Heath Tarbert voorzitter CFTC over crypto kwesties

Dec 18, 2019

De nieuwe voorzitter (sinds januari 2019) van de CFTC, Heath Tarbert, benoemt aantal belangrijke kwesties met betrekking tot cryptocurrencies waar hij mee worstelt. 

Tijdens een bijeenkomst over financiële regelgeving in de Verenigde Staten sprak Tarbert op de Harvard Kennedy School. Heath Tarbert is de voorzitter van de U.S. Commodity Futures Trading Commission. Tijdens zijn presentatie sprak hij over het huidige CFTC standpunt m.b.t. cryptocurrencies zoals Bitcoin. In het kort vertelt Heath dat hij en zijn collega’s nog steeds alles proberen te begrijpen. Ze hebben nog veel te leren. Hij spreekt over de twee belangrijkste problemen binnen de industrie.

Cryptocurrency kwesties

In grote lijnen, zijn de twee grootste problemen, of eigenlijk kwesties, van de overgrote meerderheid aan cryptocurrencies de volgende:

  • Op nummer één het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Deze zaken kunnen, als ze misbruikt worden, de Amerikaanse wet ondermijnen.
  • Het tweede probleem is de beleggersbescherming. Deze mensen die leningen afsluiten met cryptocurrencies, geven zo veel crypto’s uit dat het bijna lijkt op fraude. En dit zijn slechts de eerste kwesties die spelen.
  • Hoewel er geen specifieke principes zijn om de industrie te begeleiden zegt Tarbert dat ze ook nadenken over kwesties die te maken hebben met het beleggen van geleend geld, het bewaren van digitale activa en het crypto-project Libra, van Mark Zuckerberg.

Harbert begint ook over de mogelijkheid na te denken van een wereldwijde ‘stablecoin’. Deze cryptocurrency is speciaal ontworpen om beweeglijkheid van de koers te minimaliseren, maar brengt weer nieuwe problemen met zich mee waarover men nog geen weet over heeft. Hieronder kun je de CFTC voorzitter aan het woord zien op de respectieve bijeenkomst van de Harvard Kennedy School:

Hieronder kun je Tarbert aan het woord zien over de Bitcoin futures markt. Hij ziet Bitcoin en crypto assets als grondstoffen (commodity) en ziet de waarde van Bitcoin vooral in de blockchain technologie. Hij wil innovatie op de Amerikaanse markt door regelgeving te veel belemmeren waardoor de Chinezen een technologische voorsprong zouden kunnen krijgen.

De kwesties die hij naar voren haalt zijn vrij banaal en achterhaald. Het is echter positief dat hij de sector niet wil over-reguleren en daardoor innovatie belemmert zoals dit wel door de Nederlandse overheid en toezichthouders wordt gedaan in het kader van een extreem harde doorvoering van de AMLD5-regelgeving. Alle regelgevers zouden eerst een grondige Bitcoin cursus moeten afleggen voordat ze wetten zouden moeten voorleggen en implementeren. Voor meer informatie:

Lees verder

NFT’s begrijpen met Edward Snowden en Plato

De afbeelding hierboven is een NFT getiteld “Stay free”. Maker? Ene Edward Snowden. Waarde? Wat de gek ervoor geeft. Concreet: gisteren via de veilingsite Foundation.app voor 2224 ETH gekocht door ene @PleasrDAO. Dat is omgerekend meer dan 4,5 miljoen euro. Meer dan de hele jaarbegroting van de Freedom of the Press Foundation naar wie deze […]

Apr 17, 2021
2 min

Komt er snel een rebound van Coinbase aandeel?

Hoe is de beursgang van Coinbase op 14 april jl. nu verlopen? Volgens Samuel Wan van newsbtc.com hebben de media het aandeel overhyped en had men nooit mogen uitgaan van 100 miljoen marktkapitalisatie. Voor zo’n statement is natuurlijk simpel bewijs: de beurshandel oordeelde voor ons allemaal samen en stuurde het aandeel snel na de opening […]

Apr 18, 2021
3 min

Het bondgenootschap van de dollar en bitcoin tegen de Chinese Yuan, goud en de SDR?

Dit artikel is een speculatieve geopolitieke beschouwing over de status van de dollar als wereldreservemunt ten aanzien van de opkomst van China en de digitale Chinese Yuan, de DCEP. De dollar en bitcoin worden als ware in een bondgenootschap gebruikt om de opmars van de Chinese Yuan en de SDR te stuiten en goud verder […]

Apr 16, 2021
7 min