bitcoin

FTX vs Binance? Op welke exchange kan ik het beste handelen?

Feb 18, 2022
Aanbieding: 

Welke handelsbeurs zal ik gebruiken? Zal ik FTX of Binance gebruiken? FTX wordt vaak vergeleken met Binance. De FTX exchange is de laatste tijd meer in het nieuws gekomen. Binance zeker ook, maar vooral in een meer negatieve zin. Binance opereert in een grijs gebied als het gaat om regulering. In Nederland heeft de DNB zelfs een waarschuwing afgegeven aan Binance. Hier komen we meteen bij een punt van verschil. FTX heeft een duidelijke hoofdvestiging in Nassau, de Bahamas en wordt vandaaruit gereguleerd. FTX is een gereguleerde handelsbeurs voor digitale activa. Dit wil trouwens niet zeggen dat FTX met goedkeuring van de DNB in Nederland opereert. FTX heeft net zoals Binance nog geen registratie bij DNB.

Concreet betekent dit dat de meeste lezers die willen handelen in bitcoin of digitale activa beter terecht kunnen bij Bitvavo in Amsterdam. Echter, helaas, Bitvavo heeft geen exotische financiële instrumenten zoals Binance en FTX deze aanbieden. Niet dat we onze lezers aanraden om daar gebruik van te maken. Houd het simpel: Bitcoin First.

Kijk, maar inderdaad, Binance en FTX bieden een keur van verschillende digitale activa aan met verschillende marktplaatsen. Ja, zeker, zelfs voor NFT´s! Zowel Binance en FTX houden zich verder flink bezig met de uitbouw van een eigen DeFi-ecosysteem. Als zodanig hebben beide bedrijven een complete crypto finance en exchange platform ontwikkeld. Ze zijn goed met elkaar te vergelijken, ze concurreren immers met elkaar voor werelddominantie. Niettemin, er zijn verschillen.

FTX is vooral gespecialiseerd in de handel in derivaten en prediction markets. Binance blinkt vooral uit in de grote handelsvolumes voor meer dan 350 digitale activa. FTX heeft alleen 170 digitale activa genoteerd. Echter, het handelen in de meeste digitale activa kan worden gelijkgesteld met gokken. Het is als het ware een shitcoin casino. Een professionele handelaar zal meestal alleen handelen met een meer ontwikkelde markt zoals die van Bitcoin.

In dit opzicht zou het beter zijn om te bepalen welke exchange de beste handelsinstrumenten aanbiedt voor de professionele bitcoin handelaar.

Welke exchange is beter voor het handelen met bitcoin?

Vanuit een kostenoogpunt is het de FTX exchange. De maker-taker fees zijn bij FTX meteen lager (0.02% / 0.07%) dan bij Binance (0.1% / 0.1%). Dit is een duidelijk voordeel voor FTX.

Beide exchanges beschikken over een eigen exchange token. FTX over FFT en Binance over BNB. BNB beschikt over een eigen netwerk effect en blockchain. De BNB wordt best aardig geaccepteerd als een betaaloptie. Beide exchange tokens bieden de gebruikers van de respectieve beurzen voordelen. Het gebruik van BNB biedt zelfs een flinke korting op de fees, maar dat is niet afdoende. BNB is niet een referentievaluta waarmee je wilt handelen met bitcoin. Vandaar dat op dit punt FTX het wint van Binance.

Hoe zit het dan met de handelsopties? Hier is ook FTX een meester in het bieden van handelsopties en instrumenten voor een flexibele belegger en handelaar. De FTX exchange biedt niet alleen drie verschillende bitcoin future contracten (BTC-PER, PBTC-0325, BTC-0624), maar ook bitcoin option trading aan.

Op basis van de bitcoin future trading posities heeft FTX verschillende tokens ontwikkeld voor het handelen in bitcoin met een hefboom: BULL/USD, BULL/USDT, BEAR/USD, BEAR/USDT, BVOL/BTC, BVOL/USD, BVOL/USDT, IBVOL/BTC, IBVOL/USD, IBVOL/USDT, HALF/USD.

Om posities verder af te dekken of om gewoon aan ieders wens en smaak tegemoet te komen, heeft FTX ook verschillende MOVE termijncontracten voor bitcoin opgezet met bepaalde looptijden: BTC-MOVE-2022Q1, BTC-MOVE-2022Q2, BTC-MOVE-0218, BTC-MOVE-0219, BTC-MOVE-WK-0218, BTC-MOVE-WK-0225, BTC-MOVE-WK-0304, BTC-MOVE-WK-0311.

Een bitcoin handelaar kan een geavanceerde handelsstrategie opzetten met zeer korte en lange termijn doelstellingen. De handelsomgeving is recentelijk door FTX flink verbeterd. Hieronder in de video krijg je een opvatting:

De spot exchange van FTX biedt verder BTC/BRZ, BTC/EUR, BTC/TRYB, BTC/USD en BTC/USDT aan. FTX ondersteunt geen iDEAL. Binance ondersteunde iDEAL in het verleden wel, maar is in de clinch gekomen met de Nederlandse toezichthouder.

Dit wil niet zeggen dat Binance niet over afdoende bitcoin trading opties beschikt. Binance beschikt ook over genoeg derivaten waaronder Bitcoin Vanilla options. FTX heeft wat meer keuze en betere fees. Binance heeft daarentegen een Academy waar iedereen kan leren over o.a. bitoin futures en options. Hieronder kun je een tutorial zien over Binance options trading.

Verder is ook veel afhankelijk van het gebruiksgemak van een handelsplatform. Beide platforms zijn gebruiksvriendelijk, echter dit is vaak heel subjectief. Het beste is om beide handelsbeurzen eens rustig te testen alvorens er met serieus geld wordt gehandeld. Twee andere goede bitcoin exchanges met veel handelsvolumes zijn Bitfinex en Kraken. Deze twee handelsbeurzen kunnen ook worden betrokken bij een kritische vergelijking tussen Binance en FTX. Het voordeel van Bitfinex ten opzichte van alle andere exchanges is dat deze o.a. toegang heeft tot het Bitcoin Lightning en Liquid netwerk.

Voor meer informatie en verdere verdieping:

Lees verder

Luna Terror, maar Bitcoin zoemt onaangedaan door crash verder

Op 9 mei werd een historische bloedbad op de cryptomarkt. Wie had ooit gedacht dat de laser eyes Bitcoin adepten spoedig meer dan 4 keer te hoog aan het mikken waren met hun koersprognose. Welnu in euro dan. In die richting pariteit met de dollar bewegende munt zakte Bitcoin op de ochtend van 12 mei […]

May 13, 2022
6 min

De Europese energiecrisis

Europa heeft energiecrisis vooral aan zichzelf te wijten. Europese ambtenaren en regeringsleiders bewijzen weer dat de verdere centralisatie van macht en het verlies van nationale soevereiniteit met een prijskaartje komt. Het laatste decennium hebben de Europese ambtenaren bij het uitstippelen van hun energiepolitiek verschillende inschattingsfouten gemaakt. De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland […]

May 10, 2022
4 min

Max Keiser, Lyn Alden en Darin Feinstein over Bitcoin als beste geld ooit

In een week tijd zijn op Youtube drie zeer waardevolle Bitcoin interviews verschenen. Precies nu met de oorlog in Oekraïne en de inflatie van fiat en de goud aankopen van Rusland en andere naties geven ze een mooie momentopname van waar de Bitcoin maximalisten nu staan in hun analyse. Luister naar Max Keiser, Lyn Alden […]

May 7, 2022
2 min