Heath Tarbert voorzitter CFTC over crypto kwesties

Dec 18, 2019

De nieuwe voorzitter (sinds januari 2019) van de CFTC, Heath Tarbert, benoemt aantal belangrijke kwesties met betrekking tot cryptocurrencies waar hij mee worstelt. 

Tijdens een bijeenkomst over financiële regelgeving in de Verenigde Staten sprak Tarbert op de Harvard Kennedy School. Heath Tarbert is de voorzitter van de U.S. Commodity Futures Trading Commission. Tijdens zijn presentatie sprak hij over het huidige CFTC standpunt m.b.t. cryptocurrencies zoals Bitcoin. In het kort vertelt Heath dat hij en zijn collega’s nog steeds alles proberen te begrijpen. Ze hebben nog veel te leren. Hij spreekt over de twee belangrijkste problemen binnen de industrie.

Cryptocurrency kwesties

In grote lijnen, zijn de twee grootste problemen, of eigenlijk kwesties, van de overgrote meerderheid aan cryptocurrencies de volgende:

  • Op nummer één het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. Deze zaken kunnen, als ze misbruikt worden, de Amerikaanse wet ondermijnen.
  • Het tweede probleem is de beleggersbescherming. Deze mensen die leningen afsluiten met cryptocurrencies, geven zo veel crypto’s uit dat het bijna lijkt op fraude. En dit zijn slechts de eerste kwesties die spelen.
  • Hoewel er geen specifieke principes zijn om de industrie te begeleiden zegt Tarbert dat ze ook nadenken over kwesties die te maken hebben met het beleggen van geleend geld, het bewaren van digitale activa en het crypto-project Libra, van Mark Zuckerberg.

Harbert begint ook over de mogelijkheid na te denken van een wereldwijde ‘stablecoin’. Deze cryptocurrency is speciaal ontworpen om beweeglijkheid van de koers te minimaliseren, maar brengt weer nieuwe problemen met zich mee waarover men nog geen weet over heeft. Hieronder kun je de CFTC voorzitter aan het woord zien op de respectieve bijeenkomst van de Harvard Kennedy School:

Hieronder kun je Tarbert aan het woord zien over de Bitcoin futures markt. Hij ziet Bitcoin en crypto assets als grondstoffen (commodity) en ziet de waarde van Bitcoin vooral in de blockchain technologie. Hij wil innovatie op de Amerikaanse markt door regelgeving te veel belemmeren waardoor de Chinezen een technologische voorsprong zouden kunnen krijgen.

De kwesties die hij naar voren haalt zijn vrij banaal en achterhaald. Het is echter positief dat hij de sector niet wil over-reguleren en daardoor innovatie belemmert zoals dit wel door de Nederlandse overheid en toezichthouders wordt gedaan in het kader van een extreem harde doorvoering van de AMLD5-regelgeving. Alle regelgevers zouden eerst een grondige Bitcoin cursus moeten afleggen voordat ze wetten zouden moeten voorleggen en implementeren. Voor meer informatie:

Lees verder

Kan de Federal Reserve Bankroet gaan?

Kan de Federal Reserve bankroet gaan? Dit is een vraag die George Gammon zich stelt in de onderstaande video. Hij heeft een uitstekende analyse gemaakt over hoe de Federal Reserve opereert en op welke manier de Federal Reserve geld verdient voor haar aandeelhouders. De Federal Reserve functioneert nu als een gediversifieerd beleggingsfonds en zal onder […]

Jul 3, 2020
2,5 min

Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World

We kunnen onze lezers het volgende boek aanbevelen: Lords of Finance: The Bankers Who Broke the World. Het boek is uitgegeven door Penguin Press in 2009 tijdens de vorige financiële crisis. Het is geschreven door Liaquat Ahamed die voor zijn werk in 2010 de Pulitzer Prize for History ontving. Het boek beschrijft de financiële ontwikkelingen voorafgaand […]

Jul 3, 2020
4 min

Waarom is Bitcoin antifragiel?

Dat velen nog altijd sceptisch zijn over Bitcoin is geen geheim. Ze beweren dat het een kwetsbare ponzi-scheme is, die ieder moment kan knappen. Bitcoin bezit echter een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het juist antifragiel is, en dat het toestanden kan doorstaan die ons huidig monetair systeem ernstig in de problemen zouden brengen. […]

Jul 3, 2020
3,5 min