Grayscale Bitcoin fonds wordt een ETF

Apr 9, 2021

Grayscale heeft in een uitvoerig blogartikel aangegeven het grootste Bitcoin fonds in de Verenigde Staten heeft, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 100% zeker te gaan omvormen in een echt Exchange Traded Fund (ETF). Dat is opmerkelijk nieuws omdat tot dusver meestal gezegd werd, dat dit fonds zwaar onder druk zou komen te staan als de VS binnenkort de eerste ETF’s toe staan.

Levnscyclus van een Grayscale product

Het wordt niet helemaal duidelijk of Grayscale nu ineens een nieuwe strategie heeft verzonnen nu het kritiek te verduren krijgt dat haar overhead onnodig hoog is en nu het moment nadert dat de SEC een Bitcoin ETF gaat toestaan. Bovenstaande afbeelding suggereert dat Grayscale nooit anders van plan zou zijn geweest en dat haar producten sowieso successievelijk deze fasen doorlopen. Bijvoorbeeld ook het Grayscale Ethereum Trust (ETHE) zou uiteindelijk een ETF moeten worden.

De exacte quote in het bericht is: “Het allerbelangrijkste is te weten dat wij stellen: wij zijn 100% toegewijd om GBTC te transformeren in een ETF“. Dit met hun vet gedrukte woorden.

Eigenlijk is het wel logisch natuurlijk: Grayscale is natuurlijk uitstekend geïnformeerd over deze materie, overlegt en onderhandelt regelmatig met de SEC en heeft natuurlijk ook de relaties met investeerders die nodig zijn om een ETF tot een succes te maken.

Grayscale heeft al in 2016 en aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF. Een groot deel van 2017 vorde het bedrijf intense gesprekken met de SEC. We lezen: “Uiteindelijk trokken we onze aanvraag in omdat we inzagen dat de regulering voor digitale assets nog lang niet ver genoeg was voortgeschreden om met succes een ETF te lanceren.”

Puur financieel al heeft Grayscale eigenlijk gen andere mogelijkheid dan inderdaad die productcyclus uit te voeren. GBTC is namelijk het grootste en meest liquide Bitcoin investeringsproduct ter wereld. Het bedrijf stelt: “De grootte, liquiditeit, status van regulering en het track record onderscheiden GBTC van welk ander product ook ter wereld. Vergeleken met wereldwijde beursgenoteerde goederenmarkten, zou GBTC op en tweede plaatst staan met $34 miljard beheerd vermogen. Enkel het SPDR Gold Trust (GLD) is groter. Qua volume is het fonds na GLD en iShares Silver Trust (SLV) derde met $ 2.6 miljard wekelijks volume.

Bronnen:

Lees verder

NFT’s begrijpen met Edward Snowden en Plato

De afbeelding hierboven is een NFT getiteld “Stay free”. Maker? Ene Edward Snowden. Waarde? Wat de gek ervoor geeft. Concreet: gisteren via de veilingsite Foundation.app voor 2224 ETH gekocht door ene @PleasrDAO. Dat is omgerekend meer dan 4,5 miljoen euro. Meer dan de hele jaarbegroting van de Freedom of the Press Foundation naar wie deze […]

Apr 17, 2021
2 min

Komt er snel een rebound van Coinbase aandeel?

Hoe is de beursgang van Coinbase op 14 april jl. nu verlopen? Volgens Samuel Wan van newsbtc.com hebben de media het aandeel overhyped en had men nooit mogen uitgaan van 100 miljoen marktkapitalisatie. Voor zo’n statement is natuurlijk simpel bewijs: de beurshandel oordeelde voor ons allemaal samen en stuurde het aandeel snel na de opening […]

Apr 18, 2021
3 min

Het bondgenootschap van de dollar en bitcoin tegen de Chinese Yuan, goud en de SDR?

Dit artikel is een speculatieve geopolitieke beschouwing over de status van de dollar als wereldreservemunt ten aanzien van de opkomst van China en de digitale Chinese Yuan, de DCEP. De dollar en bitcoin worden als ware in een bondgenootschap gebruikt om de opmars van de Chinese Yuan en de SDR te stuiten en goud verder […]

Apr 16, 2021
7 min