globalcoin facebook

De GlobalCoin van Facebook!

May 27, 2019
Aanbieding: 

Update: de GlobalCoin van Facebook gaat verder als een onderdeel van het Libra Project. GlobalCoin zal de Libra Coin worden. Facebook zal samen met andere belangrijke internationale bedrijven deel uit maken van de Libra Associatie in Zwitserland. Voor meer informatie:

Verouderde informatie over de globalcoin van Facebook, niet meer actueel:

GlobalCoin is de naam van een nieuwe stablecoin voor Facebook. Facebook heeft al een tijdje geïnvesteerd in een blockchain divisie en via project Libra bekend gemaakt dat ze werken aan de lancering van een eigen Facebook cryptomunt. Het is nu bekend geworden dat de naam van deze Facebook cryptomunt Globalcoin zal zijn.

Wat is GlobalCoin?

Er is nog veel onduidelijkheid over wat GlobalCoin eigenlijk is. Volgens een artikel van de BBC zullen later dit jaar meer details worden vrijgegeven. Het is zeer waarschijnlijk dat de Facebook Globalcoin zal werken als een stablecoin. Een stablecoin is een token of cryptomunt dat op een blockchain wordt uitgegeven en fiduciair geld vertegenwoordigt op de bankrekening van de uitgever. Waarschijnlijk zal Facebook alleen de Amerikaanse Dollar gebruiken. Dit zou concreet beteken dat 1 Facebook GlobalCoin de waarde van 1 Amerikaanse Dollar vertegenwoordigt op de bankrekening van Facebook’s custodian.

Gemini als Facebook’s Custody partner?

Om dit verwezenlijken moet Facebook over de juiste infrastructuur beschikken die volgens de regelgeving opereert en onder toezicht staat van de Amerikaanse toezichthouders. Volgens de Financial Times werkt Facebook dan ook samen met de Gemini Trust & Exchange. Gemini heeft een eigen gereguleerde stablecoin gelanceerd (Gemini USD) en zou als een custodian kunnen fungeren. Betekent dit dat de GlobalCoin op de Gemini cryptocurrency exchange zal kunnen worden gekocht?

Facebook is verder in gesprek met de relevante financiële dienstverleners, toezichthouders en adviseurs om er voor te zorgen dat de GlobalCoin gereguleerd kan worden uitgegeven. De Amerikaanse Senaat en Bankencommissie zijn benieuwd naar hoe Facebook dit voor elkaar denkt te krijgen zonder o.a. de privacy van haar gebruikers te schenden en heeft een openbare brief gestuurd naar Marck Zuckerberg. Inderdaad, er is nog veel onbekend over de GlobalCoin. Wat wel bekend is gemaakt, is dat de Facebook GlobalCoin in het eerste kwartaal van 2020 zal lanceren in 12 verschillende landen.

Wat zijn de mogelijke implicaties van GlobalCoin?

De implicaties van de lancering en verdere uitrol van GlobalCoin over de 1,4 miljard gebruikers van Facebook kunnen zeer groot zijn.

  • De GlobalCoin kan bestaande internationale bancaire betalingsnetwerken ontwrichten. Grensoverschrijdende transacties zullen super eenvoudig en onmiddellijk kunnen plaatsvinden tussen Facebook gebruikers zonder buitensporige transactiekosten. Transactiekosten in het internationale betalingsverkeer van banken of het netwerk van Western Union kunnen buitensporig hoog zijn. Arbeidsmigranten zouden de GlobalCoin kunnen gebruiken voor het goedkoop overmaken van geld naar familie in het buitenland (thuisland).
  • De GlobalCoin zou kunnen worden gebruikt voor Banking the unbanked – Er zijn honderden miljoenen mensen die Facebook maandelijks gebruiken, maar geen toegang hebben tot een bankrekening. Door Facebook en de GlobalCoin te gebruiken kunnen mensen zonder bankrekening makkelijk kunnen worden opgenomen in het internationale betalingsverkeer. Dit kan zorgen voor veel economische activiteit.
  • De GlobalCoin zou kunnen worden gebruikt voor het veranderen van gedrag op het internet. Door gebruikers te betalen voor bepaalde acties (zoals het bekijken van advertenties – zie BAT), zal Facebook opnieuw technologie gebruiken om gebruikersgedrag te stimuleren op een manier die het moeilijk maakt voor concurrenten om bij te blijven.
  • Het gebruik van GlobalCoin zal de adoptie van cryptocurrency versnellen en in het bijzonder die van Bitcoin. Vooral als de GlobalCoin gemakkelijk zal kunnen worden verhandeld voor Bitcoin op de internationale Digital Asset Exchanges (DAE), reguliere digital currency exchanges (DCE) en gedecentraliseerde exchanges (DEX). Het kan op die manier de reguliere bankensector behoorlijk kunnen ontwrichten.

Conclusie

De lancering van de Facebook Globalcoin zal interessant zijn om te volgen aangezien deze behoorlijke implicaties kan hebben voor het internationale betalingsverkeer en de adoptie van cryptocurrency. Op dit moment zijn alle belangrijke details nog niet vrijgegeven. Het is nog niet duidelijk hoe deze nieuwe stablecoin zal werken en waar deze te kopen en te verhandelen zal zijn. Het is verder van belang te beseffen dat een centraal uitgegeven stablecoin geen cryptocurrency is die enigszins vergelijkbaar is met Bitcoin. We zullen de ontwikkelingen bijhouden en nieuwe informatie hier in dit artikel bijwerken.

Gerelateerde artikels:

Leer alles over de Bitcoin Revolutie!

Alle artikels verzameld op een pagina:

Lees verder

Is Bitcoin een piramidespel?

Lezers vragen wel eens of Bitcoin een piramidespel is. Hier zullen we dieper op ingaan en refereren naar een mooi geschreven verdiend artikel over waarom Bitcoin geen piramidespel is. Critici proberen doorgaans Bitcoin (BTC) op allerlei manieren in diskrediet te brengen. Een daarvan is door te zeggen dat het een piramidespel is, en die onflatteuze […]

May 25, 2020
2,5 min

Is Bitcoin betrouwbaar?

Is Bitcoin betrouwbaar, staat Bitcoin niet op losse schroeven? Bitcoin-sceptici zeggen maar al te graag dat Bitcoin niet betrouwbaar is en door niets wordt gedekt, zoals sommige valuta’s voorheen door goud werden gedekt. Ze beschouwen het als een digitale droom, een illusie die op niets gebaseerd is. Als we echter de fundamentele principes van Bitcoin […]

May 19, 2020
4,5 min

Wat is een Debt Jubilee?

Een debt jubilee is een schuldenjubileum waarbij de bestaande schulden worden kwijtgescholden. Volgens steeds meer economen moet er onderzocht worden hoe een schuldenjubileum in onze tijd kan worden toegepast, nu niet eens een keer voor de banken, maar voor het volk. Professor Micheal Hudson heeft in zijn werk en een recente boek in detail beschreven […]

May 15, 2020
6,5 min