The everything bubble zal barsten!

Sep 4, 2020

Volgens Macro Trends analist Diederik Schmull zal de zeepbel in alle peperdure riskante activa (“the everything bubble”) op een gegeven moment barsten. Hier volgt zijn nieuwsbrief in MACRO Trends:

Vraag me niet wanneer, maar de “the everything bubble” zal barsten. Bent u op het ergste voorbereid? Want om dit te overleven, moet u tegen een stootje kunnen. Bent u genoeg defensief belegd? Want wat we nu meemaken is niets anders dan Wall Street in 1929 en Tokyo in 1990, net voor de diepe, jarenlange daling.

The everything bubble zal barsten

De waan van de dag is dat geld naar de knoppen wordt geholpen door het expansief monetair beleid van overheden en centrale banken.  Niets is echter wat het lijkt. Ja-knikkend kuddegedrag is een vorm van luiheid, omdat je dan zelf niet nadenkt. Luiheid is des duivels oorkussen en is tevens de oorzaak van gigantische verliezen. Luister naar je eigen instinct (‘dit kan zo echt niet door-gaan’) en niet naar al het lawaai om je heen. 

Ondertussen regent het confetti met ‘gratis’ geld en lijk je een dief van je eigen portemonnee indien je daaraan niet meedoet. Beleggingen die speculeren op een koersdaling (“short-posities”) zijn nu bijna helemaal verdwenen, zonder een spoor achter te laten. De rijkste 10 miljardairs hebben hun vermogen in enkele maanden met tientallen miljarden ‘op papier’ zien oplopen. Het is dolle pret en iedereen neemt het ervan, want wie weet wat de dag van morgen brengt…

De toekomst is immers hoogst onzeker. Nog nooit is de wereldeconomie zo kwetsbaar geweest als nu. Niets blijft bij het oude, en het normale model van eeuwige kredietgroei is knockout geslagen. Het gevolg is dat er overal gespaard wordt als nooit tevoren. Die besparingen zorgen ervoor dat de omloopsnelheid van het geld instort en een 60-jarig dieptepunt heeft bereikt, terwijl de geld-hoeveelheid stijgt. Als het geld niet rolt, dan krijgt inflatie geen enkele kans. Dat is in Japan al 30 jaar en in het Westen al 40 jaar aan de gang. Consumenten-bestedingen bepalen 70% van de Westerse economie, maar de consument is kopschuw geworden vanwege het ene faillissement na het andere en de wankele werkgelegenheid. Na de periode van hoogconjunctuur kampen vele bedrijfstakken met pijnlijke overcapaciteit, ook al omdat de wereldhandel inkrimpt.

geldmeester Powell

De Amerikaanse Federal Reserve heeft in de laatste 40 jaar een monetair beleid gevoerd waarbij de rente pas zou worden verhoogd zodra inflatie de kop opstak, ongeacht de gevolgen. Dat beleid werd onlangs gewijzigd. Een rentestijging wordt nu uitgesteld voor onbepaalde tijd, ongeacht de inflatie. Uit alles blijkt immers dat deflatie op de loer ligt nadat de consumentenprijsinflatie, vooral zonder de volatiele voedsel- en energieprijzen, het al 40 jaar lang en de looninflatie het al 20 jaar lang hebben laten afweten. Het enige dat wel gebeurde was activa-inflatie, zoals hogere beurskoersen en hogere huizenprijzen. Die hebben een tijdelijk gunstig vermogenseffect, tot de feestmuziek stopt.

De mens heeft de eeuwige welvaart nog niet uitgevonden en recessies komen regelmatig voor, wat Centrale Banken en overheden ook uitproberen…..

Diederik Schmull van MACRO Trends

macro trends nieuwsbrief negatieve rente

Gerelateerde artikels:

Lees verder

Gratis Bitcoin mining bij Starbucks of op politiekantoor

Bitcoin mining is lucratiever dan ooit: de moeilijkheidsgraad is met de koersval van de grote cryptomunt stevig verlaagd en met de Bitcoins die je wint kun je nog eindeloos mee terug omhoog surfen. Het probleem blijft: hoe kom ik aan betaalbare stroom of zelfs gratis stroom. Twee nieuwsberichten over “free mining” oplossingen maken ons fors […]

Aug 2, 2021
1,5 min

Vanaf maandag 2 augustus investeren Duitse “Spezialfonds” in Bitcoin

In april rapporteerde bestebank.org over de nieuwe Duitse fondsenwet die Spezialfonds toestaat om vanaf 1 juli Bitcoin en crypto te kopen. Maar op die datum trad de wet pas in werking. Bitcoin kopen mogen de fondsen pas vanaf morgen, maandag 2 augustus. Het aandeel toegestane crypto in het totale beheerde kapitaal schiet omhoog van 0 […]

Aug 1, 2021
1,5 min

Geen stunt Amazon met Bitcoin maar wel pump

Tja, het gerucht ging dat nu Amazon het voorbeeld van Tesla zou gaan volgen met een grote aankoop van Bitcoin en de betaalmogelijkheid voor klanten met crypto. Als dat was gebeurd zou het werkelijk een knaller zijn geweest want een Tesla reken je toch minder snel af met Bitcoin dan snel een boek of staafmixer […]

Jul 27, 2021
1 min