Wat zit er achter de kortstondige prijsdaling van Bitcoin?

Apr 21, 2021

In de nacht op zondag kreeg Bitcoin te maken met een heftige verkoopgolf. De cryptomunt daalde 15 procent in waarde. Watskebeurt?

Marcel Burger, Chief Investment Officer bij het Nederlandse handelshuis AMDAX over de dip: “Dit is gewoon part of the story. In de afgelopen 12 jaar is het meer dan 85 keer voorgekomen dat de koers van bitcoin in korte tijd met meer dan 10 procent daalde. Er zijn veel speculanten in de markt gekomen die vlak onder hun instapniveau een stop loss-order inzetten. Daarmee dekken ze het risico af dat hun inleg door koersdaling verdampt. Zo staat er eigenlijk een hele rij dominostenen klaar en gaat het goed mis als de eerste omvalt.”

Er is altijd wel een eerste aanleiding voor zo’n correctie. De gebruikelijke FUD die toeslaat bij negatief nieuws. Dit keer zijn er berichten over ongevallen in kolencentrales in de Chinese regio Xinjiang. Uitgebreide veiligheidsinspecties zorgen voor onderbreking van de stroomvoorziening. Hierdoor daalde de hashrate van het Bitcoin netwerk met maar liefst 21,56%!

Dan was er nog een mysterieuze tweet van een anonieme commentator over op handen zijnde actie van het Amerikaanse ministerie van Financiën tegen witwassen met Bitcoin, die nu verwijderd is.

Nog een dingetje weet Burger: “In het weekend is de markt wat minder liquide dan doordeweeks. Dat komt omdat professionele partijen dan niet of in kleinere getalen aan het werk zijn. Mede daardoor kon de markt zo ver weg zakken.”

De website lekkercryptisch.nl heeft een en ander verder uitgezocht aan de hand van een serie tweets van marktanalist Willy Woo.

Een Chinese whale ging over tot verkoop van 9000 BTC vermoedelijk door inside info. Woo noemt ook de verkoop van driemaandelijkse futures-contracten, waardoor sinds 13 april het aanbod is verhoogd.

Het domino-effect dus. Hoe nu verder? Volgens Willy Woo moeten we deze koersdaling plaatsen in de context van ijzersterke fundamentals. “De afgelopen twee tot drie weken zijn er grote hoeveelheden nieuwe bitcoingebruikers bij gekomen. Deze dip wordt opgekocht door partijen met diepe zakken en sterke handen”, schrijft Woo, die daarmee bedoelt dat die bitcoins waarschijnlijk voor langere tijd van de markt gehaald zijn.

De mooiste uitspraak van Woo: “De validatie van bitcoin als trillion dollar asset is groot”.

Woo is zeer bullish dus.

Heb jij de dip gekocht?

Lees verder

Honderden Amerikaanse banken gaan nog in 2021 bitcoin aanbieden

Bitcoin is niet meer te stoppen. Amerikaanse banken zijn noodgedwongen om bitcoin aan te bieden aan hun klanten om relevant te kunnen blijven in de toekomst in de concurrentiestrijd met gevestigde exchanges. Een nieuwe type bitcoin-bankrekening die FDIC-verzekerd zal zijn is al onder ontwikkeling. Volgens een nieuwsbericht van CNBC zullen dit jaar 2021 nog honderden […]

May 5, 2021
3 min

3 soorten van hacks op crypto waaronder taks

Het is interessant eens 3 actuele hacks op crypto tegoeden op een rij te zetten om beter inzicht te krijgen in de risico’s: Grootste hack in de geschiedenis van DeFi: EasyFi verliest $ 80 miljoen Chinese Crypto Exchange, Hotbit gaat offline na mislukte cyberaanval De belastingdienst Seoul neemt crypto-activa in beslag van belastingontduikers We beginnen […]

May 3, 2021
8,5 min

Duitsland pro Bitcoin: 4.000 Duitse Spezialfonds mogen vanaf 1 juli 20% cryptovaluta aanhouden

Belangrijk nieuws uit Duitsland. Vanaf 1 juli kan maximaal een vijfde van in totaal 1,8 biljoen euro aan beheerd vermogen van 4.000 Duitse “Spezialfonds” overvloeien naar de nieuwe bitcoin/crypto-activaklasse. Afgelopen donderdag keurde de Bondsdag een nieuw Fondsstandortgesetz goed, dat deze Spezialfonds voortaan toestaat tot 20 % van het beheerde vermogen in bitcoin en crypto te […]

Apr 29, 2021
4,5 min