IMF roept op tot een nieuwe Bretton Woods vergadering!

Oct 23, 2020

De uitvoerende directeur van het IMF, Kristalina Georgieva, heeft de wereldleiders en overheden opgeroepen om samen te werken voor bewerkstelligen van een economisch herstel. De gevolgen van de pandemie zorgen voor een nieuwe Bretton Wood moment.

imf bretton woods moment

Bretton Woods refereert naar de wereldwijde overeenkomst die in 1944 werd getekend voor het opzetten van een nieuwe monetaire en economische wereldorde voor het heropbouwen van de wereld na de vernietigende Tweede Wereldoorlog. Er werd uiteindelijk besloten om de Amerikaanse Dollar als de wereldreservevaluta te hanteren, waarbij de Dollar gekoppeld zou worden aan goud. Deze overeenkomst werd in 1973 door Amerikanen verbroken door de koppeling met goud te verbreken en werd vervolgens vervangen door een PetroDollar.

Kristalina Georgieva refereert naar Bretton Woods aangezien de wereldwijde economie met meer dan 4.4% dit jaar zal krimpen. De economische gevolgen van de pandemie en de Great Lockdown zijn enorm schadelijk. De wereld bevindt zich in een ongekend zware recessie. Het zal niet alleen moeten strijden tegen een virus, maar ook aan de opbouw van een betere wereld.

Volgens Georgieva moet er geïnvesteerd worden in mensen, de juiste economische beleidsmaatregelen en het klimaat. Hieronder kun je haar aan het woord zien:

Het is natuurlijk goed om te beseffen dat het IMF geen liefdadigheidsinstelling is en leningen in Dollars verstrekt die landen in feite verder dieper in de schulden jaagt en dwingt om de eigen economie te hervormen. Hieronder kun je een aantal commentaren op dit nieuws zien. Het eerste commentaar is van Simon Dixon:

Hieronder is een commentaar van Altcoindaily:

Ten slotte, willen we de lezers verwijzen naar een commentaar van Raoul Pal op Twitter: Twitter commentaar Raoul Pal.

Gerelateerde onderwerpen:

Lees verder

Van een Bretton Woods 1.0 naar 2.0 systeem?

Wat wordt er bedoelt met Bretton Woods 2.0? Met Bretton Woods 2.0 wordt er aanspraak gemaakt op een aankomend nieuw akkoord over een monetaire reset en implementatie van een financieel-economisch valutasysteem. Een systeem dat teruggrijpt naar het originele Bretton Woods systeem van 1944. Bretton Woods 1.0 Akkoord Voor een goed begrip van Bretton Woods 2.0 […]

Oct 23, 2020
9,5 min

The Great Reset!

De belangrijkste globale organisaties en instellingen spreken steeds meer over een aankomende Great Reset en een nieuwe Bretton Woods overeenkomst voor het hervormen van de wereldeconomie. Een virus, zo schijnt het te zijn, heeft immers de globale economie in een depressie gestort. Vooral het World Economic Forum heeft dit onderwerp expliciet op haar 2021 agenda […]

Oct 23, 2020
5,5 min

Shitcoins, alchemie en zelfverrijking

Bitcoin begon als een antwoord op ons falend monetair systeem, waarin het zeggenschap over geld volledig in de handen ligt van overheden en waarin geld schier achteloos wordt bijgedrukt. Het duurde niet lang of er verschenen allerlei ‘alternatieve munten’, die zichzelf als alternatief presenteerden op de ‘oudere en gedateerde’ Bitcoin. Maar vrijwel al deze “shitcoins” […]

Oct 16, 2020
3 min