Wilde dag voor Bitcoin nadat Turkije cryptobetalingen bant

Apr 16, 2021

Bitcoin zakte vrijdag even met meer dan 4% in nadat de centrale bank van Turkije het betalen met cryptogeld verbood. Dit onder het mom van bescherming van investeerders voor onacceptabele risico’s met een gedistribueerd grootboek. De nieuwe wetgeving is gepubliceerd in het Staatsblad en treedt op 30 april in werking.

Deze beslissing is een koude douche voor de hele Turkse cryptomarkt. Die was met de recente bitcoin rally juist enorm gegroeid, natuurlijk ook vanwege de zorgelijk hoge inflatie van de lira. Die bedroeg afgelopen maand 16%.

De verklaring van de centrale bank stelt dat crypto-activa “niet onderworpen zijn aan regulering en toezicht en dat zij een centrale regelgevende autoriteit ontberen.” Dat is natuurlijk zoiets als vaststellen dat een olifant een slurf heeft of dat een auto kan rijden zonder paard ervoor.

Het is dubbel sneu want juist deze week maakte Royal Motors, de Turkse importeur van Rolls-Royce en Lotus, bekend als eerste Turkse bedrijf betalingen in crypto aan te nemen.

De belangrijkste oppositieleider van Turkije, Kemal Kilicdaroglu, beschreef de beslissing als een nieuw geval van “pesten om middernacht”, verwijzend naar het besluit van president Tayyip Erdogan vorige maand – per decreet om middernacht – om de gouverneur van de centrale bank te ontslaan. “Alsof ze dit soort dwaasheden bewust in het holst van de nacht begaan”, zei hij op Twitter.

Dwaas was het inderdaad want na het ontslag van de gouverneur daalde de lira met maar liefst 15% en stegen de crypto-handelsvolumes in Turkije bereikten 218 miljard lira ($ 1 = 8 lira) tussen begin februari tot 24 maart, tegen iets meer dan 7 miljard lira in dezelfde periode een jaar eerder, volgens gegevens van Chainalysis.

“Elke autoriteit die deze markt begint te reguleren met een verbod, zal gefrustreerd raken aangezien dit fintech-startups aanmoedigt om naar het buitenland te verhuizen”, aldus econoom Ugur Gurses.

Ahmed Faruk Karsli, CEO van het Turkse betalingssysteem Papara, zei dat het verbod op het overmaken van geld naar cryptocurrency-platforms via fintech-systemen onverwacht was. “Het is veel gemakkelijker om voor een verbod te kiezen dan om moeite te doen om met deze financiële technologie om te gaan”, zei hij tegen Ekoturk TV. “Dit is een verordening die me zorgen baart voor mijn land.”

Dat we ons meer zorgen moeten baren om Turkije dan om Bitcoin blijkt wel uit de koersgrafiek van vandaag. Rest de vraag: zou Erdogan niet stiekem ergens Bitcoin hebben?

Lees verder

Honderden Amerikaanse banken gaan nog in 2021 bitcoin aanbieden

Bitcoin is niet meer te stoppen. Amerikaanse banken zijn noodgedwongen om bitcoin aan te bieden aan hun klanten om relevant te kunnen blijven in de toekomst in de concurrentiestrijd met gevestigde exchanges. Een nieuwe type bitcoin-bankrekening die FDIC-verzekerd zal zijn is al onder ontwikkeling. Volgens een nieuwsbericht van CNBC zullen dit jaar 2021 nog honderden […]

May 5, 2021
3 min

3 soorten van hacks op crypto waaronder taks

Het is interessant eens 3 actuele hacks op crypto tegoeden op een rij te zetten om beter inzicht te krijgen in de risico’s: Grootste hack in de geschiedenis van DeFi: EasyFi verliest $ 80 miljoen Chinese Crypto Exchange, Hotbit gaat offline na mislukte cyberaanval De belastingdienst Seoul neemt crypto-activa in beslag van belastingontduikers We beginnen […]

May 3, 2021
8,5 min

Duitsland pro Bitcoin: 4.000 Duitse Spezialfonds mogen vanaf 1 juli 20% cryptovaluta aanhouden

Belangrijk nieuws uit Duitsland. Vanaf 1 juli kan maximaal een vijfde van in totaal 1,8 biljoen euro aan beheerd vermogen van 4.000 Duitse “Spezialfonds” overvloeien naar de nieuwe bitcoin/crypto-activaklasse. Afgelopen donderdag keurde de Bondsdag een nieuw Fondsstandortgesetz goed, dat deze Spezialfonds voortaan toestaat tot 20 % van het beheerde vermogen in bitcoin en crypto te […]

Apr 29, 2021
4,5 min