Help hyperinflatie: AEX breekt onbreekbaar record

Mar 31, 2021

Vandaag het hosanna-bericht dat de AEX een voorheen onbreekbaar record heeft gebroken: de 703,18 van 9 september 2000. Het was de dotcom-hausse. De milleniumbug was sterk meegevallen. Maar in maart ging het mis met Worldonline. De koersen stegen nog enkele maanden door maar toen kwam de val, herstel vanaf 2004 en toen de volgende crash in 2008. En toch is het vandaag 13 jaar later gelukt net even hoger op te komen op 703,32. Bitcoin-grootheid Michael Saylor weet wat hier aan de hand is: hyperinflatie!

In een artikel over het beursrecord legt De Volkskrant uit hoe ook de samenstelling van de AEX mede kan bepalen of een nieuw record wordt gehaald. Big tech is sterk vertegenwoordigd en ook pure “lockdown winnaars als Just Eat Takeaway en Ahold Delhaize”. Dan mijmert de krant wat over die vervlogen tijden waarin de rente nog en handvol procenten telde en er nog geen populisme was. Om vervolgens te komen tot een dubieus beleggingsadvies:

Er zijn nogal wat doemdenkers die de huidige beurs een grote zeepbel noemen. Aandelen zijn nooit zo duur geweest. De koers-winstverhouding (het aantal malen dat de winst van bedrijf per uitstaand aandeel in de koers past) is bijna 30. Maar aan de andere kant is de rente ook nog nooit zo laag geweest. Zelfs de duurste aandelen op de Amsterdamse beurs ASML en Asmi leveren nog een dividendrendement op van 0,6 procent. Dat lijkt weinig, maar is in elk geval meer dan de 0,01 procent die op een spaarrekening tot een ton wordt gekregen en al een vol procentpunt meer dan het huidige negatieve rendement op staatspapier.

Daarnaast is er enorm veel geld dat moet worden belegd. In het coronajaar 2000 werd er in Nederland 3,8 miljard meer in aandelen gestoken dan eruit werd gehaald. Beleggingsfondsen in Nederland hebben nu samen een vermogen van 1.000 miljard euro. Vorig jaar nam het aantal particulieren dat zelf belegt, met 17 procent toe. En daaronder zit een hele nieuwe generatie.

Wie rendement op zijn geld wil halen, kan alleen op de aandelenmarkt terecht. Of er moet worden gekozen voor cryptovaluta of vastgoed, veel riskantere en minder liquide markten.

Grappig die framing ten faveure van de aandelenmarkt. Crypto of Bitcoin speculatief? Michael Saylor kom er maar in:

Als het fragment hierboven je aan het denken zet, kijk dan vooral het hele gesprek met Laura Shin waarin de paradigmawisseling die Saylor heeft doorgemaakt uitvoerig aan bod komt en waarin Saylor overtuigend uitlegt dat niets minder speculatief is dan Bitcoin.

Waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Lees verder

Elon Musk geeft Dogecoin voor moederdag

Elon Musk was gisteren op de vooravond van moederdag de host van Saturday Night Live. Natuurlijk kwam crypto en Dogecoin aan bod. Meteen al in de zeer grappige openingsmonoloog, maar dan pas op het moment dat zijn moeder naast hem gaat staan en moederdag aanstipt: “Ik hoop niet dat ik Dogecoin krijg”. Antwoord: “Jawel!” Nou […]

May 9, 2021
2 min

Honderden Amerikaanse banken gaan nog in 2021 bitcoin aanbieden

Bitcoin is niet meer te stoppen. Amerikaanse banken zijn noodgedwongen om bitcoin aan te bieden aan hun klanten om relevant te kunnen blijven in de toekomst in de concurrentiestrijd met gevestigde exchanges. Een nieuwe type bitcoin-bankrekening die FDIC-verzekerd zal zijn is al onder ontwikkeling. Volgens een nieuwsbericht van CNBC zullen dit jaar 2021 nog honderden […]

May 5, 2021
3 min

3 soorten van hacks op crypto waaronder taks

Het is interessant eens 3 actuele hacks op crypto tegoeden op een rij te zetten om beter inzicht te krijgen in de risico’s: Grootste hack in de geschiedenis van DeFi: EasyFi verliest $ 80 miljoen Chinese Crypto Exchange, Hotbit gaat offline na mislukte cyberaanval De belastingdienst Seoul neemt crypto-activa in beslag van belastingontduikers We beginnen […]

May 3, 2021
8,5 min