Help hyperinflatie: AEX breekt onbreekbaar record

Mar 31, 2021

Vandaag het hosanna-bericht dat de AEX een voorheen onbreekbaar record heeft gebroken: de 703,18 van 9 september 2000. Het was de dotcom-hausse. De milleniumbug was sterk meegevallen. Maar in maart ging het mis met Worldonline. De koersen stegen nog enkele maanden door maar toen kwam de val, herstel vanaf 2004 en toen de volgende crash in 2008. En toch is het vandaag 13 jaar later gelukt net even hoger op te komen op 703,32. Bitcoin-grootheid Michael Saylor weet wat hier aan de hand is: hyperinflatie!

In een artikel over het beursrecord legt De Volkskrant uit hoe ook de samenstelling van de AEX mede kan bepalen of een nieuw record wordt gehaald. Big tech is sterk vertegenwoordigd en ook pure “lockdown winnaars als Just Eat Takeaway en Ahold Delhaize”. Dan mijmert de krant wat over die vervlogen tijden waarin de rente nog en handvol procenten telde en er nog geen populisme was. Om vervolgens te komen tot een dubieus beleggingsadvies:

Er zijn nogal wat doemdenkers die de huidige beurs een grote zeepbel noemen. Aandelen zijn nooit zo duur geweest. De koers-winstverhouding (het aantal malen dat de winst van bedrijf per uitstaand aandeel in de koers past) is bijna 30. Maar aan de andere kant is de rente ook nog nooit zo laag geweest. Zelfs de duurste aandelen op de Amsterdamse beurs ASML en Asmi leveren nog een dividendrendement op van 0,6 procent. Dat lijkt weinig, maar is in elk geval meer dan de 0,01 procent die op een spaarrekening tot een ton wordt gekregen en al een vol procentpunt meer dan het huidige negatieve rendement op staatspapier.

Daarnaast is er enorm veel geld dat moet worden belegd. In het coronajaar 2000 werd er in Nederland 3,8 miljard meer in aandelen gestoken dan eruit werd gehaald. Beleggingsfondsen in Nederland hebben nu samen een vermogen van 1.000 miljard euro. Vorig jaar nam het aantal particulieren dat zelf belegt, met 17 procent toe. En daaronder zit een hele nieuwe generatie.

Wie rendement op zijn geld wil halen, kan alleen op de aandelenmarkt terecht. Of er moet worden gekozen voor cryptovaluta of vastgoed, veel riskantere en minder liquide markten.

Grappig die framing ten faveure van de aandelenmarkt. Crypto of Bitcoin speculatief? Michael Saylor kom er maar in:

Als het fragment hierboven je aan het denken zet, kijk dan vooral het hele gesprek met Laura Shin waarin de paradigmawisseling die Saylor heeft doorgemaakt uitvoerig aan bod komt en waarin Saylor overtuigend uitlegt dat niets minder speculatief is dan Bitcoin.

Waar kan ik het beste bitcoin kopen?

Lees verder

NFT’s begrijpen met Edward Snowden en Plato

De afbeelding hierboven is een NFT getiteld “Stay free”. Maker? Ene Edward Snowden. Waarde? Wat de gek ervoor geeft. Concreet: gisteren via de veilingsite Foundation.app voor 2224 ETH gekocht door ene @PleasrDAO. Dat is omgerekend meer dan 4,5 miljoen euro. Meer dan de hele jaarbegroting van de Freedom of the Press Foundation naar wie deze […]

Apr 17, 2021
2 min

Komt er snel een rebound van Coinbase aandeel?

Hoe is de beursgang van Coinbase op 14 april jl. nu verlopen? Volgens Samuel Wan van newsbtc.com hebben de media het aandeel overhyped en had men nooit mogen uitgaan van 100 miljoen marktkapitalisatie. Voor zo’n statement is natuurlijk simpel bewijs: de beurshandel oordeelde voor ons allemaal samen en stuurde het aandeel snel na de opening […]

Apr 18, 2021
3 min

Het bondgenootschap van de dollar en bitcoin tegen de Chinese Yuan, goud en de SDR?

Dit artikel is een speculatieve geopolitieke beschouwing over de status van de dollar als wereldreservemunt ten aanzien van de opkomst van China en de digitale Chinese Yuan, de DCEP. De dollar en bitcoin worden als ware in een bondgenootschap gebruikt om de opmars van de Chinese Yuan en de SDR te stuiten en goud verder […]

Apr 16, 2021
7 min