GELD & GELOOF

Oct 25, 2017
Aanbieding: 

Eerst zien en dan geloven of eerst geloven en dan zien?

geld geloofHartelijk welkom beste lezers op deze mooie dag in cryptoland. De afgelopen weken regende het weer meningen van prominente personen over bitcoin in de media. Ik vind het best amusant om deze meningen te lezen. Helaas is er bij het voor- en tegenkamp niet vaak een onderbouwing te vinden. Mijn interesse gaat juist uit naar deze onderbouwingen teneinde een beter zicht te krijgen alsook te koppelen aan alle informatie die ik iedere dag tot mij neem op dit gebied.

Hoe dan ook tref je er hierbij slechts enkele uitspraken uit het verleden om dit te illustreren.

  • Bill Gates: “Bitcoin is beter dan regulier geld.”
  • Warren Buffet: “Bitcoin…blijf er van weg. Het is een fata morgana. Het is te gebruiken om waarde te transporteren net als een cheque maar de bitcoin op zichzelf heeft geen waarde.”
  • Richard Branson: “Bitcoin werkt en ik geloof erin”
  • Prins Alwaleed: “Bitcoin zal imploderen”
  • Elon Musk: “Bitcoin is waarschijnlijk een goede zaak”

Er zijn nog veel meer uitspraken te vinden en soms zie je zelfs mensen van het ene kamp naar het andere kamp springen.

Blijkbaar is er geen definitief antwoord en dit komt meestal omdat er verschil zit in de invalshoek waaruit je naar waarden en geld kijkt.

Voorbeeld:

3 jaar geleden stond ik tijdens carnaval licht beschonken aan een bar nog een extra biertje te nuttigen met de hoop dat ik carnaval hopelijk leuker zou gaan vinden. Toen ik 7 euro en nog wat mocht afrekenen zocht ik in een van mijn zakken nog wat geld. Toen ik wat papier in mijn zak voelde en het pakte bleek het een ikea meetlint te zijn. Ik scheurde er 8 cm vanaf, gaf het aan de barman met de mededeling dat hij het wisselgeld mocht behouden. Deze man prefereerde ander papier dan mijn meetlint. Toen ik hem vroeg wat voor hem het verschil maakte tussen mijn 10 euro biljet en het ikea meetlint antwoordde hij dat het ene geld was en het andere niet. Bij het doorvragen gaf hij het in mijn ogen beste en meest correcte antwoord: geloof!

DUS:

Persoonlijk zou ik twee onderdelen m.b.t. geld in de vorm van euro ,dollar, bitcoin, ether, etc naar voren willen halen. De twee onderdelen hebben alles met elkaar te maken maar mijn ervaring is dat dit voor veel mensen niet duidelijk is.

  1. Het onderpand van geld (de werkelijke waarde).
  2. Het geloof in de waarde van geld.

Lang geleden hadden banken goud in de kluizen liggen dat als onderpand diende van de biljetten en munten in de straat alsook de voor het digitale geld dat je in je netbanking staat aangegeven.

Vandaag de dag is dit totaal niet meer het geval. Niet alleen is er geen onderpand meer in goud maar tevens kunnen banken geld bij ‘printen’ (digitaal) vanuit het niets.

Het enige wat vandaag in basis zorgt voor de waarde van jouw euro is het geloof. Héél veel mensen geloven in de euro en bijgevolg heeft het een waarde.

Dat betekent dat in dat opzicht er veel meer mensen geloven in de euro dan in bitcoins of andere cryptocurrencies.

In Jip en Janneke taal een voorbeeld:

Indien morgen 50% van de mensen de euro niet meer gebruiken de waarde zal zakken met 50%. Wanneer morgen het aantal gelovigen in crypto’s verdubbeld zal ook de waarde van deze crypto’s verdubbelen. Dit noemen we de wet van vraag en aanbod.

Persoonlijk ben ik zelf voor een gedeelte overgestapt op cryptocurrencies. Voor wie mijn vorige artikel heeft gelezen heb ik dit gedaan uit onvrede m.b.t het klassieke financiële stelsel. Concreet betekent dit dat ik een innovator ben wat wel een zeer egostrelende verwoording is. Ik zie mijzelf eigenlijk liever als een pre-early adopter. Dit betekent dat ik instap wanneer het geloof nog beperkt is en juist daarom heb ik ook mee genoten van mooie waardestijgingen. Wie pas over vele jaren zal overstappen naar crypto’s wanneer de markt rijp is zal simpelweg veel veiligheid krijgen en nauwelijks tot geen rendement.

Wanneer jij als lezer perfect tevreden bent met het huidige financiële stelsel blijf dan rustig bij je euro. Wanneer je liever een beter en vooral meer democratische versie van het stelsel ziet is de vraag wanneer jij met een overstap start.

Laat het rustig bezinken en indien je vragen en/of hulp nodig hebt stuur dan gerust een berichtje.

contact@vandevinne.com

Namasté,

Human BEING

Lees verder

NGRAVE ZERO

NGRAVE is een nieuwe ontwikkelaar van hardware wallets en beveiligingsoplossingen voor cryptocurrency’s. Voor de ontwikkeling van haar producten werkt NGRAVE samen met imec, een toonaangevende onderzoeks- en ontwikkelingscentrum voor nano-elektronica en digitale technologieën, alsook met COSIC, de toonaangevende onderzoeksgroep voor toegepaste industriële cryptografie van de KU Leuven. NGRAVE krijgt ook advies van de legendarische cryptograaf Jean-Jacques Quisquater, […]

Oct 1, 2020
3 min

Schuldencycli en het monetaire en fiscale beleid in de afgelopen eeuw

We zitten midden in een uitzonderlijke economische crisis en het is erg relevant om te kijken hoe de overheid daarmee omgaat. Daarbij is het verstandig om naar de geschiedenis te kijken, want hoewel de geschiedenis zich niet exact herhaalt, zijn er zeker wel paralellen waar te nemen. De korte schuldencyclus Om te begrijpen waarom de […]

Sep 29, 2020
4 min

Brent Johnson en Steven Van Metre over het onvermogen van de FED

We willen onze lezers graag wijzen op een boeiende discussie tussen twee bekende macro-analisten, Brent Johnson en Steven Van Metre. Brent Johnson is als macro-analist bekend geworden met zijn Dollar Milkshake Theory. Brent Johnson en Steven Van Metre bespreken waarom de Federal Reserve geen inflatie kan veroorzaken. Het is een verkeerde opvatting dat de Federal […]

Sep 27, 2020
2 min