Fed Coin cbdc

Spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran!

7 jan. 2020
Aanbieding: 
spanningen iran vs

Het jaar 2020 is meteen met nieuwe oplopende geopolitieke spanningen begonnen tussen Iran en de Verenigde Staten. Op vrijdag 3 januari 2020 werd de Qassem Soleimani, de beruchte en meest invloedrijkste generaal van Iran met behulp van een MQ-9 Reaper drone door de VS in Irak geliquideerd. Als militair strateeg en leider van de omstreden Iraanse al-Quds-eenheid heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het verslaan van ISIS en het verder uitbreiden van de Iraans invloed in het Midden-Oosten. Het verlies van Qassam is een grote klap voor Iran. We zullen de ontwikkelingen in de gaten houden en deze verder correleren aan hoe beleggers vluchten naar veiligheid in activa zoals goud, obligaties en nu ook Bitcoin.

Update: 9 januari 2020. Iran heeft met ongevaarlijke raketaanvallen twee militaire basis in de VS aangevallen. Aangezien er nauwelijks schaden en geen slachtoffers zijn gevallen kon en besloot Donald Trump daarop om de situatie te de-escaleren. De bitcoin koers en ook de goud koers reageerde hierop en posities werden afgebouwd. Hieronder in de grafiek kun je zien hoe de Bitcoin koers reageerde op de aanslag op Qassam, het oplopen van de spanningen tussen Iran en de VS en de daaropvolgende de-escalatie. Niettemin, het conflict is nog niet over en kan nog gemakkelijk uit de hand lopen door ongecontroleerde pro-Iran milities op zoek naar wraak of valse vlag operaties van vijanden van Iran. ISIS zou in principe een valse vlag operatie kunnen uitvoeren om de VS een casus belli te presenteren.

Bitcoin als een nieuwe safe haven asset?

Update: 7 januari 2020. De geestelijke leider van Iran Ayatollah Ali Khamenei gaf aan om de liquidatie te wreken. Er zijn zo’n dertien wraakscenario’s overwogen. Trump bedreigde Iran via een Tweet geen wraak te nemen en dat het Amerikaanse leger 52 Iraanse doelen (waaronder ook culturele) zou aanvallen wanneer de liquidatie van Qassem zal worden vergolden .

De lont is weer aangestoken. De liquidatie van Qassem is een geostrategische blunder aangezien het de sjiitische samenwerking tussen Irak en Iran verder zal versterken. De aanslag speelt uiteindelijk het Iraanse regime in de kaart: ze hebben nu de kans om het gehele volk niet alleen in Iran, maar ook in Irak, weer achter zich te verenigen tegen één gemeenschappelijke imperialistische vijand: de Verenigde Staten. Het Iraakse parlement reageerde al snel op de liquidatie door het op 5 januari aannemen van een wetsvoorstel waarbij de aanwezige Amerikaanse troepenmacht in Irak het land moet verlaten. Donald Trump heeft daarop Irak met zware sancties bedreigd mocht het zo ver komen. Trumps directe bedreigingen bieden verder genoeg ruimte voor nieuwe valse vlag operaties om de situatie te laten escaleren.

Gevolgen van de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten?

Het is een complexe situatie. Het gevaar op terroristische aanslagen neemt weer verder toe en daarmee een verdere escalatie van het conflict tot uiteindelijk een mogelijke nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. Men zou zelfs stellen dat de Verenigde Staten een nieuwe oorlog probeert uit te lokken om onder meer de aandacht af te leiden van intern politieke en financiële problemen. Hiermee kan het neoconservatieve plan om Iran uit te schakelen alsnog worden verwezenlijkt.

De verdere gevolgen en verdere nieuwe ontwikkelingen zijn moeilijk te overzien. Het meest duidelijk is dat het de olieprijs niet ten goede komt. De olieprijs is flink gestegen. Een flink stijgende olieprijs is niet goed voor de fragiele globale economie. Vele financiële analisten voorzien een recessie voor 2020. Deze geopolitieke spanningen en een stijgende olieprijs kunnen een globale recessie veroorzaken en daarmee een nieuwe financiële crisis uitlokken.

De financiële marketen reageerde dan ook heftig waarbij beleggers zochten naar veilige havens. De goudkoers steeg dan ook flink als een gevolg van de oplopende spanningen. Wat verder ook opviel was dat de Bitcoin koers opveerde. Op vrijdag 3 januari was er in feite sprake van een voorlopige bodem rond $6.850, maar de koers vloog snel flink omhoog en doorbrak op maandag al de $7.600 prijsniveau, op het moment van schrijven op dinsdag 7 januari doorbreekt Bitcoin de $7.900 koers. De geopolitieke spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten geven duidelijk aan dat naast goud ook Bitcoin als een veilige haven wordt beschouwd.

Voor meer informatie:

Leer hier alles over Bitcoin

 
 
 
 

Lees verder

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

16 sep. 2021
0,5 min

Evergrande in diepe financiële problemen!

We willen onze lezers wijzen op de financiële problemen van Evergrande aangezien een aankomend bankroet van deze vastgoedreus vergaande gevolgen kan hebben. Het bedrijf heeft bankroetadviseurs gehuurd en de Chinese overheid zal de schuldeisers van Evergrande niet gaan helpen. Evergrande is sinds 1996 in relatief korte tijd uitgegroeid tot bijna de grootste vastgoedontwikkelaar in China. […]

16 sep. 2021
2,5 min

Waarom is de groei van Bitcoin gegarandeerd?

Wereldwijd was er dit weekeinde veel aandacht voor 11 september 2001 dat nu exact 20 jaar achter ons ligt. Wat is er in de tussentijd toch veel gebeurd! Afghanistan verloren maar we hebben Bitcoin! En juist op 11 september is het 700.000e blok gedolven. Op ambcrypto.com heeft Varuni Trivedi een mooie invalshoek gevonden om uit […]

14 sep. 2021
2 min