El Salvador in de steigers met $ 150M Bitcoin Trust

Sep 1, 2021
Aanbieding: 

El Salvador blijft aan de weg timmeren als eerste Bitcoin-natie. Het parlement heeft zojuist ingestemd met de oprichting van een fonds ter waarde van 150 miljoen dollar. Ja dat blijft altijd nog vreemd dat je in het hart van de Bitcoin revolutie nog steeds hoort dollar dit en dollar dat. Welke rol gaat het fonds vervullen?

  • $ 23,3 miljoen voor het uitrollen van cryptogeldautomaten
  • $ 30 miljoen voor het stimuleren van de nationale “Chivo”-wallet
  • de rest voor crypto-infrastructuur en de verdere stimulering van acceptatie en gebruik van Bitcoin

Het wetsvoorstel is op 31 augustus aangenomen, met 64 stemmen vóór en 14 tegen. Het nieuws komt precies een week voordat de wet van kracht wordt waarna BTC geldt als wettig betaalmiddel in El Salvador. Momenteel worden enkel Amerikaanse dollars in het land als wettig betaalmiddel gebruikt.

De Ontwikkelingsbank van El Salvador (Bandesal) is aangesteld om toezicht te houden op de werking van de trust. De $ 150 miljoen is herallocatie van een deel van de lening van $ 500 miljoen die het land heeft gesloten bij de Central American Bank for Economic Integration (CABEI). De CABEI-lening is oorspronkelijk verstrekt met het oog op economisch herstel voor het midden- en kleinbedrijf.

In juni kondigde president Nayib Bukele aan dat de regering $ 30 aan Bitcoin gaat schenken aan elke Salvadoraanse volwassene die de Chivo-wallet downloadt. De huidige bevolking van El Salvador is 6,5 miljoen waaronder minder dan 4 miljoen volwassenen. Als elke volwassene mee zou doen zou er $ 120 miljoen nodig zijn dus lijkt men uit te gaan van een adaptatie van slechts 25%.

Koibanx, dat succesvol activa tokeniseert en financiële infrastructuur bouwt dwars door Zuid-Amerika – met onder meer ook een covid-registratie op de blockchain – ontwikkelt nu ook de digitale valuta-infrastructuur voor El Salvador met de blockchain van Algorand als kern. Leo Elduayen, CEO en oprichter van Koibanx daarover:

“El Salvador maakt de weg vrij voor andere landen om de belofte van blockchain waar te maken. We zijn vereerd om met de regering samen te werken om Salvadoranen toegang te geven tot een wereldwijde digitale economie en het potentieel voor een meer welvarende toekomst. Om dit mogelijk te maken, hadden we technologie nodig die robuust genoeg was om aan de behoeften van een hele natie te voldoen. Dat vonden we in Algorand, een bewezen blockchain die voldoet aan onze strenge eisen op het gebied van snelheid, veiligheid en stabiliteit.

De Bitcoin-wet van El Salvador is trouwens wel op serieuze kritiek gestuit en met scepsis ontvangen onder een deel van de eigen burgers waaronder vooral ouderen die vrezen voor hun pensioen. De Minister van Economie, María Luisa Hayém Brevé, heeft daarover gezegd dat de regering zich inzet voor crypto-educatie en dat het het gebruik van crypto met incentives gaat stimuleren teneinde deze onzekerheid onder de bevolking weg te nemen.

Photo by josue rosales on Unsplash

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min