Grayscale Bitcoin fonds wordt een ETF

Oct 20, 2021

Grayscale heeft in een uitvoerig blogartikel aangegeven het grootste Bitcoin fonds in de Verenigde Staten heeft, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) 100% zeker te gaan omvormen in een echt Exchange Traded Fund (ETF). Dat is opmerkelijk nieuws omdat tot dusver meestal gezegd werd, dat dit fonds zwaar onder druk zou komen te staan als de VS binnenkort de eerste ETF’s toe staan.

Levnscyclus van een Grayscale product

Het wordt niet helemaal duidelijk of Grayscale nu ineens een nieuwe strategie heeft verzonnen nu het kritiek te verduren krijgt dat haar overhead onnodig hoog is en nu het moment nadert dat de SEC een Bitcoin ETF gaat toestaan. Bovenstaande afbeelding suggereert dat Grayscale nooit anders van plan zou zijn geweest en dat haar producten sowieso successievelijk deze fasen doorlopen. Bijvoorbeeld ook het Grayscale Ethereum Trust (ETHE) zou uiteindelijk een ETF moeten worden.

De exacte quote in het bericht is: “Het allerbelangrijkste is te weten dat wij stellen: wij zijn 100% toegewijd om GBTC te transformeren in een ETF“. Dit met hun vet gedrukte woorden.

Eigenlijk is het wel logisch natuurlijk: Grayscale is natuurlijk uitstekend geïnformeerd over deze materie, overlegt en onderhandelt regelmatig met de SEC en heeft natuurlijk ook de relaties met investeerders die nodig zijn om een ETF tot een succes te maken.

Grayscale heeft al in 2016 en aanvraag ingediend voor een Bitcoin ETF. Een groot deel van 2017 vorde het bedrijf intense gesprekken met de SEC. We lezen: “Uiteindelijk trokken we onze aanvraag in omdat we inzagen dat de regulering voor digitale assets nog lang niet ver genoeg was voortgeschreden om met succes een ETF te lanceren.”

Puur financieel al heeft Grayscale eigenlijk geen andere mogelijkheid dan inderdaad die productcyclus uit te voeren. GBTC is namelijk het grootste en meest liquide Bitcoin investeringsproduct ter wereld. Het bedrijf stelt: “De grootte, liquiditeit, status van regulering en het track record onderscheiden GBTC van welk ander product ook ter wereld. Vergeleken met wereldwijde beursgenoteerde goederenmarkten, zou GBTC op en tweede plaatst staan met $34 miljard beheerd vermogen. Enkel het SPDR Gold Trust (GLD) is groter. Qua volume is het fonds na GLD en iShares Silver Trust (SLV) derde met $ 2.6 miljard wekelijks volume.

Update: Grayscale Investments heeft officieel een aanvraag ingediend bij de SEC om het fonds om te zetten tot een Bitcoin ETF.

Bronnen:

Lees verder

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min

Rio de Janeiro belegt 1% schatkist in Bitcoin

Rio de Janeiro wordt de eerste Braziliaanse stad en een van de eerste steden ter wereld die Bitcoin koopt als waardeopslag. De stad gaat 1% van de schatkist in Bitcoin beleggen. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes donderdag 13 januari bekend gemaakt op de Rio Innovation Week. Of dat nog niet genoeg is, krijgen burgers de mogelijkheid […]

Jan 14, 2022
2,5 min

Jack Dorsey nu “Bitcoin en Lightning father”?

Het aantal aankondigingen vanuit Spiral, het voormalige Square Crypto, is niet bij te benen. Het krijgt er echt de aanschijn van dat Jack Dorsey, de voormalige baas van Twitter, minimaal tijdelijk in de rol van “Bitcoin father” aan het kruipen is en dan ook nog eens “Lightning father” want de grootste aankondiging is het feit […]

Jan 13, 2022
5,5 min