El Salvador meteen ook proeftuin DeFi

Dec 16, 2021
Aanbieding: 

Dit is altijd al wat werd gezegd door Bitcoiners als antwoord op de vraag of Bitcoin niet kapot gereguleerd kan worden: ja dat kan als een land of een groep landen dat wil, maar dan creëer je meteen ook de perfecte springplank voor een ander land of groep landen om de hele innovatie rond bitcoin over te nemen. Zo zien we nu El Salvador van een voorzichtige start met Bitcoin als wettig betaalmiddel en een wallet voor elke burger zich razendsnel transformeren in en proeftuin voor decentrale blockchain toepassingen.

Het bedrijf dat El Salvador opstootte naar de avant garde van monetaire innovatie was Jack Mallers Strike. Zijn bitcoin app stelt mensen in staat kleine dollarbedragen – zeg maar tikkie’s – aan elkaar te sturen waarbij Bitcoin puur dienst doet als goedkoop en pijlsnel (Lightning) en veilige base layer voor die transacties. Nu zien we andere organisaties en projecten de handschoen opnemen. En het zijn niet de Amazon’s, Microsoft’s en Google’s die je dan tegenkomt. Centralistisch georiënteerde tech bedrijven hebben hier niets te zoeken. Ze begrijpen waarschijnlijk niet eens wat er gebeurt.

De groep organisaties in het schema hierboven heeft als collectief doel geformuleerd om de democratisering van Bitcoin-betalingen te versnellen en de burgers van El Salvador te laten profiteren van de voordelen van digitale decentrale transacties. Ook ondersteunt het het grotere financiële kader van het land om de soepele en effectieve integratie van Bitcoin als wettig betaalmiddel te bevorderen. Dus wat men wil is gewoon de normale weelde aan financiële dienstverlening en bankdiensten – noem het slim lenen en sparen – naar El Salvador brengen. Maar dan decentraal met crypto als fundament. Kortom: decentral finance (DeFi) voor El Salvador. Dit natuurlijk allemaal in aansluiting op de historische datum van 7 september 2021 toen Bitcoin wettig betaalmiddel werd in El Salvador.

El Salvador, Bitcoin en Web 3.0

Een van de bedrijven die we nu actief zien worden in El Salvador is API3, waarbij de 3 verwijst naar Web3.0. De grafiek hierboven laat zien wat dat is, maar zegt nog niet alles. Helderder uitgedrukt is de formule misschien: Web1.0 = primitief maar bevrijdend; Web2.0 = comfortabel maar knechtend; Web3.0 = decentrale revolutie. Dit artikel op Medium merkt als belangrijkste eigenschappen van Web3.0 aan: open, trustless, permissionless eigenschappen die wel al kennen van Bitcoin. Wat API3 doet is een brug bouwen tussen traditionele financiële digitale services, zeg maar traditionele financiële API’s en de decentrale wereld. Het bouwt dAPI”s en dApps.

Hoe meer je in het jargon van de blockchain wereld duikt, hoe meer je beseft dat hier een jongere generatie een compleet nieuwe infrastructuur aan het bouwen is. Terwijl de generatie van ’68 als senior managers en politici aangemoedigd door de gehersenspoelde klimaatjeugd à la Greta Thunberg nog droomt van een “Paris Proof” CO2 vrije wereld in 2050 is hier de werkelijke transitie aan de gang die de wereld uit de slavernij van de centrale instituties zal bevrijden. En het zijn niet eens bedrijven die die transitie leiden. Vaak zijn ze zo overtuigd van de decentrale principes dat ze ook hun organisatie inrichten als Decentrale Autonome Organisatie (DAO).

Bij API3 lezen we bijvoorbeeld:

Decentralized to the core – API3 data feeds are governed by an open DAO of stakeholders, industry experts and project partners. This allows dAPIs to be operated with maximal transparency, minimal required trust in centralized operators, and no centralized attack surfaces. API token holders can take a direct part in governing the project by staking API3 tokens into the API3 insurance staking contract, which grants them voting power in the API3 DAO.

Lees hier de boeiende whitepaper van 40 pagina’s van het bedrijf waarvan je niet eens een vestigingsadres kunt vinden. Misschien komt er al snel een tijd dat je als politicus, politicoloog of zelfs jurist hopeloos uitgerangeerd raakt als je niet kunt lezen en schrijven met deze opkomende technologie en principes. Met je Rousseau, Hobbes en Locke redt je het dan niet meer.

Sovryn

De tweede speler die we nu in El Salvador tegenkomen is Sovryn. Denk je net dat alle werkelijk geniale bedrijfsnamen en merknamen al lang vergeven zijn, is het deze eveneens decentrale organisatie gelukt de mooiste politieke merknaam ooit te claimen. Sovryn, met de website sovryn.app, waar je eveneens vergeefs zoekt naar en vestigingsadres, heeft als missie het volgende staan:

  • Sovryn is a machine for the Collaboration of Sovryns
  • Sovryn is a platform for creating digital property rights secured by Bitcoin.
  • Sovryn is more than simply a tech play.
  • Sovryns are building 21’st century institutions, using 21’st century technology.
  • The technology used is merely a tool. A commodity.
  • The goal is stable institutions that promote individual sovereignty.

Die laatste is cruciaal. Sovryn stelt dat in de eerste golf de internetrevolutie heeft geleid tot een feodaal systeem van horigheid aan tech giganten. Dat heeft geleid tot stagnatie van productiviteit en welvaart. Maar nu komt de revolutie om de technologie van de 21e eeuw ook te koppelen aan instituties van de 21 eeuw. Het bedrijf noemt zich in deze zeer prikkelende uitleg zelfs een proto-natie. Gaar daar eens aan staan. En lees het dan in context:

Conventionele naties van vandaag gaan uit van gedeeld grondgebied of etniciteit. Vandaar de termen “natiestaat” of “etnostaat”. In een digitale wereld zijn grenzen en etniciteit echter irrelevante erfenissen. In een digitale wereld wordt territorium vervangen door netwerken. We verschuiven van de natiestaat naar het natienetwerk.

Conventionele naties claimen soevereiniteit over hun leden. De natie is de baas van haar leden. Een netwerknatie, gebouwd zonder grenzen of geweld, heeft die macht niet. De leden moeten zich vrijwillig aanmelden. De leden zijn de baas van de natie. Sovryn is een protonatie die Bitcoin uitbreidt door de instellingen te creëren voor vrije samenwerking via digitale rechten.

El Salvador is de eerste Bitcoin-staat. Sovryn is de eerste Bitcoin-natie.

Dit is een interessante paradox: terwijl Bitcoin en open source in principe grenzenloos zijn, zien we hier toch een soevereine staat als cruciale schakel in de adoptie van Bitcoin. Maar het is dus eerder als kraamkamer van een globale beweging dan als afgeschermde commune. Als deze trend doorzet kun je als Nederlander woonachtig in Lutjebroek vrij spoedig een burger van Sovryn of een soortgelijk initiatief worden.

Edan Yago over Sovryn

Afsluitend is het nog erg interessant om hier voor Bitcoin een volledig spectrum aan DeFi diensten te zien opdoemen. Traditioneel is Ethereum het platform voor DeFi met concurrenten als Solana sterk in opkomst. Maar steeds meer zie je toch dat Bitcoin de fundamentele drager van het decentrale digitale geld gaat blijven. In deze aankondiging voor geavanceerde financiële diensten in El Salvador speelt ook het Open Bank Project van TESOBE en grote rol. Van dit laatste bedrijf vinden we wel een adres: Berlijn. En dat brengt het ineens ook weer heel dichtbij. Je ziet hier dat er van twee kanten gebouwd wordt aan een complete nieuwe financiële infrastructuur. Vanuit de crypto kant maar ook vanuit de kant van het bankwezen. En ja daar heb je de duistere machten van de gevreesde Centrale Bank Digitale Currencies maar dus ook partijen die vrijheid en autonomie hoog in het vaandel hebben staan. Dus de bankwereld en Bitcoin geven elkaar de hand met heus ook wel een plek voor Altcoins maar meer en meer zien we dat DeFi in werkelijkheid begint en eindigt bij Bitcoin zelf.

Lees ook hier op Decrypt over Bitcoin als DeFi oplossing. En dan heb je nog DefiChain als DeFi specialist die is gebouwd op basis van een Bitcoin kloon (vork). Eindconclusie: DeFi on Bitcoin coming to a theater near you!

Heb jij al bitcoin gekocht?

Lees verder

Repomarkt-record: meer dan 2 biljoen USD geparkeerd bij de FED

We will onze lezers wijzen op een nieuw record de Federal Reserve (FED) heeft geboekt met haar trading desk in New York for repo´s. In totaal werd er op 23 mei 2022 voor meer dan 2 biljoen dollar geparkeerd door financiële instituties bij de FED door middel van terugkoopovereenkomsten (reverse-repo´s). Wat wil dit record precies […]

May 25, 2022
3 min

Vitalik Buterin loopt vast met Ethereum en droomt van Bitcoin

Geloof het of niet maar niemand minder dan Vitalik Buterin heeft in een serie tweets aangegeven jaloers te zijn op Bitcoin en dan bedoelt hij het Bitcoin project. Het is intussen natuurlijk overduidelijk dat Ethereum niet echt lekker gaat. Steeds is er weer reden voor uitstel. Zie hier ons artikel over de problemen van Ethereum. […]

May 19, 2022
5,5 min

Bitcoin Bretton Woods: 44 landen bijeen in El Salvador

Vandaag is de hele financiële wereld bijeen in El Salvador. Financiële afvaardigingen uit 44 landen, waaronder 32 centrale banken en 12 financiële autoriteiten, zijn samengestroomd om over Bitcoin te praten. Natuurlijk is ook de Centraal-Afrikaanse Republiek van de partij, het land dat onlangs als tweede soevereine staat Bitcoin aannam als wettig betaalmiddel. Wanneer kwamen voor […]

May 19, 2022
3,5 min