trust wallet

DAO FIASCO

Dec 29, 2017
Aanbieding: 

Wat wordt er bedoelt met het DAO fiasco?

ethereum dao fiascoHet was de bedoeling dat de DAO, de belangrijkste decentrale autonome organisatie zou worden binnen Ethereum. Het zou gaan werken als een soort beleggingsfonds voor andere nieuwe DAO-projecten.  Het unieke is dat de DAO volledig zelfstandig kan werken op basis van de slimme contracten. Eenmaal opgezet kan het niet meer worden gemanipuleerd of gewijzigd door derden (politieke interesses, overheid of een bepaalde lobby). De software werkt binnen het internet en het decentrale Ethereum netwerk, het is daardoor overal en nergens. De identiteit en autoriteit gaat via de vrijwillige consensus van de haar leden die een stemrecht kunnen uitoefenen. Dit wordt gedaan met behulp van de DAO tokens. Deze konden bij haar oprichting worden gekocht voor Ethers. Voor 1 Ether kon je 100 DAO tokens kopen. De DAO tokens gaven niet alleen stemrecht (1 token – 1 stem) maar ook een aandeel in de winstuitdeling van de DAO. De DAO was in feite de eerste ICO of token crowd sale op ETHEREUM. Het liep allemaal prima en werd zo’n 41 miljoen Amerikaanse dollars opgehaald in ethers (4.2 miljoen ETH).

Helaas, het meest onwaarschijnlijke rampscenario vond plaats in de zomer van 2016! Een onbekende slimme rotzak wist bijna al het geld te ontfutselen uit de slimme contracten! Er zaten blijkbaar een aantal kwetsbaarheden  in de manier hoe de slimmer contracten zouden moeten werken. Hierdoor kon deze dief er met het geld vandoor gaan. Dit is het DAO fiasco.

De gevolgen van het DAO fiasco.

De gevolgen waren ook drastisch en onvoorzien. Vitalik Buterin besloot met het gros van de Ethereum gemeenschap dat het hier ging om een hack en dat de hacker moest worden geïsoleerd en de schade zoveel mogelijk worden beperkt door het uitvoeren van een harde vork om daardoor de DAO ICO terug te kunnen draaien.

Niet iedereen was van deze koers overtuigd. Er waren velen die vonden dat het hier niet ging om een hack, nog een diefstal. Alles is gegaan volgens de slimme contracten. De software code is wetmatig en is definitief vastgelegd geworden op de blockchain, daar mag je niet mee gaan knoeien. Het is deze splintergroep die de originele Ethereum blockchain hebben behouden en niet zijn meegegaan met de vork. Dit is nu de Ethereum Classic gemeenschap, de ethers worden hier Ether Classic genoemd (ETC).  In deze originele Ethereum blockchain is alles gelaten zoals het is en heeft de dief nog steeds zijn geld!

Dit fiasco geeft ons ook een duidelijke les: opletten met ICO’s aangezien deze allemaal goed moeten gaan werken op basis van slimme contracten. Wanneer het slecht is geprogrammeerd kan een slimmerik de boel verzieken en er met het geld vandoor gaan!

Kijk naar het beste voorbeeld, de eerste DAO, was niet dit groots opgezette initiatief maar die van Digix. Deze heeft al een lange en goede ontwikkelingsgeschiedenis achter de rug.

Voor meer informatie:

 

Lees verder

Brent Johnson en Steven Van Metre over het onvermogen van de FED

We willen onze lezers graag wijzen op een boeiende discussie tussen twee bekende macro-analisten, Brent Johnson en Steven Van Metre. Brent Johnson is als macro-analist bekend geworden met zijn Dollar Milkshake Theory. Brent Johnson en Steven Van Metre bespreken waarom de Federal Reserve geen inflatie kan veroorzaken. Het is een verkeerde opvatting dat de Federal […]

Sep 27, 2020
2 min

FED COIN CBDC is onder ontwikkeling

Er zijn meer feiten over de ontwikkeling van een Fed coin of Fed CBDC naar buiten gekomen. Loretta J. Mester, voorzitter van de Federal Reserve Bank of Chicago, heeft op 23 september 2020 tijdens een keynote-presentatie tijdens de twintigste verjaardag van de Chicago Payments Symposium aangegeven dat de Federal Reserve actief werkt aan de ontwikkeling […]

Sep 24, 2020
2,5 min

Bitcoin en de terugkeer naar individuele vrijheid!

De geboorte van de moderne westerse wereld werd gekenmerkt door een verwerpen van autocratische regimes en een omarming van algemene rechten en vrijheden. We zien echter dat diezelfde rechten en vrijheden recent steeds meer worden ingeperkt door dezelfde overheden die toen tot stand kwamen. Bitcoin vormt een technologie die een antwoord biedt op dit steeds […]

Sep 22, 2020
2,5 min