qe geldverruiming

Danielle DiMartino Booth over de FED en Amerikaanse bedrijfsobligaties.

Sep 23, 2019
Aanbieding: 

Danielle DiMartino Booth is de directeur van een financieel onderzoeksbedrijf Quill Intelligence LLC, een onderzoekende financieel journalist en een bekende commentator over de financiële markten op onder andere Bloomberg.

Ze heeft eerder gewerkt als een adviseur van Richard W. Fisher, de toenmalige president van de Federal Reserve Bank van Dallas. Danielle had eerder werkt bij belangrijke zakenbanken zoals Credit Suisse en Lufkin & Jenrette. Op basis van haar werkervaringen binnen Wall Street en de Federal Reserve heeft ze een boek geschreven: FED UP.

Het boek FED UP van Danielle DiMartino Booth gaat over de manier waarop de Federal Reserve werkt en hoe deze institutie meer en meer macht heeft verworven onder leiding van de voorzitter Alan Greenspan en Ben Bernanke. De rol van de Federal Reserve in de huidige globale economie moet worden gezien als een supermacht en niet die van een centrale bank. Een supermacht die meer en meer in de marktwerking en daarmee de natuurlijke prijsvorming heeft ingegrepen op de kapitaalmarkten basis van dogmatische arrogantie.

De heren aan de top zijn arrogante, dogmatische economische academici die vanuit het post-keynesiaanse theorieën, aannames, modellen en tekstboeken de economie benaderen. Deze academici luisteren niet naar de markt, hebben geen discussies met bedrijfseigenaren en kijken niet naar real-time signalen van de markt. Ze luisterden ook niet naar minder economisch erudiete adviseurs en analisten die deze hogepriesters van de financiële wereld waarschuwden over onder meer aanstaande crisis. Voor de crisis van 2008 waren er genoeg waarschuwingssignalen en waarschuwingen afgegeven over de zeepbel in de huizenmarkt. De toenmalige voorzitter, Ben Bernanke, ontkende dat er een zeepbel was. Concreet voorbeeld uit 2005:

INTERVIEWER: Tell me, what is the worst-case scenario? Sir, we have so many economists coming on our air and saying, “Oh, this is a bubble, and it’s going to burst, and this is going to be a real issue for the economy.” Some say it could even cause a recession at some point. What is the worst-case scenario, if in fact we were to see prices come down substantially across the country?

BERNANKE: Well, I guess I don’t buy your premise. It’s a pretty unlikely possibility. We’ve never had a decline in house prices on a nationwide basis. So what I think is more likely is that house prices will slow, maybe stabilize: might slow consumption spending a bit. I don’t think it’s going to drive the economy too far from its full employment path, though.

Aan de top zitten wereldvreemde economie professoren die de macht hebben verworven over de globale economie door hun eigen interventies. De Federal Reserve heeft door haar interventies de natuurlijke marktwerking verstoort. Er is geen sprake meer van kapitalisme, maar juist een nieuwe vorm van financieel communisme waarbij de Federal Reserve de controle lijkt te hebben. Niettemin de politieke van kwantitatieve versoepeling en de lage en nu negatieve rentepolitiek heeft de situatie alleen maar verergerd. De situatie in de globale kredietmarkten ziet er zeer slecht uit.

De staat van de Amerikaanse bedrijfsobligaties

Danielle DiMartino Booth is erg pessimistisch over de staat van de Amerikaanse bedrijfsobligaties en heeft geen goed woord over de praktijk van inkoop van eigen aandelen (corporate buybacks). Bij de inkoop van eigen aandelen gaat een bedrijf zijn eigen aandelen kopen op de beurs vaak op basis van goedkoop verkregen leningen om de koers naar boven te manipuleren. Zonder deze praktijk zouden de Winst Per Aandeel-cijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven veel slechter zijn geweest.

De uitgifte van Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn sinds de crisis meer dan verdubbeld tot $ 9 biljoen dollar waarbij $ 6.5 biljoen van de uitstaande schulden een zeer hoog risico dragen. Alleen $ 2.5 biljoen van de uitstaande bedrijfsobligaties in Amerika zijn geschikt voor beleggers.

De staat van de Amerikaanse obligatiemarkt met deze enorme hoeveelheid aan rommelobligaties is nu veel ernstiger dan de Amerikaanse zeepbel van subprime-hypotheken. Deze rommelhypotheken hebben een cruciale rol gespeeld bij het ontstaan van de kredietcrisis van 2007. Zullen de Amerikaanse rommelobligaties de volgende financiële crisis veroorzaken? Hieronder in de video kun je een presentatie bekijken van Danielle DiMartino Booth over de staat van de Amerikaanse financiën en het beleid van de Fed. Volgens Danielle zullen de Amerikaanse investeringsbanken het niet toestaan dat de Fed in de nabije toekomst een negatief rentebeleid zal voeren.

Gerelateerde artikels:

De vreedzame financiële revolutie.

Een nieuwe decentraal financieel systeem is al in opbouw:

De afbeelding bovenaan het artikel is afkomstig van het Hooiwagen-drieluik, ook de hooiwagen genoemd, geschilderd door de Zuid-Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch. Hooi stond in de late middeleeuwen symbool voor hebzucht, geld, bedrog en materialisme en ijdelheid.

Lees verder

Waarom is Bitcoin antifragiel?

Dat velen nog altijd sceptisch zijn over Bitcoin is geen geheim. Ze beweren dat het een kwetsbare ponzi-scheme is, die ieder moment kan knappen. Bitcoin bezit echter een aantal kwaliteiten die ervoor zorgen dat het juist antifragiel is, en dat het toestanden kan doorstaan die ons huidig monetair systeem ernstig in de problemen zouden brengen. […]

Jun 22, 2020
3,5 min

Waarom kan Bitcoin niet verboden worden?

Het is de grootste nachtmerrie van velen: dat overheden besluiten Bitcoin te verbieden. Kunnen overheden Bitcoin verbieden? Als overheden over zouden gaan op dit besluit, zouden ze daarmee toegeven dat Bitcoin inzetbaar is als een alternatieve monetaire eenheid. Bovendien is de architectuur van Bitcoin zo opgezet dat het vrijwel ontastbaar is voor pogingen door overheden […]

Jun 11, 2020
3,5 min

Ayn Rand over geld, kapitalisme en collectivisme

Ayn Rand, geboren als Alisa Zinovjevna Rosenbaum in Rusland (Sint-Petersburg, 2 februari 1905 – New York, 6 maart 1982) was een Russisch-Amerikaans romanschrijfster en filosofe. Ze was de grondlegster van het objectivisme, een filosofische stroming die veel weerklank kreeg in de Verenigde Staten. Vooral haar boeken Atlas Shrugged (1957) en The Fountainhead (1943) zijn nog steeds […]

Jun 10, 2020
5,5 min