Turkse Lira daalt, interesse voor Bitcoin stijgt

Mar 22, 2021

President van Turkije, Erdogan, heeft een paar dagen geleden besloten om de voorzitter van de Turkse centrale bank, Naci Agbal te ontslaan. De reden: hij probeerde monetaire discipline door te voeren en de hoge inflatie in Turkije te bestrijden met een hogere stuurrente. Deze aanpak werd beloond, de koers van de Turkse Lira stabiliseerde en steeg gedurende zijn aanstelling van 7 november 2020 met zo’n 15% tegenover de Amerikaanse Dollar. De Turkse bevolking kon even adem halen.

Sinds Agbals aanstelling op 7 november was de Turkse lira meer dan 15% gestegen ten opzichte van het recente dieptepunt van 8,50 lira tegenover de Amerikaanse dollar. Sinds 2018 is de koers van de lira met bijna de helft ontwaard tegenover de dollar. Naci Agbal deed blijkbaar goed werk als centraal bankier. Goed werk dat niet werd gewaardeerd door Ergodan.

Politici over het algemeen willen steeds lagere rentes om de schuldenlast te verlichten en meer fiat-geld als schuld te kunnen printen voor het financieren van allerlei projecten. Ergodan heeft liever meer controle over de lira-printer en goedkopere schulden dan lagere inflatie en een appreciërende lira.

Het nieuws van het ontslag van Naci Agbal werd door de markt niet goed onthaald. De lira stortte in een dag met 17% omlaag tegenover de Amerikaanse dollar. Het zal volgens een Tweet van Robin Brooks Turkije opnieuw in een diepe recessie storten:

Ontslag van Agbdal zorgt voor daling lira en stijging interesse voor bitcoin in Turkije

De interesse voor bitcoin is daarop meteen flink toegenomen. Bitcoin kan niet worden beïnvloed door politici of bepaald door het willekeurige monetaire beleid van een centraal bankier. Bitcoin’s inflatie percentage en monetaire beleid zit onveranderbaar wiskundig vastgelegd in het protocol. De regels liggen vast. Bitcoin wordt gestuurd door deze regels, terwijl fiat-valuta wordt geregeld door rulers met ongelimiteerde printers die de uitstaand geldvoorraad exponentieel laat toenemen; met als gevolg dat de waarde van de valuta elk jaar verder wordt ontwaard.

Bij Bitcoin neemt de inflatie niet toe, maar neemt deze na elke halving voor de helft af. Op dit moment komen er elke dag 900 BTC in omloop. Na de volgende halving in 2024, zal dit aantal halveren tot 450 BTC per dag. Dit halveringsproces zal doorgaan tot dat alle 21 miljoen bitcoin in omloop zijn gebracht ergens in 2140. Daarna zullen er nooit meer nieuwe bitcoins in omloop worden gebracht. Bitcoin is absoluut digitale schaarste en een superieure digitale iteratie van goud binnen een decentraal monetair netwerk. Een nieuwe technologische sound money uitvinding die net zoals de uitvinding van elektriciteit en het licht de wereld voor de mensheid zal verbeteren naar mate steeds meer mensen het nodig hebben om de gevolgen van financiële repressie te ontsnappen. Het aantal zoekopdrachten voor bitcoin in Turkije is na de val van de lira met 566% gestegen:

Gerelateerde artikels:

Photo by Osman Köycü on Unsplash

Lees verder

NFT’s begrijpen met Edward Snowden en Plato

De afbeelding hierboven is een NFT getiteld “Stay free”. Maker? Ene Edward Snowden. Waarde? Wat de gek ervoor geeft. Concreet: gisteren via de veilingsite Foundation.app voor 2224 ETH gekocht door ene @PleasrDAO. Dat is omgerekend meer dan 4,5 miljoen euro. Meer dan de hele jaarbegroting van de Freedom of the Press Foundation naar wie deze […]

Apr 17, 2021
2 min

Komt er snel een rebound van Coinbase aandeel?

Hoe is de beursgang van Coinbase op 14 april jl. nu verlopen? Volgens Samuel Wan van newsbtc.com hebben de media het aandeel overhyped en had men nooit mogen uitgaan van 100 miljoen marktkapitalisatie. Voor zo’n statement is natuurlijk simpel bewijs: de beurshandel oordeelde voor ons allemaal samen en stuurde het aandeel snel na de opening […]

Apr 18, 2021
3 min

Het bondgenootschap van de dollar en bitcoin tegen de Chinese Yuan, goud en de SDR?

Dit artikel is een speculatieve geopolitieke beschouwing over de status van de dollar als wereldreservemunt ten aanzien van de opkomst van China en de digitale Chinese Yuan, de DCEP. De dollar en bitcoin worden als ware in een bondgenootschap gebruikt om de opmars van de Chinese Yuan en de SDR te stuiten en goud verder […]

Apr 16, 2021
7 min