Duitsland pro Bitcoin: 4.000 Duitse Spezialfonds mogen vanaf 1 juli 20% cryptovaluta aanhouden

Apr 29, 2021
Aanbieding: 

Belangrijk nieuws uit Duitsland. Vanaf 1 juli kan maximaal een vijfde van in totaal 1,8 biljoen euro aan beheerd vermogen van 4.000 Duitse “Spezialfonds” overvloeien naar de nieuwe bitcoin/crypto-activaklasse. Afgelopen donderdag keurde de Bondsdag een nieuw Fondsstandortgesetz goed, dat deze Spezialfonds voortaan toestaat tot 20 % van het beheerde vermogen in bitcoin en crypto te beleggen

We hebben het over meer dan $400 miljard aan potentiële toestroom naar  crypto activa die momenteel een marktkapitalisatie hebben van $ 2 biljoen, waarvan Bitcoin de helft inneemt en Ethereum nog eens 15%.

1,8 biljoen euro totale activa in openstaande speciale fondsen exclusief vastgoedfondsen volgens BVI-rapport (pdf)

Sven Hildebrandt, CEO van Distributed Ledger Consulting (DLC) heeft jaren gestreden om de wetgeving op dit gebied aan te passen, samen met de Duitse fondsvereniging BVI. Hildebrandt zei in een interview met Decrypt:

“Dit is verdomd groot! Voor de cryptowereld en de fondslocatie Duitsland is dit een enorme stap. We hebben het over het grootste investeringsvehikel, dat we in Duitsland hebben – letterlijk al het geld is daar. Momenteel investeren deze Spezialfonds 0% in cryptomunten, simpelweg omdat het niet is toegestaan. Wanneer de nieuwe regelgeving op 1 juli van kracht wordt, is ineens 20% toegestaan. Natuurlijk zal dat niet van de ene op de andere dag binnenstromen, maar als de Spezialefonds zelfs maar 1% in crypto zouden beleggen, zou de impact op de crypto-industrie enorm zijn.

Een investering van 1% van het beheerd vermogen zou betekenen dat er op 1 juli voor 18 miljard Duits geld aan Bitcoin wordt gekocht. De legendarische Bitcoin-investeringen van MicroStrategy en Tesla zijn hier niets bij.

Duitsland wordt wereldwijd koploper

Qua regelgeving en het investeringskader voor crypto-activa loopt Duitsland nu voor op andere EU-landen. “Een strikte set regels wordt door deelnemers aan de cryptomarkt vaak als negatief ervaren, hoewel het juist een positief effect heeft”, zegt Hildebrandt tegen Die Börsenzeitung .

“Voor serieuze institutionele marktdeelnemers uit het buitenland wordt een belegging in Duitsland nu pas aantrekkelijk en kapitaalbeheermaatschappijen en vermogensbeheerders worden gedwongen om sneller cryptovaardig te worden.”

Het Bundesverband Alternative Investments (BAI) reageert ook verheugd op de wijzigingen in de regelgeving. “In een steeds digitaler wordende wereld was het voor ons absoluut noodzakelijk dat beleggingen in crypto in elk geval voor Spezialfonds werden toegestaan. Om ook de retailfondsen te openen is nog een wijziging van de OGAW-richtlijn nodig”, zegt BAI algemeen directeur Frank Dornseifer tegenover Die Börsenzeitung . In haar aanbevelingen voor het nieuwe  Fondsstandortgesetz pleitte BAI ervoor dat de directe verwerving van crypto-activa door publieke fondsen om redenen van beleggersbescherming niet zou worden toegestaan en het hier bij derivaten te laten.

De BAI vind het echter jammer dat de federale overheid er niet in is geslaagd om in de wet op de uitgifte van digitale waardepapieren de voorwaarden te scheppen voor echte cryptofondsen die via de blockchain worden uitgegeven: “Dat zou echte vooruitgang zijn geweest, echte innovatie. Het parlement was voor maar slechte coördinatie tussen de ministeries, gooide roet in het eten”, aldus Dornseifer.

Duitsland heeft enorm veel vermogen in fondsen zitten

(Bron: BVI)

De nieuwe wet brengt Duitsland dubbel aan kop als cryptonatie, omdat juist dit investeringsvehikel, dat is voorbehouden aan professionele investeerders,  onevenredig groot is in Duitsland.

Particuliere en institutionele beleggers in fondsen in Europese landen (Bron: BVI)

Ook is in Duitsland het aandeel particulieren met fondsbeleggingen beduidend hoger.

Groei van fondsen in Europese landen (Bron: BVI)

En de groei van de fondsen is ook het grootst in Duitsland. Speciale fondsen zijn in opkomst sinds de jaren negentig.

Duitse Gründlichkeit is het devies

In 1997 werd een interessante enquête gehouden met het volgende opmerkelijke resultaat:

Gespecialiseerde fondsbeheerders leggen de nadruk op professioneel portefeuillebeheer en out performance ten opzichte van de benchmark. Uit onderzoek is echter gebleken dat maar heel weinig Duitse vermogensbeheerders daadwerkelijk consequent bovengemiddelde rendementen behalen. Zo ontdekte Greenwich Associates in haar meest recente marktonderzoek voor gespecialiseerde fondsen uit 1996 dat slechts één beleggingsonderneming een duidelijke voorsprong had in termen van vertrouwen en tevredenheid over het toekomstige rendement. Volgens deze enquête beoordeelden de 130 grootste sponsors van Spezialfonds het rendement slechts als het derde criterium, na de beleggingsfilosofie en de competentie van de portefeuillebeheerder.

Acht voordelen van Spezialfonds ten opzichte van andere investeringsopties werden geïdentificeerd: professioneel portefeuillebeheer, veiligheid, efficiëntie, kostenefficiëntie, belastingvoordelen, boekhouding, rapportage en liquiditeitsbeheer. Duitse Gründlichkeit dus in plaats van speculatieve verslaving aan hoge opbrengsten.

Duitse Gründlichkeit als het gaat om bitcoin?

Daarom is het extra interessant om vanaf 1 juli te zien welk percentage aan Bitcoin deze conservatieve beleggingsvehikels zullen kiezen en welke impact dit zal hebben op de bitcoin koers op korte en zeker lange termijn. Zullen de fondsbeheerders hun huiswerk hebben gedaan wanneer ze de crypto sector kunnen betreden?

Duitsers zijn zich immers allergisch voor inflatie en kopen graag goud. Verder beschikt Duitsland wereldwijd over de meeste bitcoin full nodes. Duitsland kan niet alleen een technische grootmacht worden als het gaat om bitcoin adoptie, maar ook een financiële grootmacht wanneer de investment case voor bitcoin goed begrepen wordt.

De Duitse beleggingsfondsen kunnen in feite de institutionele beleggers op Wall Street front-runnen; de meeste beleggers daar wachten nog op een gereguleerde Amerikaanse Bitcoin ETF. De Duitse aandelenbeurs Xetra in Frankfurt beschikt al over verschillende goedgekeurde beursgenoteerde beleggingsproducten (ETP’s) voor Bitcoin alsmede Ethereum. Deze kunnen nu vanaf 1 juli 2021 in alle eenvoud door de Duitse Spezialfonds kunnen worden gekocht. Een Wall of German Money zal mogelijkerwijs de crypto sector binnenstromen. We kijken straks allemaal wat in Frankfurt gebeurt in plaats van New York .

Bitvavo Exchange Amsterdam

– Beste handelsbeurs van Nederland met DNB-registratie
– Verzekerde opslag en laagste handelscommissies

Foto door Ansgar Scheffold op Unsplash

Lees verder

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min

SoftWar boek over oorlogsvoering in het digitale informatietijdperk

Jason Lowery is een Amerikaanse majoor uit de Amerikaanse Space Force en een MIT-medewerker die een spraakmakend nieuw boek heeft uitgebracht met de titel ‘Soft War’: A Novel Theory on Power Projection and the National Strategic Significance of Bitcoin. Hij heeft zijn boek en thesis ook ingediend bij het secretariaat van de Amerikaanse president, de […]

Mar 15, 2023
1,5 min

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een akkoord en hervatten diplomatieke betrekkingen

Saoedi-Arabië en Iran sluiten een historisch samenwerkingsakkoord. Terwijl de Verenigde Staten met de NAVO zich bezighoudt met een proxy-oorlog in de Oekraïne tegen Rusland, heeft China een uitermate belangrijk geopolitiek akkoord beslecht tussen Iran en Saoedi-Arabië. Beide landen gaan de relaties normaliseren en de diplomatieke betrekkingen hervatten. Twee aartsvijanden worden bondgenoten? Sinds 2016 zijn de […]

Mar 10, 2023
3 min