qe geldverruiming

Danielle DiMartino Booth over de FED en Amerikaanse bedrijfsobligaties.

23 sep. 2019
Aanbieding: 

Danielle DiMartino Booth is de directeur van een financieel onderzoeksbedrijf Quill Intelligence LLC, een onderzoekende financieel journalist en een bekende commentator over de financiële markten op onder andere Bloomberg.

Ze heeft eerder gewerkt als een adviseur van Richard W. Fisher, de toenmalige president van de Federal Reserve Bank van Dallas. Danielle had eerder werkt bij belangrijke zakenbanken zoals Credit Suisse en Lufkin & Jenrette. Op basis van haar werkervaringen binnen Wall Street en de Federal Reserve heeft ze een boek geschreven: FED UP.

Het boek FED UP van Danielle DiMartino Booth gaat over de manier waarop de Federal Reserve werkt en hoe deze institutie meer en meer macht heeft verworven onder leiding van de voorzitter Alan Greenspan en Ben Bernanke. De rol van de Federal Reserve in de huidige globale economie moet worden gezien als een supermacht en niet die van een centrale bank. Een supermacht die meer en meer in de marktwerking en daarmee de natuurlijke prijsvorming heeft ingegrepen op de kapitaalmarkten basis van dogmatische arrogantie.

De heren aan de top zijn arrogante, dogmatische economische academici die vanuit het post-keynesiaanse theorieën, aannames, modellen en tekstboeken de economie benaderen. Deze academici luisteren niet naar de markt, hebben geen discussies met bedrijfseigenaren en kijken niet naar real-time signalen van de markt. Ze luisterden ook niet naar minder economisch erudiete adviseurs en analisten die deze hogepriesters van de financiële wereld waarschuwden over onder meer aanstaande crisis. Voor de crisis van 2008 waren er genoeg waarschuwingssignalen en waarschuwingen afgegeven over de zeepbel in de huizenmarkt. De toenmalige voorzitter, Ben Bernanke, ontkende dat er een zeepbel was. Concreet voorbeeld uit 2005:

INTERVIEWER: Tell me, what is the worst-case scenario? Sir, we have so many economists coming on our air and saying, “Oh, this is a bubble, and it’s going to burst, and this is going to be a real issue for the economy.” Some say it could even cause a recession at some point. What is the worst-case scenario, if in fact we were to see prices come down substantially across the country?

BERNANKE: Well, I guess I don’t buy your premise. It’s a pretty unlikely possibility. We’ve never had a decline in house prices on a nationwide basis. So what I think is more likely is that house prices will slow, maybe stabilize: might slow consumption spending a bit. I don’t think it’s going to drive the economy too far from its full employment path, though.

Aan de top zitten wereldvreemde economie professoren die de macht hebben verworven over de globale economie door hun eigen interventies. De Federal Reserve heeft door haar interventies de natuurlijke marktwerking verstoort. Er is geen sprake meer van kapitalisme, maar juist een nieuwe vorm van financieel communisme waarbij de Federal Reserve de controle lijkt te hebben. Niettemin de politieke van kwantitatieve versoepeling en de lage en nu negatieve rentepolitiek heeft de situatie alleen maar verergerd. De situatie in de globale kredietmarkten ziet er zeer slecht uit.

De staat van de Amerikaanse bedrijfsobligaties

Danielle DiMartino Booth is erg pessimistisch over de staat van de Amerikaanse bedrijfsobligaties en heeft geen goed woord over de praktijk van inkoop van eigen aandelen (corporate buybacks). Bij de inkoop van eigen aandelen gaat een bedrijf zijn eigen aandelen kopen op de beurs vaak op basis van goedkoop verkregen leningen om de koers naar boven te manipuleren. Zonder deze praktijk zouden de Winst Per Aandeel-cijfers van het Amerikaanse bedrijfsleven veel slechter zijn geweest.

De uitgifte van Amerikaanse bedrijfsobligaties zijn sinds de crisis meer dan verdubbeld tot $ 9 biljoen dollar waarbij $ 6.5 biljoen van de uitstaande schulden een zeer hoog risico dragen. Alleen $ 2.5 biljoen van de uitstaande bedrijfsobligaties in Amerika zijn geschikt voor beleggers.

De staat van de Amerikaanse obligatiemarkt met deze enorme hoeveelheid aan rommelobligaties is nu veel ernstiger dan de Amerikaanse zeepbel van subprime-hypotheken. Deze rommelhypotheken hebben een cruciale rol gespeeld bij het ontstaan van de kredietcrisis van 2007. Zullen de Amerikaanse rommelobligaties de volgende financiële crisis veroorzaken? Hieronder in de video kun je een presentatie bekijken van Danielle DiMartino Booth over de staat van de Amerikaanse financiën en het beleid van de Fed. Volgens Danielle zullen de Amerikaanse investeringsbanken het niet toestaan dat de Fed in de nabije toekomst een negatief rentebeleid zal voeren.

Gerelateerde artikels:

De vreedzame financiële revolutie.

Een nieuwe decentraal financieel systeem is al in opbouw:

De afbeelding bovenaan het artikel is afkomstig van het Hooiwagen-drieluik, ook de hooiwagen genoemd, geschilderd door de Zuid-Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch. Hooi stond in de late middeleeuwen symbool voor hebzucht, geld, bedrog en materialisme en ijdelheid.

Lees verder

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min

Waarom is de groei van Bitcoin gegarandeerd?

Wereldwijd was er dit weekeinde veel aandacht voor 11 september 2001 dat nu exact 20 jaar achter ons ligt. Wat is er in de tussentijd toch veel gebeurd! Afghanistan verloren maar we hebben Bitcoin! En juist op 11 september is het 700.000e blok gedolven. Op ambcrypto.com heeft Varuni Trivedi een mooie invalshoek gevonden om uit […]

14 sep. 2021
2 min