frankfurt

Eurex lanceert Bitcoin-ETN futures

Aug 26, 2021
Aanbieding: 

Belangrijk nieuws aangaande de verdere aankomende institutionele adoptie van Bitcoin in Europa. Eurex is één van de grote drie derivatenbeurzen op deze aardbol. Het is het handelsplatform voor professionele en institutionele beleggers in Europa die willen handelen in termijncontracten (futures en opties).

Eurex heeft nu in een persbericht aangekondigd dat ze een Bitcoin-futuresproduct gaan noteren op 13 september 2021. Inderdaad, vanaf 13 september kunnen institutionele beleggers op een gereguleerde manier handelen in bitcoin futures. Dit contract wordt genoteerd onder de ticker BTCE en wordt verhandeld in euro’s waarbij er fysiek bitcoin kan worden geleverd! De termijncontracten worden 100% afgedekt door bitcoin. Elke belegger heeft de mogelijkheid om de contracten uit te oefenen en de onderliggende bitcoins geleverd te krijgen. Het is een belangrijke doorbraak voor de verdere adoptie van bitcoin door institutionele beleggers.

Volgens Eurex is er een groeiende institutionele vraag naar een veilige blootstelling aan Bitcoin op de gereguleerde handels- en clearing infrastructuur van Eurex. Eurex heeft in samenwerking met de ETC Group een nieuw uniek bitcoin futures product ontwikkeld. Financieel technisch gezien gaat het om Bitcoin ETN-futures; en specifiek de BTCE van de ETC Group die in de zomer van 2020 al op de Duitse Xetra-aandelenbeurs werd genoteerd. Even ter zijde, maar de Xetra-beurs heeft al verschillende bitcoin beleggingsproducten genoteerd: de Bitcoin ETN VanEck, de Bitcoin ETP van 21 Shares, de Bitcoin ETP van Iconic en natuurlijk de Bitcoin ETN van de ETC Group (BTCE).

De lancering van een BTCE-termijncontract in samenwerking met de ETC Group is een belangrijke nieuwe stap voor vooral de Duitse institutionele handel in bitcoin.

De gevolgen van de lancering van deze Bitcoin ETN-termijncontracten?

De handel in de BTCE Bitcoin ETN-futures zullen in de loop van het volgende kwartaal en het volgende jaar 2022 in populariteit toenemen. Duitsland gaat gebukt onder negatieve rente en stijgende inflatiecijfers. Er staat enorm veel kapitaal aan de zijlijn die zullen moeten kijken naar inflatiehedges. Bitcoin is hier een nieuwe activaklasse die uitkomst biedt. Bitcoin representeert absoluut digitale schaarste en is ontworpen als een verbeterde digitale iteratie van goud. Institutionele beleggers zullen zich meer verdiepen in de werking en de waardepropositie van bitcoin waardoor er steeds meer kapitaal zal vloeien naar onder meer deze nieuwe BTCE-termijncontracten. Als de vraag naar deze contracten toeneemt, zal de ETC Group deze van de markt moeten halen. Elk contract moet immers 100% afgedekt zijn door bitcoin.

Verder beschikken nu de Duitse Spezialfonds over de optie om in bitcoin te beleggen. De vraag is hoelang het zal duren voordat de Duitse vermogensbeheerders en institutionele partijen daadwerkelijk grote stappen gaan maken met het toevoegen van bitcoin in de beleggingsportefeuille als een hedge tegen de monetaire politiek van de ECB en het desastreuze rentebeleid voor het spaarkapitaal van de Duitsers.

Voor meer informatie bezoek de volgende Eurex en ETC Group pagina’s: BTCE Bitcoin ETN-futures & ETC Group press release.

Waar kan ik als belegger het beste Bitcoin (BTC) verhandelen?

Tegenwoordig is het voor Nederlandse beleggers mogelijk om gereguleerd, veilig en goedkoop bitcoins te verhandelen in Nederland. De aangekochte bitcoin worden verzekerd opgeslagen en beheerd door een institutionele custodian. Waar is dit mogelijk? Op de Nederlandse handelsbeurs van Bitvavo in Amsterdam.

Gerelateerde artikels.

Photo credentials: Jonas Tebbe on Unsplash

Lees verder

CFTC dient een aanklacht in tegen Binance – Binance vs CFTC!

Het is uiteindelijk zo ver: een confrontatie tussen Binance en de CFTC. De CFTC en niet de SEC? Inderdaad, volgens Bloomberg wordt Binance aangeklaagd door de CFTC. De CFTC is de Amerikaanse toezichthouder voor o.a. termijncontracten over grondstoffen. Het is een afkorting voor de Commodity Futures Trading Commission. De belangrijkste leiders van Binance, CEO Changpeng […]

Mar 28, 2023
4 min

Tom Luongo over de agenda van de FED en de strijd tussen centrale banken en andere machtscentra

We willen onze lezers attenderen op een originele analyse van Tom Luongo over het financiële geopolitieke spel dat er nu wordt gespeeld door vooral de Federal Reserve (FED). In het Westen is er geen financiële eensgezindheid en zijn er verschillende facties actief met hun eigen agenda. Tom Luongo gaat er vanuit dat de FED onder […]

Mar 23, 2023
5 min

Credit Suisse is in de problemen, failliet en overgenomen door UBS? Op weg naar een nieuwe eurocrisis?

Samenvatting: Credit Suisse is omgevallen en bankroet. Om verdere besmettingsgevaar te beperken is er een merger-overeenkomst getekend met de UBS door de interventie van de Zwitserse ministerie van financiën, de Zwitserse centrale bank en de Zwitserse financiële toezichthouder (FINMA). In de praktijk betekent dit dat UBS op zondagavond 19 maart 2023 Credit Suisse heeft opgekocht […]

Mar 20, 2023
9 min