corona virus

De economisische gevolgen van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19)

May 29, 2020
Aanbieding: 

De uitbraak van het coronavirus (2019-nCoV of COVID-19-virus) is een globale pandemie waarbij het steeds duidelijk is geworden dat de wereldwijde economie op weg is naar een diepe depressie. Een uitstekend rapport over de economische gevolgen van de fatale lockdown maatregelen die overheden hebben genomen om Covid-19 te bestrijden is opgesteld geworden door de macro-econoom Raoul Pal. Voor meer informatie:

Een verloop van eerdere ontwikkelingen

De belangrijkste aandelenbeurzen openden op maandag 24 februari 2020 voor het eerst diep in de rode cijfers. De verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Italië wakkerde de zorgen van beleggers aan dat de economische impact van de epidemie groter zal zijn dan eerder gedacht. Deze vrees voor een negatieve impact escaleerde in verkoopgolf. Er heerste een paniekstemming op de beurzen die op vrijdag 28 februari de slechtste week sinds de financiële crisis van 2008 boekten.

De beloftes van de centrale banken om in te grijpen met steunpakketten en stimuleringsmaatregelen zorgde voor opluchting waardoor de markten op maandag 2 maart 2020 opkrabbelden. Mede door de verspreiding van het coronavirus in de Verenigde staten, heeft de Federal Reserve al op dinsdag 4 maart aangekondigd om de stuurrente met 0,5 % te verlagen.

Dit mocht niet baten en het ergste moest nog komen. Op donderdag 12 maart en maandag 16 maart werden de aandelenmarkten geteisterd door een historische koersval, een paniekstemming en liquiditeitsproblemen. Er is sprake van een liquiditeitscrisis en structurele problemen op de kapitaalmarkten. Dit kan de komende tijd escaleren in en verder bankencrisis en algeheel globale financiële crisis. De vraag is of de centrale banken met hun noodmaatregelen en kapitaalinjecties de zaak nog overeind kunnen houden.

Veel omtrent het virus is nog onduidelijk. Het is onder andere nog niet duidelijk hoe dodelijk het virus is, hoeveel slachtoffers er precies zijn in China, en hoeveel COVID-19-virus besmette Chinese toeristen de wereld hebben rondgereisd. Het COVID-19-virus heeft volgens de officiële cijfers wereldwijd al meer dan 79.000 mensen besmet. In onder meer Zuid-Korea, Italië en Iran is de situatie recentelijk verergerd. In dit artikel zullen we de ontwikkelingen bijhouden en de mogelijke economische gevolgen bespreken van deze ernstige situatie. Hieronder in de video bespreekt Chris Martensson de actuele situatie over de uitbraak van het coronavirus:

De impact van het coronovirus op de Chinese en wereldwijde economie?

Wat is de huidige impact van het coronavirus op de Chinese economie. Wat zijn de economische gevolgen hiervan?

Ten eerste, kunnen we constateren dat de Chinese regering gedwongen is om extreme maatregelen te treffen waardoor de economie voor een groot gedeelte stil ligt. Fabrieken en hotels zijn gesloten. Werkers zitten thuis. Vele luchtvaartmaatschappijen hebben hun routes naar China tijdelijk gestopt of landen en vluchthavens accepteren geen vluchten meer uit China. Leveringsketens worden onderbroken en belangrijke componenten die in China worden gefabriceerd worden niet meer geëxporteerd.

De impact zal in eerste instantie gevoeld worden bij China’s belangrijkste handelspartners en multinationals in Azië. De negatieve economische gevolgen zullen hier vooral voor Taiwan, Vietnam, Maleisië, en Zuid-Korea merkbaar zijn. De export van Chinese producten naar Japan, waaronder voedsel en kleding zal worden onderbroken. Er zullen overal tekorten ontstaan waardoor economische productie en groei flink zal afnemen.

Verder zal het een negatieve impact hebben op het wereldwijde toerisme. Vooral de groei van het wereldwijde Chinese toerisme is in de laatste jaren flink toegenomen. Hoe ernstiger het virusprobleem wordt en hoe langer deze voortduurt, hoe ernstiger de gevolgen zullen zijn voor de Chinese economie, haar handelspartners en daarmee de wereldwijde economie.

Ten tweede, China kampt met structurele economische problemen, torenhoge, niet renderende schulden en een fragiele bankensector. De Chinese staatsbank heeft de laatste jaren al een paar keer moeten ingrijpen om een aantal belangrijke banken overeind te houden. Voor meer informatie: China’s structurele problemen. Het is te verwachten dat de Chinese staatsbank een langdurig en zeer ruim beleid van kwantitatieve versoepeling zal moeten voeren om de economie van een ineenstorting te behoeden.

Ten derde, we zouden ons de vraag moeten stellen waarom China gedwongen is om zo’n 40 % van de economie stil te leggen in een fragiele economische situatie. Is de epidemie in China in feite veel erger dan ons wordt voorgespiegeld? De Chinese overheid probeerde aanvankelijk de geruchten over de uitbraak van het virus te sussen en heeft klokkenluiders, zoals Li Wenliang, berispt. Uiteindelijk is de overheid gedwongen geworden om onder andere de miljoenenstad Wuhan volledig van de buitenwereld af te sluiten. Wuhan is vergelijkbaar met Londen. De stad beschikt over een vliegveld dat jaarlijks 20 miljoen passagiers heeft en huisvest 230 multinationals.

Wuhan is niet meer de enigste miljoenstad in quarantaine. Er zijn vier andere steden in de Hubei provincie die zijn afgegrendeld van de buitenwereld. Het gaat om Huanggang, Ezhou, Chibi en Xiantao. Alle steden liggen in de centrale provincie Hubei. Totaal meer dan 20 miljoen mensen mogen niet meer hun stad verlaten en zitten in feite thuis.

Het coranavirus als een zwarte zwaan voor de wereldwijde economie?

Met zwarte zwaan wordt in de economische wetenschap een onverwachte gebeurtenis aangeduid, een gebeurtenis die niemand van tevoren heeft zien aankomen of voorspeld. Een dergelijke gebeurtenis ontwricht alle bestaande economische modellen en kan zeer schadelijk voor de welvaart zijn. Het coronavirus is een zwarte zwaan voor de Chinese economie. Het zal een dramatische impact hebben op de economische cijfers en de schuldenproblematiek verergeren door geldverruimingsprogramma’s van de Chinese centrale bank. Een verdere devaluatie van de Chinese Yuan ligt in het verschiet. Kapitaalvlucht naar veilige havens zoals goud en bitcoin zal toenemen.

Aangezien het nog vroeg is om in te schatten wat de economische schade zal zijn en hoe lang deze crisissituatie zal voortduren, is het nog moeilijk te zeggen of het coronavirus ook een zwarte zwaan zal zijn voor de wereldwijde economie. Naar alle waarschijnlijkheid zal de wereldwijde economie als een gevolg van deze epidemie in een recessie terechtkomen, mits de gevolgen van het COVID-19-virus relatief beperkt blijven. Een globale economische recessie is in feite al ernstig genoeg.

Mocht het coronavirus worden geclassificeerd als een wereldwijde pandemie waarbij voor een langdurige tijd de Chinese economie stil ligt en de internationale handel langdurig wordt verstoord; dan is het als een zwarte zwaan voor de wereldwijde economie te beschouwen. In dat geval, zal het de eerste fase zijn van de ontwikkeling van een nieuwe globale financiële crisis met wellicht een uiteindelijke monetaire reset van de huidige financiële orde. De centrale banken kunnen voor hun wanbeleid een schuldige aanwijzen: COVID-19-virus.

Michael Every van Rabobank Research heeft op 14 februari een uitgebreid rapport geschreven met een aantal scenario’s over de aard van de spreiding van het virus en de respectieve gevolgen:

Ongeacht de situatie, de centrale banken zullen de stuurrente verlagen en weer enorm veel krediet in omloop brengen om de aandelen- en obligatiemarkten zo lang als het kan te ondersteunen. De globale schuldenlast zal verder groeien. Een beleid van verdere financiële repressie staat hoe dan ook op het programma met negatieve gevolgen voor de burgers met spaargeld.

Video’s

Afsluitend een aantal video’s met analyses over de mogelijke gevolgen van het coronavirus.

In de eerste video kun je Willem Middelkoop aan het woord zien over de gevolgen van het coronavirus binnen een fragiel financieel systeem met een wankelende repomarkt en de aankomende kapitaalvlucht naar harde activa zoals goud en bitcoin.

In de volgende video kun je Jason van Wall Street for MainStreet horen over de gevolgen van het coronavirus in het kader van China’s schuldenproblematiek:

Hieronder kun je Chris Martensson aan het woord zien over de ontwikkeling wat betreft de uitbraak en ernstigheid van het coronavirus. Hij beschouwt het als een pandemie. Hij ziet de zaak somber in.

Gerelateerde artikels:

Lees verder

VanEck lanceert Vectors ETN´s voor Solana & Polkadot & Tron op Duitse beurs!

VanEck heeft nieuwe ETN´s uitgegeven voor Solana, Polkadot en Tron op de Xetra beurs van Deutsche Börse in Frankfurt. Laten we ze even kort bespreken: VanEck Vectors Solana ETN Solana is in 2021 populair geworden onder beleggers. Solana is het allersnelste blockchainplatform. Met Solana kunnen blockchainontwikkelaars, op smart contracts gebaseerde transacties tegen zeer lage kosten opschalen. Deze […]

Sep 20, 2021
1,5 min

Bitcoin leeft en vervangt wetten door code

Wat is de echte Bitcoin revolutie? Wat is de echte meerwaarde van decentrale blockchains? Wat is het verband tussen Bitcoin en de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring? Of onze Acte van Verlatinghe? Wie verlaat wat? Ja de centrale bank gaat eraan. Maar wat nog meer? En wat komt ervoor in de plaats? Juist de covid plandemie laat zie […]

Sep 20, 2021
4,5 min

Satoshi Nakamoto-standbeeld onthuld in Hongarije

’s Werelds eerste fysieke standbeeld van de anonieme Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto is vandaag aan een menigte gepresenteerd in de hoofdstad van Hongarije Boedapest. Het levensgrote bronzen monument toont een persoon met een hoodie. De kledingkeuze met het Bitcoin-logo aan de linkerkant was bedoeld om Satoshi’s anonimiteit te onderstrepen. Het uitdrukkingsloze gezicht van het beeld heeft […]

Sep 16, 2021
0,5 min