bitcoin geopolitiek

Spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran!

Jan 7, 2020
Aanbieding: 
spanningen iran vs

Het jaar 2020 is meteen met nieuwe oplopende geopolitieke spanningen begonnen tussen Iran en de Verenigde Staten. Op vrijdag 3 januari 2020 werd de Qassem Soleimani, de beruchte en meest invloedrijkste generaal van Iran met behulp van een MQ-9 Reaper drone door de VS in Irak geliquideerd. Als militair strateeg en leider van de omstreden Iraanse al-Quds-eenheid heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het verslaan van ISIS en het verder uitbreiden van de Iraans invloed in het Midden-Oosten. Het verlies van Qassam is een grote klap voor Iran. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en deze verder correleren aan hoe beleggers vluchten naar veiligheid in activa zoals goud, obligaties en nu ook Bitcoin.

Update: 9 januari 2020. Iran heeft met ongevaarlijke raketaanvallen twee militaire basis in de VS aangevallen. Aangezien er nauwelijks schaden en geen slachtoffers zijn gevallen kon en besloot Donald Trump daarop om de situatie te de-escaleren. De bitcoin koers en ook de goud koers reageerde hierop en posities werden afgebouwd. Hieronder in de grafiek kun je zien hoe de Bitcoin koers reageerde op de aanslag op Qassam, het oplopen van de spanningen tussen Iran en de VS en de daaropvolgende de-escalatie. Niettemin, het conflict is nog niet over en kan nog gemakkelijk uit de hand lopen door ongecontroleerde pro-Iran milities op zoek naar wraak of valse vlag operaties van vijanden van Iran. ISIS zou in principe een valse vlag operatie kunnen uitvoeren om de VS een casus belli te presenteren.

Bitcoin als een nieuwe safe haven asset?

Update: 7 januari 2020. De geestelijke leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei gaf aan om de liquidatie te wreken. Er zijn zo’n dertien wraakscenario’s overwogen. Trump bedreigde Iran via een Tweet geen wraak te nemen en dat het Amerikaanse leger 52 Iraanse doelen (waaronder ook culturele) zou aanvallen wanneer de liquidatie van Qassem zal worden vergolden .

De lont is weer aangestoken. De liquidatie van Qassem is een geostrategische blunder aangezien het de sjiitische samenwerking tussen Irak en Iran verder zal versterken. De aanslag speelt uiteindelijk het Iraanse regime in de kaart: ze hebben nu de kans om het gehele volk niet alleen in Iran, maar ook in Irak, weer achter zich te verenigen tegen één gemeenschappelijke imperialistische vijand: de Verenigde Staten. Het Iraakse parlement reageerde al snel op de liquidatie door het op 5 januari aannemen van een wetsvoorstel waarbij de aanwezige Amerikaanse troepenmacht in Irak het land moet verlaten. Donald Trump heeft daarop Irak met zware sancties bedreigd mocht het zo ver komen. Trumps directe bedreigingen bieden verder genoeg ruimte voor nieuwe valse vlag operaties om de situatie te laten escaleren.

Gevolgen van de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten?

Het is een complexe situatie. Het gevaar op terroristische aanslagen neemt weer verder toe en daarmee een verdere escalatie van het conflict tot uiteindelijk een mogelijke nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Men zou zelfs stellen dat de Verenigde Staten een nieuwe oorlog probeert uit te lokken om onder meer de aandacht af te leiden van intern politieke en financiële problemen. Hiermee kan het neoconservatieve plan om Iran uit te schakelen alsnog worden verwezenlijkt.

De verdere gevolgen en verdere nieuwe ontwikkelingen zijn moeilijk te overzien. Het meest duidelijk is dat het de olieprijs niet ten goede komt. De olieprijs is flink gestegen. Een flink stijgende olieprijs is niet goed voor de fragiele globale economie. Vele financiële analisten voorzien een recessie voor 2020. Deze geopolitieke spanningen en een stijgende olieprijs kunnen een globale recessie veroorzaken en daarmee een nieuwe financiële crisis uitlokken.

De financiële marketen reageerde dan ook heftig waarbij beleggers zochten naar veilige havens. De goudkoers steeg dan ook flink als een gevolg van de oplopende spanningen. Wat verder ook opviel was dat de Bitcoin koers opveerde. Op vrijdag 3 januari was er in feite sprake van een voorlopige bodem rond $6.850, maar de koers vloog snel flink omhoog en doorbrak op maandag al de $7.600 prijsniveau, op het moment van schrijven op dinsdag 7 januari doorbreekt Bitcoin de $7.900 koers. De geopolitieke spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten geven duidelijk aan dat naast goud ook Bitcoin als een veilige haven wordt beschouwd.

Voor meer informatie:

Leer hier alles over Bitcoin

 
 
 
 

Lees verder

Michael Saylor over Bitcoin

Michael Saylor is de oprichter en directeur van het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy (MSTR) met een waarde van ongeveer 1.2 miljard dollar. Hij is eindverantwoordelijk voor de recente beslissing om bijna alle dollarreserves in de schatkist om te wisselen voor bitcoin. In totaal heeft het bedrijf $410 miljoen omgezet in 38,250 BTC als een strategische reservevaluta […]

Sep 18, 2020
5 min

Wat is Nexus Mutual (NXM)?

Wat is Nexus Mutual (NXM) en wat kan je ermee? De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi) onder de loep genomen, zoals Bancor Finance, Flamingo Finance en Balancer Finance. Vandaag kijken we naar Nexus Mutual, een soort softwarekraakverzekering die gebruikers beschermt bij het afsluiten en gebruik […]

Sep 15, 2020
3 min

Rente verdienen over goud?

Een belegging in goud werd door Warren Buffet afgeschreven als niet productief aangezien het geen inkomen genereert. Inderdaad, vele beleggers laten nog steeds goud links liggen omdat het geen inkomen genereert. Deze tijden zijn voorbij met de opkomst van de decentrale financieringssector en digitale activa die op een blokchain worden uitgeven. De Paxos Trust Company […]

Sep 4, 2020
1,5 min