Nieuw record voor Bitcoin’s moeilijkheidsgraad!

Mar 11, 2020

Ondanks de tumult op de effectenmarkten en ook de recente koersval van Bitcoin is de de moeilijkheidsgraad voor het delven van bitcoins gisteren met 6,8% gestegen. De Bitcoin mining industrie investeert in hardware en de concurrentie neemt toe.

Een verandering in de moeilijkheidsgraad voor het minen van Bitcoin is een van de belangrijkste innovaties achter het succes van de Nakamoto consensus. Naarmate het aantal miners toeneemt of afneemt, stijgt of daalt de moeilijkheidsgraad van Bitcoin’s PoW ook, bij elke 2016 transactieblokken.


Het moeilijkheidsniveau om Bitcoin te minen stijgt, maar wat betekent dit voor de Bitcoin?

De moeilijkheidsgraad om Bitcoin te minen wordt elke twee weken, oftewel 2016 blocks aangepast. Naarmate meer miners zich aansluiten bij network’s hash rate, zal de moeilijkheidsgraad van de PoW toenemen waardoor het moeilijker wordt om block rewards te vinden. Als miners massaal zouden stoppen met minen, zou het moeilijkheidsniveau afnemen om het evenwicht te bewaren. Bitcoin’s PoW hash rate is de hoeveelheid rekenkracht die men nodig zou hebben om een reorganisatie-aanval te doen om een balans in de blockchain te veranderen.

Bitcoin’s hash rate is momenteel 121.637.666 tera hashes. Naarmate de hash rate toeneemt en meer miners het netwerk beveiligen, kan de Bitcoin koers soms volgen. De volgende ingeplande kalibratie van de moeilijkheidsgraad zal op zijn vroegst 21 maart plaatsvinden, of bij 2016 blocks. Terwijl de moeilijkheidsgraad toeneemt, wordt het netwerk wel veel moeilijker om aan te vallen.

Bitcoin netwerk is extreem veilig!

Om het Bitcoin netwerk aan te vallen, zou een indringer meer rekenkracht moeten leveren dan alle andere duizenden computers die op dit moment Bitcoin aan het minen zijn. Dit soort aanvallen wordt economisch onhaalbaar naarmate de hash rate toeneemt. Kleinere PoW chains (zoals Bitcoin Cash, Vertcoin, Bitcoin Gold etc.) met een lagere hash rate zijn zeer kwetsbaarder voor opzettelijke aanvallen.

Bitcoin halving en de mining Death Spiral?

Dat de hash rate stijgt voordat de halving heeft plaatsgevonden, kan beschouwd worden als een voorbeeld van de angst en onzekerheid over de verminderde block rewards bij het minen van Bitcoin. Dit zou Bitcoin mining onrendabel kunnen maken, waardoor er een neerwaartse spiraal van een telkens afnemende hash rate kan ontstaan aangezien miners er mee stoppen.

Zo werkt het in de praktijk niet. Minen is juist zeer concurrerend en succesvolle miners werken meestal met zeer dunne winstmarges. In plaats van een neerwaartse spiraal te veroorzaken, zorgt het er meestal voor dat grotere, efficiënte bedrijven de kleinere en minder winstgevende miners bij zich voegen in hun pools.

Als de moeilijkheidsgraad dicht bij een Bitcoin halving stijgt, wordt meestal verwacht dat de koers ook zal stijgen. De hogere productiekosten van nieuwe BTC en het verminderde aanbod van nieuwe coins zorgen voor een bepaalde druk op de prijzen, waardoor deze vaak stijgen.

Miners die de Bitcoin halving overleven en erin slagen om in productie te blijven, worden daardoor meestal nog winstgevender. Een groot deel van de mediahype rond de Bitcoin halving veroorzaakt meestal ook een horde aan nieuwe gebruikers die mee willen doen, wat de vraag naar BTC een boost geeft, waardoor ook de koers zal stijgen.

Hoewel de Bitcoin mining industrie vaak de neiging heeft om te centraliseren wanneer grotere miners overleven en kleinere mijnwerkers stoppen, worden ze uiteindelijk toch winstgevender en stimuleren ze meer miners, en al komen block rewards minder vaak voor, ze zijn wel meer waard.

Waarom en hoe kan ik bitcoins kopen?

Bronvermelding nieuwsbericht: Bitcoininsider.org

Lees verder

De markten kleuren rood in angst voor de Federal Reserve

Het moge deze dagen weer duidelijk zijn wie de macht heeft over het huidige fragiele financiële piramidesysteem: de Federal Reserve. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, kondigde vorig jaar aan dat de rente in 2022 zal worden verhoogd en het aankoopprogramma zal worden verminderd. Sindsdien zijn de markten nerveus geworden. In combinatie met […]

Jan 21, 2022
3 min

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min