De gevolgen van de Bitcoin halving 2020?

May 11, 2020
bitcoin schaarste tijd

Op maandagavond 11 mei rond 21.25 is transactieblok 630.000 gedolven geworden door de Antpool mining pool. Op het transactieblok 629,999 daarvoor werd een symbolisch bericht toegevoegd met een referentie naar een artikel van de New York Times:

“NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue”.

De centrale banken verruimen de geldhoeveelheid, terwijl bitcoin de geldhoeveelheid vermindert. Op transactieblok 630.000 is de beloning in BTC voor de delvers met de helft afgenomen van 12.5 BTC naar 6.25 BTC.

Het zal een nieuwe zogenaamde Bitcoin reward era inluiden met een nieuwe monetaire cyclus waarbij de emissie van bitcoins schaarser wordt. Zo’n 19.687.500 BTC dat is 93.75% van de totale maximale Bitcoin geldhoeveelheid van 21 miljoen zal dan al in omloop zijn gebracht. Hierdoor wordt de voorraad tot toevoer verhouding hoger en kunnen delvers op lange termijn minder verkopen op de exchanges om de kosten te kunnen dekken.

Een van de korte termijn gevolgen is dat alleen winstgevende delvers (miners) actief kunnen blijven. Delvers die de kosten niet kunnen dekken, zullen uiteindelijk de mogelijke bitcoin reserves moeten verkopen. De Bitcoin halving van 2020 kan daardoor op korte termijn een grotere verkoopdruk veroorzaken waardoor de bitcoin koers kan dalen. Het is daarom een verkeerde verwachting om na de Bitcoin halving meteen een prijsstijging te verwachten. Uiteindelijk zal de verkoopdruk van verlieslijdende miners afnemen, vooral na de gebruikelijke moeilijkheidsaanpassing van het netwerk.

De gevolgen van de toenemende schaarste en de toenemende afnemende verkoopdruk van de delvers zal zich de komende maanden gaan kristalliseren waarbij een relatieve grotere vraag naar bitcoins de koers eenvoudiger in een opwaartse beweging zal stoten. Door de toestroom van nieuwe beleggers, vooral ook vanuit institutionele hoek zoals Paul Jones Tudor onlangs aankondigde, zal er meer kapitaal naar bitcoin stromen terwijl het aanbod minder is geworden. Hieronder kun je deze beroemde vermogensbeheerder in een recente interview aan het woord zien over waarom hij investeert in bitcoin:

Het lange termijn sneeuwbaleffect in 2020 van deze beslissing op de vraagzijde van bitcoin zal wellicht groter worden, dan dat het bitcoin halving effect heeft op de aanbodzijde ( :

De volgende Bitcoin halving zal plaats vinden na 210.000 nieuwe blokken, na transactieblok 840.000 ergens in 2024.

Voor meer informatie:

Lees verder

Schuldencycli en het monetaire en fiscale beleid in de afgelopen eeuw

We zitten midden in een uitzonderlijke economische crisis en het is erg relevant om te kijken hoe de overheid daarmee omgaat. Daarbij is het verstandig om naar de geschiedenis te kijken, want hoewel de geschiedenis zich niet exact herhaalt, zijn er zeker wel paralellen waar te nemen. De korte schuldencyclus Om te begrijpen waarom de […]

Sep 29, 2020
4 min

Brent Johnson en Steven Van Metre over het onvermogen van de FED

We willen onze lezers graag wijzen op een boeiende discussie tussen twee bekende macro-analisten, Brent Johnson en Steven Van Metre. Brent Johnson is als macro-analist bekend geworden met zijn Dollar Milkshake Theory. Brent Johnson en Steven Van Metre bespreken waarom de Federal Reserve geen inflatie kan veroorzaken. Het is een verkeerde opvatting dat de Federal […]

Sep 27, 2020
2 min

FED COIN CBDC is onder ontwikkeling

Er zijn meer feiten over de ontwikkeling van een Fed coin of Fed CBDC naar buiten gekomen. Loretta J. Mester, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Chicago, heeft op 23 september 2020 tijdens een keynote-presentatie tijdens de twintigste verjaardag van de Chicago Payments Symposium aangegeven dat de Federal Reserve actief werkt aan de ontwikkeling […]

Sep 24, 2020
2,5 min