Wat zit er achter de kortstondige prijsdaling van Bitcoin?

Apr 21, 2021

In de nacht op zondag kreeg Bitcoin te maken met een heftige verkoopgolf. De cryptomunt daalde 15 procent in waarde. Watskebeurt?

Marcel Burger, Chief Investment Officer bij het Nederlandse handelshuis AMDAX over de dip: “Dit is gewoon part of the story. In de afgelopen 12 jaar is het meer dan 85 keer voorgekomen dat de koers van bitcoin in korte tijd met meer dan 10 procent daalde. Er zijn veel speculanten in de markt gekomen die vlak onder hun instapniveau een stop loss-order inzetten. Daarmee dekken ze het risico af dat hun inleg door koersdaling verdampt. Zo staat er eigenlijk een hele rij dominostenen klaar en gaat het goed mis als de eerste omvalt.”

Er is altijd wel een eerste aanleiding voor zo’n correctie. De gebruikelijke FUD die toeslaat bij negatief nieuws. Dit keer zijn er berichten over ongevallen in kolencentrales in de Chinese regio Xinjiang. Uitgebreide veiligheidsinspecties zorgen voor onderbreking van de stroomvoorziening. Hierdoor daalde de hashrate van het Bitcoin netwerk met maar liefst 21,56%!

Dan was er nog een mysterieuze tweet van een anonieme commentator over op handen zijnde actie van het Amerikaanse ministerie van Financiën tegen witwassen met Bitcoin, die nu verwijderd is.

Nog een dingetje weet Burger: “In het weekend is de markt wat minder liquide dan doordeweeks. Dat komt omdat professionele partijen dan niet of in kleinere getalen aan het werk zijn. Mede daardoor kon de markt zo ver weg zakken.”

De website lekkercryptisch.nl heeft een en ander verder uitgezocht aan de hand van een serie tweets van marktanalist Willy Woo.

Een Chinese whale ging over tot verkoop van 9000 BTC vermoedelijk door inside info. Woo noemt ook de verkoop van driemaandelijkse futures-contracten, waardoor sinds 13 april het aanbod is verhoogd.

Het domino-effect dus. Hoe nu verder? Volgens Willy Woo moeten we deze koersdaling plaatsen in de context van ijzersterke fundamentals. “De afgelopen twee tot drie weken zijn er grote hoeveelheden nieuwe bitcoingebruikers bij gekomen. Deze dip wordt opgekocht door partijen met diepe zakken en sterke handen”, schrijft Woo, die daarmee bedoelt dat die bitcoins waarschijnlijk voor langere tijd van de markt gehaald zijn.

De mooiste uitspraak van Woo: “De validatie van bitcoin als trillion dollar asset is groot”.

Woo is zeer bullish dus.

Heb jij de dip gekocht?

Lees verder

De markten kleuren rood in angst voor de Federal Reserve

Het moge deze dagen weer duidelijk zijn wie de macht heeft over het huidige fragiele financiële piramidesysteem: de Federal Reserve. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, kondigde vorig jaar aan dat de rente in 2022 zal worden verhoogd en het aankoopprogramma zal worden verminderd. Sindsdien zijn de markten nerveus geworden. In combinatie met […]

Jan 21, 2022
3 min

Google Pay flirt met Bitcoin

Betaaldiensten buitelen over elkaar heen tegenwoordig. Niemand wil de boot missen. Ik kan. Jij kunt. Wim Kan. Apple Pay. Google Pay. Wie doet nog meer mee? En makkelijk is het niet. Online bankgigant N26 is net van een koude internationale kermis huis gekomen en met hangende pootjes alsnog in crypto ingestapt. Tal van nieuwe fintech […]

Jan 20, 2022
4 min

Intel stort zich op de Bitcoin mining markt met de Bonanza Mine ASIC chip

Intel heeft gewerkt aan een nieuwe innovatieve chip voor het delven van bitcoin. Het wordt omschreven als een ultra-low-voltage energy efficient Bitcoin-mining ASIC en wordt de Bonanza Mine genoemd. Deze nieuwe chip zal later in februari op de jaarlijkse ISSCC-conferentie worden gepresenteerd. Vandaar, er zijn nog weinige details over de chip bekend. Echter, het zal […]

Jan 19, 2022
2,5 min