Grayscale Bitcoin fonds wordt een ETF

Apr 9, 2021

Grayscale heeft in een uitvoerig blogartikel aangegeven het grootste Bitcoin fonds in de Verenigde Staten heeft, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 100% zeker te gaan omvormen in een echt Exchange Traded Fund (ETF). Dat is opmerkelijk nieuws omdat tot dusver meestal gezegd werd, dat dit fonds zwaar onder druk zou komen te staan als de VS binnenkort de eerste ETF’s toe staan.

Levnscyclus van een Grayscale product

Het wordt niet helemaal duidelijk of Grayscale nu ineens een nieuwe strategie heeft verzonnen nu het kritiek te verduren krijgt dat haar overhead onnodig hoog is en nu het moment nadert dat de SEC een Bitcoin ETF gaat toestaan. Bovenstaande afbeelding suggereert dat Grayscale nooit anders van plan zou zijn geweest en dat haar producten sowieso successievelijk deze fasen doorlopen. Bijvoorbeeld ook het Grayscale Ethereum Trust (ETHE) zou uiteindelijk een ETF moeten worden.

De exacte quote in het bericht is: “Het allerbelangrijkste is te weten dat wij stellen: wij zijn 100% toegewijd om GBTC te transformeren in een ETF“. Dit met hun vet gedrukte woorden.

Eigenlijk is het wel logisch natuurlijk: Grayscale is natuurlijk uitstekend geïnformeerd over deze materie, overlegt en onderhandelt regelmatig met de SEC en heeft natuurlijk ook de relaties met investeerders die nodig zijn om een ETF tot een succes te maken.

Grayscale heeft al in 2016 en aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF. Een groot deel van 2017 vorde het bedrijf intense gesprekken met de SEC. We lezen: “Uiteindelijk trokken we onze aanvraag in omdat we inzagen dat de regulering voor digitale assets nog lang niet ver genoeg was voortgeschreden om met succes een ETF te lanceren.”

Puur financieel al heeft Grayscale eigenlijk gen andere mogelijkheid dan inderdaad die productcyclus uit te voeren. GBTC is namelijk het grootste en meest liquide Bitcoin investeringsproduct ter wereld. Het bedrijf stelt: “De grootte, liquiditeit, status van regulering en het track record onderscheiden GBTC van welk ander product ook ter wereld. Vergeleken met wereldwijde beursgenoteerde goederenmarkten, zou GBTC op en tweede plaatst staan met $34 miljard beheerd vermogen. Enkel het SPDR Gold Trust (GLD) is groter. Qua volume is het fonds na GLD en iShares Silver Trust (SLV) derde met $ 2.6 miljard wekelijks volume.

Bronnen:

Lees verder

Bitcoin is nu “Made in USA”

China exit. De Verenigde Staten zijn nu de Bitcoin mining hotspot. Het is bijna niet te geloven wat China beweegt om zijn complete Bitcoin industrie om zeep te helpen. Het is grappig om te lezen dat MacDonalds in China iets met NFT’s gaat doen in China, maar bijna op een Soviet achtige manier spant China […]

Oct 14, 2021
2 min

Nieuwe brug tussen klassieke aandelenhandel en Bitcoin met Liquid Network

In een wereld met teruglopende omzetten op de aandelenbeurzen springt een vrij nieuwe aandelenbeurs eruit en dat is de Sychellen Stock Exchange (MERJ). In 2020 was het met 325% groei de snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld en in 2021 was er nog eens 16% groei. Nu kondigt Blockstream aan dat deze beurs met zijn handelstechnologieprovider […]

Oct 13, 2021
2,5 min

El Salvador meteen ook proeftuin DeFi

Dit is altijd al wat werd gezegd door Bitcoiners als antwoord op de vraag of Bitcoin niet kapot gereguleerd kan worden: ja dat kan als een land of een groep landen dat wil, maar dan creëer je meteen ook de perfecte springplank voor een ander land of groep landen om de hele innovatie rond bitcoin […]

Oct 9, 2021
5,5 min