Gaat Jack Dorsey na Twitter Bitcoin boosten?

Dec 3, 2021
Aanbieding: 

Jack Dorsey is op 30 november 2021 afgetreden als de CEO van Twitter. Hieronder het nieuwe gezicht van Twitter: Parag Agrawal. Weer een Indiër als CEO van een big tech company.

Het lijkt wel een virus volgens eigen zeggen van Anand Mahindra:

In dit artikel proberen we zicht te krijgen op wat de wisseling van de wacht betekent voor de kansen en bedreigingen voor Bitcoin, voor crypto, voor twitter en voor social media in het algemeen. Helaas moeten we eraan toevoegen: wat het betekent voor de moderne censuur door big tech companies.

Op het eerste gezicht is het natuurlijk vooral ook een reactie op de kwakkelende beurswaarde van Twitter. Na het deleten van het Twitter-account van Donald Trump op 8 januari 2021 verloor het aandeel 10%. Daarna volgden flinke rollercoasters. Met uiteindelijk een geleidelijke neergang. Een van de activistische aandeelhouders is Paul Singer, Co-CEO van Elliott Management met een aandeel van 9% in Twitter. Een jaar geleden zetten zij de boel al eens op scherp waarbij het kritiekpunt op Dorsey was dat hij niet gelijktijdig CEO kon zijn van twee grote bedrijven. Want in de hele discussie hoor je onvoldoende dat Dorsey wel degelijk een genie is à la Elon Musk die als hippie-miljardair naast Twitter zo maar ook nog even de digitale financiële dienstverlener Square uit de grond stampte.

Even iets meer nog over Parag Agrawal. Iedereen noemt hem bij zijn voornaam. Het is een bliksemcarrière: hij kwam 10 jaar geleden als engineer naar Twitter. Onderaan de ranks. En nu CEO. Hij heeft tal van projecten intern geleid waaronder succesvolle AI toepassingen en ook het spannende Bluesky project voor het creëren van een blockchain based open platform voor social media, waarover zo direct meer. Zijn bio op Twitter is kort maar krachtig. Is “device following” en dan zijn vrouw een soort nerd grapje? Deze Vineta Agrawal is trouwens werkzaam bij de beroemde venture capitalist Andreessen Horowitz.

Jack Dorsey’s bio op Twitter is al tijden nog korter: #bitcoin. Hoe kan dit? Je bent founder en CEO van een van de grootste succesvolste projecten op aarde en je meldt als enige passie #bitcoin? Elon Musk heeft dat ook wel eens gedaan en Bitcoin daarmee gigantisch gepumpt, maar van hem weten we dat hij gewoon als enige passie SpaceX heeft. Ook hij zal spoedig terugtreden als CEO van Tesla. Maar is Dorsey’s passie dus Square of is het echt Bitcoin? En hoe zuiver staat hij daarin?

Altijd uitgaan van originele bronnen versus van horen zeggen, dus het zelf lezen van de ontslagbrief van Jack en de aanvaarding van Parag is een must.

Vervolgens is het relevant reacties van insiders te lezen zoals van deze Jay Graber, die de leiding heeft over het zeer ambitieuze Bluesky initiatief dat het mogelijk moet gaan maken dat alle social media komen te rusten op een blockchain based open decentraal geleid fundament. Maar er is ook genoeg kritiek en zorg en dan vooral van outsiders. Over de opvattingen van Parag over censuur bijvoorbeeld. Die heeft namelijk ooit gezegd ….

Het was in een interview met MIT Technology Review vorig jaar dat Agrawal letterlijk zei:

“Our role is not to be bound by the First Amendment, but our role is to serve a healthy public conversation and our actions reflect things that we believe lead to a healthier public conversation. The kind of thing we do about it is focus less on free speech, but on how times have changed.”

Dus een duidelijke Democrat en aanhanger van het idee van een levende met de tijd veranderende grondwet. Dus we leven in een wereld waarin mensen zo snel van alles en nog wat over de schutting gooien, dat we het maar beter een beetje kunnen saneren. En dan is er nog deze fraaie …

Men schreeuwt moord en brand over deze tweet van nog voor Agrawal bij Twitter begon. Ten eerste een slechte gewoonte mensen met hun uitspraken van lang geleden te blijven achtervolgen, maar verder zoals de Twitteraarster @LunarMagika reageert inderdaad ook een beetje de spijker op zijn kop. Het is inderdaad volstrekt onterecht om zoals Geert Wilders doet islam en terrorisme gelijk te schakelen. Wie dat doet moet ook niet mopperen als iemand zegt “alle blanken zijn racisten”.

In de rechtse conservatieve hoek is het echt een gigantisch kabaal over dat Parag nog veel erger zou zijn dan Jack, die tenminste nog heeft toegegeven dat het een fout was om het verhaal over de laptop van Hunter Biden vlak voor de verkiezingen te censureren (en daarmee statistisch aantoonbaar de verkiezingswinst van Joe Biden veilig te stellen). Het komt ook niet zelden uit de hoek van de alt-netwerken zoals bijvoorbeeld Gettr. Een hopeloze onderschatting van zowel de Wet van Metcalfe als het Lindy Effect om zulke Twitter-klonen of Whatsapp-klonen een gouden toekomst toe te dichten.

Datzelfde kunnen we meteen ook zeggen van TruthSocial, het aangekondigde social media initiatief van Donald Trump. Nog afgezien van de arrogantie van die naamgeving en aankondiging dat Trump er spoedig zijn eerste Truth zou posten, is dit natuurlijk net zo tot falen gedoemd als de Trump University destijds en talloze altcoins nu. Want wat helpt het om je met gelijkgestemden op te sluiten in een bubbel, als je misschien met een beetje overtuigingskracht het heersende netwerk een stukje de goede kant op kunt trekken. En als je het al zou willen dan had Trump een bestaand netwerk zoals Gettr moeten adopteren of à la Satoshi volledig anoniem een ongenaakbaar onaantastbaar netwerk moeten lanceren. Nu heeft hij het open source platform Mastodon geleend om zijn eigen versie te creëren. Dan heb je helemaal niets begrepen van wat trustless betekent en vraag je erom dat hackers je platform meteen hacken om er een walgelijke foto van een poepend varken op te zetten. Klik niet op de link als je net gegeten hebt.

En dus kunnen we ook deze videorant van de verder aimabele conservatieve commentator Dr. Turley naast ons neerleggen: een multi-miljardair die nu vrolijk door kan met zijn gigantisch succesvolle bedrijf Square een looser noemen, is van een ten hemel schreiende domheid. Jammer deze confirmation bias want bijvoorbeeld dit recente interview van Turley met Rabbi Lapin over geld is zijn gewicht in goud waard.

Een sleutel bij al dit soort vragen over over Twitter en Dorsey is bovenstaande video van de afgelopen Bitcoin Conferentie in Miami. Daar werd Dorsey onderbroken door een werkelijk zeer hardnekkige dame die Dorsey verweet niets op een Bitcoin conferentie te zoeken te hebben omdat hij de “Koning der Censuur” zou zijn. Heerlijk om een paar keer te bekijken en ook de lichaamstaal van Dorsey die niet liegt. Hij voelt zich er overduidelijk zeer ongemakkelijk mee.

Deze hele persona van Dorsey is natuurlijk toch al een kruising tussen Raspoetin en de Here Jezus zelf. Zeker een opportunist en intrigant, maar als overduidelijke punk staat Dorsey eindeloos veel dichter bij de cypherpunks dan bijvoorbeeld een CEO van Pfizer. Het kwaad bestaat, daar niet van, maar er is altijd ook nog zo iets als bekering. Saulus deed het en werd Paulus. De heilige Augustinus deed het. En in het Christendom is het nooit te laat. Dus is de grote vraag of Jack Dorsey, die het voor geld niet meer hoeft te doen, wel of niet in Miami is aangestoken door het enthousiasme van een Jack Mallers en president Bukele? Ze zouden alle drie niet misstaan in de eerste de beste snowboardfilm.

Zie eens zo’n tweet van Jack op 20 oktober jl.. Vlak voor zijn aftreden dus. Is dit de handtekening van een corrupte psychopathische would be dictator tech miljardair à la Bill Gates. Of is het de oprechte boodschap van een man die uiteindelijk het goede wil doen in zijn leven?

Je moet ook bedenken dat het umfeld flink verandert overal momenteel. De jeugd heeft crypto. Bedrijven links en rechts richten blockchain teams op. Tess Rinearson leidt die afdeling binnen Twitter, nog afgezien dus van het hele op zichzelf staande Bluesky project. Square is net als Tesla het voorbeeld van Microstategy gevolgd om met Bitcoin te hedgen tegen inflatie. In Amerika kun je op Twitter al fooien geven in Satoshi. Met het evidente falen van de Biden regering en aanhoudende media-debacles zoals Russiagate en de zaak Kyle Rittenhouse is het tij ook politiek aan het keren. CNN heeft een nieuwe eigenaar en CEO en die wil weer terug naar traditionele journalistiek in plaats van activisme. Binnen Twitter is de al genoemde Paul Singer actief die in 2016 op Trump stemde (zie video). Wat er in 2022 bij de midterms gaat gebeuren laat zich raden.

45 jaar oud en dus midlife crisis?

Dorsey is van 19 november 1976, 45 jaar oud en dus ook in een midlife crisis. De Koning van Twitter is dood. Leve de Koning van Square. Dat is ook de teneur van een fraai artikel op Quartz. Dat besluit als volgt:

Another reason could be personal. Jack Dorsey, whose Twitter bio just reads “#bitcoin,” is enthralled with crypto. In August, Dorsey claimed bitcoin will “unite a deeply divided country…and eventually [the] world.” He prognosticated bitcoin will become the single world currency in the next decade and declare it a “big part” of Twitter’s future.

But Twitter may not be the right home for his crypto ambitions. Twitter still lags behind competitors in e-commerce. Although the company has launched a team to work on blockchain projects and crypto for payments to so-called creators on the app, Twitter CFO Ned Segal has pushed back on the idea of investing in cryptocurrency)

Square may give Dorsey the financial platform he needs to realize his crypto-utopian dreams. Square is already heavily invested in crypto, Square holds about 5% of its cash reserves in bitcoin, having last bought $170 million in additional bitcoin February 2021. Square’s Cash App lets users buy and sell bitcoin on its platform, it is working on a bitcoin-based decentralized finance platform, and is considering building a bitcoin mining system.

Through Square, not Twitter, Dorsey may be able to bet on the future of crypto.

En als dat nog niet duidelijk genoeg is, lezen we in dit commentaar op CNBC, dat het Dorset echt menens is met het decentraliseren van macht met behulp van het internet, met het bouwen van DeFi op Bitcoin en het betreden van nieuwe terreinen zoals mining en DEX. Lees het daar zelf. We lichten er nog één belangrijk ding uit. Een quote van Thomas Lee, head of research at Fundstrat Global Advisors:

“Er is momenteel niet genoeg kapitaal gericht op crypto innovatie, dus wellicht hebben we mensen zoals Jack Dorsey nodig om meer focus te genereren”.

Dit alles overziend zijn we voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen. En mensen die zich nu suf gaan staren op de koersbewegingen bij Twitter, Square en Bitcoin die begrijpen niets van de passie die Dorsey toch vermoedelijk drijft dit te gaan doen. Tuurlijk…. zonder financiering gaat niets. Maar uiteindelijk is het passie en liefde en de superieure technologie die de waarde creëert, waarbij we nog een tweede keer refereren aan het mooie interview van Dr. Turley en Rabbi Lapin over geld en waarde.

Lees verder

Opt Out of the Fiat & Crypto Ponzi´s with Bitcoin

Alle financiële markten kraken in hun voegen. De cryptomarkt, vooral gebaseerd op Ethereum, Ethereum blockchain alternatieven met allerlei DeFi-protocollen en hedgfondsen (3AC, Celsius, etc.) kampen met liquiditeits- en insolvabiliteitsproblemen. Het zijn o.a. naweeën van de recente Terra Luna stablecoin implosie, maar ook de indirecte gevolgen van het QT-beleid van de Federal Reserve (Fed). De Fed […]

Jun 29, 2022
4,5 min

De Terra LUNA UST Fiasco en 2.0 Classic herstart

In dit artikel staan we stil bij de ineenstorting van het Terra LUNA ecosysteem en implosie van de UST stablecoin die begin mei 2022 plaatsvond. Het kan als een ENRON-schandaal van de cryptowereld worden beschouwd. In totaal werd 60 miljard in vermogen weggevaagd. De Redactie van Beste Bank waarschuwt haar lezers constant over de gevaren […]

Jun 3, 2022
7,5 min

De London Gold Fix, Rothschild, macht en Bitcoin

Wat is de London Gold Fix? Waarom verdient het onze aandacht en verdere uitleg? In de speurtocht naar een politieke neutrale reservemunt of activa voor het kunnen afwikkelen van internationale betalingen wordt er vaak gewezen naar goud. Onze monetaire geschiedenis leert ons echter dat goud en het delven van goud een belangrijke rol speelt in […]

Jun 27, 2022
4 min