The everything bubble zal barsten!

Sep 4, 2020

Volgens Macro Trends analist Diederik Schmull zal de zeepbel in alle peperdure riskante activa (“the everything bubble”) op een gegeven moment barsten. Hier volgt zijn nieuwsbrief in MACRO Trends:

Vraag me niet wanneer, maar de “the everything bubble” zal barsten. Bent u op het ergste voorbereid? Want om dit te overleven, moet u tegen een stootje kunnen. Bent u genoeg defensief belegd? Want wat we nu meemaken is niets anders dan Wall Street in 1929 en Tokyo in 1990, net voor de diepe, jarenlange daling.

The everything bubble zal barsten

De waan van de dag is dat geld naar de knoppen wordt geholpen door het expansief monetair beleid van overheden en centrale banken.  Niets is echter wat het lijkt. Ja-knikkend kuddegedrag is een vorm van luiheid, omdat je dan zelf niet nadenkt. Luiheid is des duivels oorkussen en is tevens de oorzaak van gigantische verliezen. Luister naar je eigen instinct (‘dit kan zo echt niet door-gaan’) en niet naar al het lawaai om je heen. 

Ondertussen regent het confetti met ‘gratis’ geld en lijk je een dief van je eigen portemonnee indien je daaraan niet meedoet. Beleggingen die speculeren op een koersdaling (“short-posities”) zijn nu bijna helemaal verdwenen, zonder een spoor achter te laten. De rijkste 10 miljardairs hebben hun vermogen in enkele maanden met tientallen miljarden ‘op papier’ zien oplopen. Het is dolle pret en iedereen neemt het ervan, want wie weet wat de dag van morgen brengt…

De toekomst is immers hoogst onzeker. Nog nooit is de wereldeconomie zo kwetsbaar geweest als nu. Niets blijft bij het oude, en het normale model van eeuwige kredietgroei is knockout geslagen. Het gevolg is dat er overal gespaard wordt als nooit tevoren. Die besparingen zorgen ervoor dat de omloopsnelheid van het geld instort en een 60-jarig dieptepunt heeft bereikt, terwijl de geld-hoeveelheid stijgt. Als het geld niet rolt, dan krijgt inflatie geen enkele kans. Dat is in Japan al 30 jaar en in het Westen al 40 jaar aan de gang. Consumenten-bestedingen bepalen 70% van de Westerse economie, maar de consument is kopschuw geworden vanwege het ene faillissement na het andere en de wankele werkgelegenheid. Na de periode van hoogconjunctuur kampen vele bedrijfstakken met pijnlijke overcapaciteit, ook al omdat de wereldhandel inkrimpt.

geldmeester Powell

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in de laatste 40 jaar een monetair beleid gevoerd waarbij de rente pas zou worden verhoogd zodra inflatie de kop opstak, ongeacht de gevolgen. Dat beleid werd onlangs gewijzigd. Een rentestijging wordt nu uitgesteld voor onbepaalde tijd, ongeacht de inflatie. Uit alles blijkt immers dat deflatie op de loer ligt nadat de consumentenprijsinflatie, vooral zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, het al 40 jaar lang en de looninflatie het al 20 jaar lang hebben laten afweten. Het enige dat wel gebeurde was activa-inflatie, zoals hogere beurskoersen en hogere huizenprijzen. Die hebben een tijdelijk gunstig vermogenseffect, tot de feestmuziek stopt.

De mens heeft de eeuwige welvaart nog niet uitgevonden en recessies komen regelmatig voor, wat Centrale Banken en overheden ook uitproberen…..

Diederik Schmull van MACRO Trends

macro trends nieuwsbrief negatieve rente

Gerelateerde artikels:

Lees verder

De markten kleuren rood in angst voor de Federal Reserve

Het moge deze dagen weer duidelijk zijn wie de macht heeft over het huidige fragiele financiële piramidesysteem: de Federal Reserve. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, kondigde vorig jaar aan dat de rente in 2022 zal worden verhoogd en het aankoopprogramma zal worden verminderd. Sindsdien zijn de markten nerveus geworden. In combinatie met […]

Jan 21, 2022
3 min

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min