De landen die crypto- of cryptohandel hebben verboden, zoals Turkije en Venezuela, deden dit omdat Bitcoin hun toch al hoge inflatie dreigde te verergeren. In het geval van China is alles anders. De Chinese renminbi staat eerder te laag. Het Chinese restrictieve beleid heeft dus een hele andere oorzaak, namelijk de wens de absolute controle houden en de digitale Yuan een voorsprong te geven.
China wil koste wat het kost voorkomen dat betalingsstromen niet centraal kunnen worden gemonitord. Gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin hebben daarom geen kans als betaalmiddel in China. Heel anders is de analyse als voor China als je niet naar Bitcoin als betaalmiddel kijkt, maar als belegging. Zo kan het dus dat Li Bo, de plaatsvervangend directeur van de Chinese centrale bank (PBOC), nu het volgende zegt:
“Kryptomunten zijn in feite geen valuta. De belangrijkste toekomstige rol die wij voor crypto-activa zien, is die van een alternatieve belegging.”
Deze uitspraak suggereert dat China Bitcoin als een activa-klasse zou kunnen toestaan, terwijl het bezit van cryptomunten op een eigen wallet met een privésleutel verboden blijft. Bitcoin derivaten zoals een EFT en centrale gereguleerde custodial oplossingen voor Bitcoin kunnen dus juist in het belang van de Chinese overheid zijn, omdat alles perfect gecontroleerd en gesanctioneerd kan worden via blockchain, precies zoals Big Brother wil, terwijl tegelijkertijd de Amerikaanse dollar ernstig verzwakt wordt.
Hier zijn we bij Peter Thiel’s stelling gekomen dat China Bitcoin gebruikt als een financieel wapen tegen de VS. China kan een Bitcoin ETF toelaten en of custodial wallet apps bijvoorbeeld binnen Alipay, met dezelfde KYC-voorwaarden als bij het openen van een bankrekening en zonder de mogelijkheid om de cryptobezittingen naar je eigen bitcoin wallet te sturen. Dan zou er veel Chinees vermogen toestromen en wordt China zelfs de motor die de koers verder zal laten stijgen, waardoor juist ook in het Westen vermogen blijft toestromen.
Bitcoin als een alternatief digitaal oppotmiddel in China
Sven Wagenknecht zegt in BTC-Echo: “Het is denkbaar dat China zijn bevolking deelgenoot wil maken van de meerwaarde van de crypto-sector. Zonder economische vrijheid en investeringsmogelijkheden zal de Chinese nationale welvaart niet zo snel kunnen groeien terwijl dit noodzakelijk is om China te laten doorgroeien tot grootste economische macht. We kunnen denken aan beperkte toegang tot blockchain-platformoplossingen, waarbij het betalingsaspect wordt ingevuld door de digitale yuan en utility-tokens. Deze blockchain-platforms zouden op hun beurt regionaal beperkt en dus controleerbaar moeten zijn. Via een Blockchain Service Network (BSN) kan Vader Staat zelfs decentrale structuren creëren die innovatieve decentrale platformoplossingen mogelijk maken zonder de controle op te geven.”
Sven Wagenknecht legt deze analyse ook uit in de video:
Chinese Centrale Bank verbiedt illegale crypto trading activiteiten
Een nieuwe dosis China FUD is uit. De Chinese overheid en centrale bank heeft de jacht geopend op instellingen die illegale crypto-handelsactiviteiten uitvoeren. Nadat China eerder dit jaar de bitcoin miners het land verjaagde, gaan ze nu verder om de bevolking af te schermen van bitcoin en andere digitale activa. Alles om er voor te zorgen dat de eigen nieuwe digitale CBDC, de DCEP, geen concurrentie zal hebben.
Volgens Reuters mogen buitenlandse exchanges niet meer hun diensten aanbieden door het internet in China aan Chinese burgers. Het worden nu als illegale activiteiten beschouwd. Verder mogen financiële instellingen ook niet meer cryptocurrency trading gaan faciliteren. De Chinese bevolking wordt zo veel mogelijk financieel opgesloten in een nieuwe financieel totalitair panopticum.
De vraag is in hoeverre de Chinese burgers zich laten opsluiten en straks via decentrale cryptobeurzen en P2P-marktplaatsen hun digitale yuans of andere activa gaan inwisselen voor bitcoin (BTC) om verdere geldontwaarding van de Yuan te vermijden en iets van financiële soevereiniteit te behouden. De Chinezen zullen met de crisis met het vastgoedbedrijf Evergrande met de klompen aanvoelen dat er weer devaluaties op het menu staan. De vluchtroutes worden nu door de Chinese overheid zoveel mogelijk geblokkeerd.
Hieronder een aantal Tweets met commentaren:
Bitcoin als lachende derde
Het wordt nu wel duidelijk dat wij waarnemers zijn bij een schaakspel waarbij zowel Amerika als China proberen Bitcoin geen nadeel te laten worden en zo mogelijk om te zetten in een groot voordeel. Dit zien we dan in de vorm van zeer kleine maar wel significante stappen; zoals de recente beslissing van JPMorgan Chase om een bitcoin-vermogensbeheerdienst voor rijke klanten te lanceren. De Bitcoin community van trouwe HODLers, kan dit allemaal stoïcijns gadeslaan want op de een of andere manier is Bitcoin als de ultieme Store-of-Value de lachende derde partij die alleen maar kan winnen.
Lees meer over: