Help hyperinflatie: AEX breekt onbreekbaar record

Mar 31, 2021

Vandaag het hosanna-bericht dat de AEX een voorheen onbreekbaar record heeft gebroken: de 703,18 van 9 september 2000. Het was de dotcom-hausse. De milleniumbug was sterk meegevallen. Maar in maart ging het mis met Worldonline. De koersen stegen nog enkele maanden door maar toen kwam de val, herstel vanaf 2004 en toen de volgende crash in 2008. En toch is het vandaag 13 jaar later gelukt net even hoger op te komen op 703,32. Bitcoin-grootheid Michael Saylor weet wat hier aan de hand is: hyperinflatie!

In een artikel over het beursrecord legt De Volkskrant uit hoe ook de samenstelling van de AEX mede kan bepalen of een nieuw record wordt gehaald. Big tech is sterk vertegenwoordigd en ook pure “lockdown winnaars als Just Eat Takeaway en Ahold Delhaize”. Dan mijmert de krant wat over die vervlogen tijden waarin de rente nog en handvol procenten telde en er nog geen populisme was. Om vervolgens te komen tot een dubieus beleggingsadvies:

Er zijn nogal wat doemdenkers die de huidige beurs een grote zeepbel noemen. Aandelen zijn nooit zo duur geweest. De koers-winstverhouding (het aantal malen dat de winst van bedrijf per uitstaand aandeel in de koers past) is bijna 30. Maar aan de andere kant is de rente ook nog nooit zo laag geweest. Zelfs de duurste aandelen op de Amsterdamse beurs ASML en Asmi leveren nog een dividendrendement op van 0,6 procent. Dat lijkt weinig, maar is in elk geval meer dan de 0,01 procent die op een spaarrekening tot een ton wordt gekregen en al een vol procentpunt meer dan het huidige negatieve rendement op staatspapier.

Daarnaast is er enorm veel geld dat moet worden belegd. In het coronajaar 2000 werd er in Nederland 3,8 miljard meer in aandelen gestoken dan eruit werd gehaald. Beleggingsfondsen in Nederland hebben nu samen een vermogen van 1.000 miljard euro. Vorig jaar nam het aantal particulieren dat zelf belegt, met 17 procent toe. En daaronder zit een hele nieuwe generatie.

Wie rendement op zijn geld wil halen, kan alleen op de aandelenmarkt terecht. Of er moet worden gekozen voor cryptovaluta of vastgoed, veel riskantere en minder liquide markten.

Grappig die framing ten faveure van de aandelenmarkt. Crypto of Bitcoin speculatief? Michael Saylor kom er maar in:

Als het fragment hierboven je aan het denken zet, kijk dan vooral het hele gesprek met Laura Shin waarin de paradigmawisseling die Saylor heeft doorgemaakt uitvoerig aan bod komt en waarin Saylor overtuigend uitlegt dat niets minder speculatief is dan Bitcoin.

Waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Lees verder

Bitcoin bullish met $60.000

Het is zover: de eerste Bitcoin ETF, de ProShares Future ETF, is op 15 oktober toegelaten in de Verenigde Staten. En de koers reageert enthousiast met nu en solide positie boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De totale crypto marktkapitalisatie ligt nu weer rond 2,5 biljoen Amerikaanse dollar. Op maandag 18 oktober wordt de ETF gelanceerd. […]

Oct 17, 2021
1 min

Bitcoin is nu “Made in USA”

China exit. De Verenigde Staten zijn nu de Bitcoin mining hotspot. Het is bijna niet te geloven wat China beweegt om zijn complete Bitcoin industrie om zeep te helpen. Het is grappig om te lezen dat MacDonalds in China iets met NFT’s gaat doen in China, maar bijna op een Soviet achtige manier spant China […]

Oct 14, 2021
2 min

Nieuwe brug tussen klassieke aandelenhandel en Bitcoin met Liquid Network

In een wereld met teruglopende omzetten op de aandelenbeurzen springt een vrij nieuwe aandelenbeurs eruit en dat is de Sychellen Stock Exchange (MERJ). In 2020 was het met 325% groei de snelst groeiende aandelenbeurs ter wereld en in 2021 was er nog eens 16% groei. Nu kondigt Blockstream aan dat deze beurs met zijn handelstechnologieprovider […]

Oct 13, 2021
2,5 min