trust wallet

DAO FIASCO

Jan 2, 2022
Aanbieding: 

Wat wordt er bedoelt met het DAO fiasco?

ethereum dao fiascoHet was de bedoeling dat de DAO, de belangrijkste decentrale autonome organisatie zou worden binnen Ethereum. Het zou gaan werken als een soort beleggingsfonds voor andere nieuwe DAO-projecten.  Het unieke is dat de DAO volledig zelfstandig kan werken op basis van de slimme contracten. Eenmaal opgezet kan het niet meer worden gemanipuleerd of gewijzigd door derden (politieke interesses, overheid of een bepaalde lobby). De software werkt binnen het internet en het decentrale Ethereum netwerk, het is daardoor overal en nergens. De identiteit en autoriteit gaat via de vrijwillige consensus van de haar leden die een stemrecht kunnen uitoefenen. Dit wordt gedaan met behulp van de DAO tokens. Deze konden bij haar oprichting worden gekocht voor Ethers. Voor 1 Ether kon je 100 DAO tokens kopen. De DAO tokens gaven niet alleen stemrecht (1 token – 1 stem) maar ook een aandeel in de winstuitdeling van de DAO. De DAO was in feite de eerste ICO of token crowd sale op ETHEREUM. Het liep allemaal prima en werd zo’n 41 miljoen Amerikaanse dollars opgehaald in ethers (4.2 miljoen ETH).

Helaas, het meest onwaarschijnlijke rampscenario vond plaats in de zomer van 2016! Een onbekende slimme rotzak wist bijna al het geld te ontfutselen uit de slimme contracten! Er zaten blijkbaar een aantal kwetsbaarheden in de manier hoe de smart contracts zouden moeten werken. Hierdoor kon deze dief er met het geld vandoor gaan. Dit is het DAO fiasco.

De gevolgen van het DAO fiasco

De gevolgen waren ook drastisch en onvoorzien. Vitalik Buterin besloot met het gros van de Ethereum gemeenschap dat het hier ging om een hack en dat de hacker moest worden geïsoleerd en de schade zoveel mogelijk worden beperkt door het uitvoeren van een harde vork om daardoor de DAO ICO terug te kunnen draaien.

Niet iedereen was van deze koers overtuigd. Er waren velen die vonden dat het hier niet ging om een hack, nog een diefstal. Alles is gegaan volgens de slimme contracten. De software code is wetmatig en is definitief vastgelegd op de blockchain, en dan mag je daar niet mee gaan knoeien. Het is deze splintergroep die de originele Ethereum blockchain hebben behouden en niet zijn meegegaan met de vork. Dit is nu de Ethereum Classic gemeenschap, de ethers worden hier Ether Classic genoemd (ETC).  In deze originele Ethereum blockchain is alles gelaten zoals het is en heeft de dief nog steeds zijn geld!

Dit fiasco geeft ons ook een duidelijke les: opletten met ICO’s aangezien deze allemaal goed moeten gaan werken op basis van slimme contracten. Wanneer het slecht is geprogrammeerd kan een slimmerik de boel verzieken en er met het geld vandoor gaan!

Kijk naar het beste voorbeeld, de eerste DAO, was niet dit groots opgezette initiatief maar die van Digix. Die heeft al een lange en goede ontwikkelingsgeschiedenis achter de rug.

Voor meer informatie:

Lees verder

Oekraïne Bitcoin showcase met of zonder oorlog

Het prachtige orthodox christelijke land Oekraïne heeft zijn problemen maar niet met Bitcoin. Op 8 september, terwijl iedereen in cryptoland nog naar El Salvador keek waar Bitcoin een dag eerder wettig betaalmiddel was geworden, en in een maand waarin ook Duitsland, Cuba en Panama regulering invoerden, voerde Oekraïne een algemene legalisering van cryptovaluta door. Oekraïne […]

Jan 17, 2022
5 min

Rio de Janeiro belegt 1% schatkist in Bitcoin

Rio de Janeiro wordt de eerste Braziliaanse stad en een van de eerste steden ter wereld die Bitcoin koopt als waardeopslag. De stad gaat 1% van de schatkist in Bitcoin beleggen. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes donderdag 13 januari bekend gemaakt op de Rio Innovation Week. Of dat nog niet genoeg is, krijgen burgers de mogelijkheid […]

Jan 14, 2022
2,5 min

Jack Dorsey nu “Bitcoin en Lightning father”?

Het aantal aankondigingen vanuit Spiral, het voormalige Square Crypto, is niet bij te benen. Het krijgt er echt de aanschijn van dat Jack Dorsey, de voormalige baas van Twitter, minimaal tijdelijk in de rol van “Bitcoin father” aan het kruipen is en dan ook nog eens “Lightning father” want de grootste aankondiging is het feit […]

Jan 13, 2022
5,5 min