El Salvador in de steigers met $ 150M Bitcoin Trust

Oct 28, 2021
Aanbieding: 

El Salvador blijft aan de weg timmeren als eerste Bitcoin-natie. Het parlement heeft zojuist ingestemd met de oprichting van een fonds ter waarde van 150 miljoen dollar. Ja dat blijft altijd nog vreemd dat je in het hart van de Bitcoin revolutie nog steeds hoort dollar dit en dollar dat. Welke rol gaat het fonds vervullen?

  • $ 23,3 miljoen voor het uitrollen van cryptogeldautomaten
  • $ 30 miljoen voor het stimuleren van de nationale “Chivo”-wallet
  • de rest voor crypto-infrastructuur en de verdere stimulering van acceptatie en gebruik van Bitcoin

Het wetsvoorstel is op 31 augustus aangenomen, met 64 stemmen vóór en 14 tegen. Het nieuws komt precies een week voordat de wet van kracht wordt waarna BTC geldt als wettig betaalmiddel in El Salvador. Momenteel worden enkel Amerikaanse dollars in het land als wettig betaalmiddel gebruikt.

De Ontwikkelingsbank van El Salvador (Bandesal) is aangesteld om toezicht te houden op de werking van de trust. De $ 150 miljoen is herallocatie van een deel van de lening van $ 500 miljoen die het land heeft gesloten bij de Central American Bank for Economic Integration (CABEI). De CABEI-lening is oorspronkelijk verstrekt met het oog op economisch herstel voor het midden- en kleinbedrijf.

In juni kondigde president Nayib Bukele aan dat de regering $ 30 aan Bitcoin gaat schenken aan elke Salvadoraanse volwassene die de Chivo bitcoin app downloadt. De huidige bevolking van El Salvador is 6,5 miljoen waaronder minder dan 4 miljoen volwassenen. Als elke volwassene mee zou doen zou er $ 120 miljoen nodig zijn dus lijkt men uit te gaan van een adaptatie van slechts 25%.

Koibanx, dat succesvol activa tokeniseert en financiële infrastructuur bouwt dwars door Zuid-Amerika – met onder meer ook een covid-registratie op de blockchain – ontwikkelt nu ook de digitale valuta-infrastructuur voor El Salvador met de blockchain van Algorand als kern. Leo Elduayen, CEO en oprichter van Koibanx daarover:

“El Salvador maakt de weg vrij voor andere landen om de belofte van blockchain waar te maken. We zijn vereerd om met de regering samen te werken om Salvadoranen toegang te geven tot een wereldwijde digitale economie en het potentieel voor een meer welvarende toekomst. Om dit mogelijk te maken, hadden we technologie nodig die robuust genoeg was om aan de behoeften van een hele natie te voldoen. Dat vonden we in Algorand, een bewezen blockchain die voldoet aan onze strenge eisen op het gebied van snelheid, veiligheid en stabiliteit.

De Bitcoin-wet van El Salvador is trouwens wel op serieuze kritiek gestuit en met scepsis ontvangen onder een deel van de eigen burgers waaronder vooral ouderen die vrezen voor hun pensioen. De Minister van Economie, María Luisa Hayém Brevé, heeft daarover gezegd dat de regering zich inzet voor crypto-educatie en dat het het gebruik van bitcoin met incentives gaat stimuleren teneinde deze onzekerheid onder de bevolking weg te nemen.

Photo by josue rosales on Unsplash

Lees verder

De impact van de dedollarisatie van de ASEAN-regio

Dit artikel bespreekt de dedollarisatie van de ASEAN-regio en de mogelijke implicaties. Verder ook de rol van de BRICS in dit proces en of de Yuan wel als nieuwe reservevaluta de dollar zal vervangen. De dedollarisatie van de ASEAN-regio is van start gegaan. Op 28 maart 2023 was er een officiële bijeenkomst van alle ASEAN-ministers […]

Mar 31, 2023
3,5 min

Bitcoinmining met mest en vuilnis?

Tegenwoordig is bitcoinmining met milieuvervuilende mest en vuilnis gemakkelijk voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende milieutechnische oplossingen door allerlei bitcoinmining-startups ontwikkeld die makkelijk kunnen worden ingezet. Zo kan koeienmest worden verwerkt tot biogas en deze wordt weer omgezet in elektriciteit die kan worden afgeleverd aan een container met bitcoin-miners, de boerderij zelf en of […]

Mar 30, 2023
2 min

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min