Goldman Sachs: “Is Bitcoin Goud of Koper?”

Jun 4, 2021
Aanbieding: 

We kennen allemaal de permanente oorlog tussen goudvinken zoals Peter Schiff en die-hard bitcoiners zoals Max Keiser. Ene Jeff Currie, senior commodities analist bij Goldman Sachs, gooit nu een interessante knuppel in dit hoenderhok. In zijn ogen lijkt Bitcoin als inflatie hedge meer op koper dan op goud. Wat is het verhaal?

Om te beginnen kan niemand de stijgende inflatie in fiat zijn ontgaan. Nu de wereldeconomie in rap tempo herstelt van de Covid-19-crisis, met een aanhoudend zeer ruim monetair beleid van de FED, zien we alle indexen voor inflatie op tilt slaan. Vrijdag werd bijvoorbeeld de core personal consumption expenditures price index (PCE) voor april vrijgegeven. Die was hoger dan verwacht met een plus van 3,1% dan april een jaar eerder.

In dit spanningsveld was Jeff Curie als kenner van inflatie en commodities uitgenodigd bij CNBC’s “Squawk Box Europe”. Nu weten we dat voor een man met een hamer elk probleem een spijker is, maar toch is het leuk om eens te kijken wat een commodities man bedoelt als hij stelt dat Bitcoin meer weg heeft van koper dan van goud.

Goede inflatie en slechte inflatie

“Je hebt goede inflatie en slechte inflatie”, zegt Currie. “Goede inflatie wordt door stijgende vraag aangejaagd en deze goede inflatie kun je afdekken met bitcoin, met koper en ook met bijvoorbeeld olie. Slechte inflatie is als het aanbod krimpt door een haperende economie, met tekorten aan computer chips en ruwe grondstoffen. Dan wil je goud gebruiken als hedge.”

Currie legt echter in het geheel niet uit waarom Bitcoin specifiek zou moeten stijgen bij goede inflatie en niet bij slechte inflatie. Hij lijkt amper een kenner van wat de prijsontwikkeling van Bitcoin drijft. Bitcoin is het uitrollen van een compleet nieuwe technologie zoals internet of destijds elektriciteit en de spoorwegen. Die technologische realiteit gekoppeld aan het toenemende aantal mensen (netwerk effect) dat dit licht heeft gezien bepaalt de onderliggende aanhoudende waardestijging van Bitcoin. Zie verder ons artikel over Metcalfe’s wet. Daar overheen liggen dan enkel nog de prijsfactoren Fear of Missing Out (FOMO) en Fear Uncertainty en Doubt (FUD). Hierdoor ontstaan de typische hypecycli maar die hebben zeer weinig met inflatie in de fiat economie te maken.

Van Currie kunnen we weer wel wat leren over het verschil tussen commodities en aandelen. Aandelenkoersen weerspiegelen toekomstverwachtingen voor winst en groei van bedrijven en correleren aan de inflatieverwachting. Acute inflatie zoals nu waarbij de centrale banken mogelijk gedwongen worden om de rente te verhogen, halen de aandelenbeurs juist omlaag en daarom kun je aandelen niet inzetten als hedge tegen acute inflatie. Commodities daarentegen reageren met hun spotprijzen niet op toekomstige groeiverwachtingen, maar direct op de huidige balans van vraag en aanbod.

“Koper staat ook wel bekend als ‘Doctor Copper'”, zegt Bitcoin educator Luuk Soons. “Daalt de koperprijs is dat een signaal dat de economie aan het afzwakken is en omgekeerd”. De afgelopen weken hebben dat wel laten zien. Koper steeg medio mei naar een recordhoogte, daalde aan het einde van de maand weer scherp en knapte daarna weer op. Maar daarmee hebben we nog steeds geen echte reden gevonden om Bitcoin met koper te vergelijken. We luisteren nog eens naar Currie:

“Kijken we naar de correlatie tussen bitcoin en koper, of tussen een maatstaf voor risicobereidheid en bitcoin – en we hebben nu 10 jaar handelsgeschiedenis met bitcoin – dan is het gewoon absoluut een risico asset. Zowel bitcoin als koper fungeren als ‘risk-on’ inflatiehedges, in vergelijking met goud, dat wordt gezien als een veilige haven, of ‘risk off'”.

Ja hoe moeten we dit noemen? Een intelligente analyse of een rookgordijn (waarachter Goldman Sachs managers stiekem ook Bitcoin kopen)? Als het traditioneel zo is dat je commodities als koper goed kunt inzetten tegen korte termijn inflatie, om de conjunctuurcyslus van je beleggingen te dempen, dan moet dat vooral zo blijven. Koper is geen disruptieve technologie. Maar alle pogingen Bitcoin te duiden binnen de traditionele denkkaders zijn op voorhand gedoemd, dan wel volledig waardeloos.

En Goldman Sachs kan vooral één ding zeker ook weten en dat is dat de prijs Bitcoin eigenlijk helemaal nergens mee correleert behalve met zichzelf een paar jaar geleden. Dus als je al traditioneel wilt redeneren zeg je gewoon dat Bitcoin een nieuwe ongecorreleerde asset class is die daarom ook in elke portefeuille thuis hoort. Hooguit correleert Bitcoin een beetje met goud en dan omgekeerd: hoe meer FOMO hoe hoger Bitcoin en hoe lager goud. Hoe meer FUD hoe hoger goud en hoe lager Bitcoin.

Bitcoin goud killer

Dus is Bitcoin in ultimo niet eens een “asset als goud” maar misschien wel de uiteindelijke goud killer. Het bijzondere stock-to-flow model van de Nederlandse quant PlanB, duidt daar wel op. Bitcoin zal na de volgende halving in 2024 een hogere S2F-ratio hebben dan goud. Verschillende investment rapports van onder meer banken gaan er vanuit dat bitcoin steeds meer markt gaat afsnoepen van goud. Wie wil er straks nog goud, behalve als sierraad, als je ook Bitcoin kunt hebben? Bitcoin als onvervreemdbaar monetair eigendom, die je als inflatiehedge grenzeloos globaal kunt gebruiken over een decentraal netwerk. Gold over IP.

Voor meer informatie:

Lees verder

Waarom zou ik overstappen van Litebit naar Bitvavo?

Litebit stopt; zal ik nu dan overstappen van Litebit naar Bitvavo? Waarom zou ik van mijn Litebit rekening overstappen naar een nieuwe Bitvavo rekening? Dit is een belangrijke vraag voor vooral de vele Litebit klanten. LiteBit, de oudste cryptobroker van Nederland maakte namelijk op 23 mei 2023 bekend dat ze ermee gaan stoppen. Het gaat […]

May 24, 2023
5 min

First Republic Bank is failliet – FDIC en JPMorgan Chase nemen de bank over

De Amerikaanse bankencrisis is nog niet voorbij. De derde Amerikaanse First Republic Bank verkeert in grote problemen en is op weg naar een faillissement. Update 01.05.2023: First Republic Bank is omgevallen en bankroet. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft ingegrepen en zal als curator de bank moeten afwikkelen. Om de markt verder te sussen […]

May 1, 2023
4,5 min

Withney Webb over de netwerkcorruptie in de VS, Jamie Dimon en CBDC´s

We willen onze lezers wijzen op het opzienbarend onderzoek van Whitney Webb. Ze is onderzoeksjournalist, schrijver, podcaster en onderzoeker bij Unlimited Hangout. Ze houdt zich voornamelijk bezig met inlichtingen, technologie, bewaking en burgerlijke vrijheden. Net zoals Hester Bias de netwerkcorruptie in het Nederlandse financiële systeem heeft onderzocht en bespreekt in haar boek Worst Bank Scenario, […]

Apr 17, 2023
2 min