.

deflatie hyperinflatie

Bovendien, het is al heel goedkoop om dollars te lenen. Verder verwacht de financiële markten niet dat de rentevoeten om hoog zullen gaan. In feite verandert er niet veel in het beleid, dan dat er meer inflatie dan 2 % wordt getolereerd. Dit is potentieel problematisch voor de Amerikaanse obligatiemarkt. Amerikaanse obligaties zullen verder minder renderen en aantrekkelijk worden waardoor de Federal Reserve deze zelf op de markt zal moeten opkopen en verder de monetaire basis exponentieel vergroten op de balans.

Het zal de status van de dollar verzwakken waardoor meer beleggers zullen diversifiëren naar veilige havens zoals goud en bitcoin. Een zwakke dollar zal de koopkracht van de Amerikaanse bevolking doen afnemen en daarmee verder verarmen. Inflatie is diefstal en maakt in feite alleen de globale schuldenberg in dollars goedkoper waardoor het fragiele euro-dollarsysteem wellicht een paar jaar verder kan door strompelen. Het Triffin dilemma scenario waarin de Federal Reserve vast zit met de Dollar als wereldreservemunt speelt zich nu concreet uit.

Hier kun je de speech van Jerome Powell bekijken en hier lezen.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Van een Bretton Woods 1.0 naar 2.0 systeem?

Wat wordt er bedoelt met Bretton Woods 2.0? Met Bretton Woods 2.0 wordt er aanspraak gemaakt op een aankomend nieuw akkoord over een monetaire reset en implementatie van een financieel-economisch valutasysteem. Een systeem dat teruggrijpt naar het originele Bretton Woods systeem van 1944. Bretton Woods 1.0 Akkoord Voor een goed begrip van Bretton Woods 2.0 […]

Oct 23, 2020
9,5 min

The Great Reset!

De belangrijkste globale organisaties en instellingen spreken steeds meer over een aankomende Great Reset en een nieuwe Bretton Woods overeenkomst voor het hervormen van de wereldeconomie. Een virus, zo schijnt het te zijn, heeft immers de globale economie in een depressie gestort. Vooral het World Economic Forum heeft dit onderwerp expliciet op haar 2021 agenda […]

Oct 23, 2020
5,5 min

Shitcoins, alchemie en zelfverrijking

Bitcoin begon als een antwoord op ons falend monetair systeem, waarin het zeggenschap over geld volledig in de handen ligt van overheden en waarin geld schier achteloos wordt bijgedrukt. Het duurde niet lang of er verschenen allerlei ‘alternatieve munten’, die zichzelf als alternatief presenteerden op de ‘oudere en gedateerde’ Bitcoin. Maar vrijwel al deze “shitcoins” […]

Oct 16, 2020
3 min