Gooit China het over ’n andere boeg met Bitcoin

Apr 26, 2021
Aanbieding: 

De landen die crypto- of cryptohandel hebben verboden, zoals Turkije en Venezuela, deden dit omdat Bitcoin hun toch al hoge inflatie dreigde te verergeren. In het geval van China is alles anders. De Chinese renminbi staat eerder te laag. Het Chinese restrictieve beleid heeft dus een hele andere oorzaak, namelijk de wens de absolute controle houden en de digitale Yuan een voorsprong te geven.

China wil koste wat het kost voorkomen dat betalingsstromen niet centraal kunnen worden gemonitord. Gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin hebben daarom geen kans als betaalmiddel in China. Heel anders is de analyse als voor China als je niet naar Bitcoin als betaalmiddel kijkt, maar als belegging. Zo kan het dus dat Li Bo, de plaatsvervangend directeur van de Chinese centrale bank (PBOC), nu het volgende zegt:

“Kryptomunten zijn in feite geen valuta. De belangrijkste toekomstige rol die wij voor crypto-activa zien, is die van een alternatieve belegging.”

Deze uitspraak suggereert dat China Bitcoin als een activa-klasse zou kunnen toestaan, terwijl het bezit van cryptomunten op een eigen wallet met een privésleutel verboden blijft. Bitcoin derivaten zoals een EFT en centrale gereguleerde custodial oplossingen voor Bitcoin kunnen dus juist in het belang van de Chinese overheid zijn, omdat alles perfect gecontroleerd en gesanctioneerd kan worden via blockchain, precies zoals Big Brother wil, terwijl tegelijkertijd de Amerikaanse dollar ernstig verzwakt wordt.

Hier zijn we bij Peter Thiel’s stelling gekomen dat China Bitcoin gebruikt als een financieel wapen tegen de VS. China kan een Bitcoin ETF toelaten en of custodial wallet apps bijvoorbeeld binnen Alipay, met dezelfde KYC-voorwaarden als bij het openen van een bankrekening en zonder de mogelijkheid om de cryptobezittingen naar je eigen bitcoin wallet te sturen. Dan zou er veel Chinees vermogen toestromen en wordt China zelfs de motor die de koers verder zal laten stijgen, waardoor juist ook in het Westen vermogen blijft toestromen.

Bitcoin als een alternatief digitaal oppotmiddel in China

Sven Wagenknecht zegt in BTC-Echo: “Het is denkbaar dat China zijn bevolking deelgenoot wil maken van de meerwaarde van de crypto-sector. Zonder economische vrijheid en investeringsmogelijkheden zal de Chinese nationale welvaart niet zo snel kunnen groeien terwijl dit noodzakelijk is om China te laten doorgroeien tot grootste economische macht. We kunnen denken aan beperkte toegang tot blockchain-platformoplossingen, waarbij het betalingsaspect wordt ingevuld door de digitale yuan en utility-tokens. Deze blockchain-platforms zouden op hun beurt regionaal beperkt en dus controleerbaar moeten zijn. Via een Blockchain Service Network (BSN) kan Vader Staat zelfs decentrale structuren creëren die innovatieve decentrale platformoplossingen mogelijk maken zonder de controle op te geven.”

Sven Wagenknecht legt deze analyse ook uit in de video:

Sven Wagenknecht van BTC Echo over Chinese cryptopolitiek

Bitcoin als lachende derde

Het wordt nu wel duidelijk dat wij waarnemers zijn bij een schaakspel waarbij zowel Amerika als China proberen Bitcoin geen nadeel te laten worden en zo mogelijk om te zetten in een groot voordeel. Dit zien we dan in de vorm van zeer kleine maar wel significante stappen; zoals de recente beslissing van JPMorgan Chase om een bitcoin-vermogensbeheerdienst voor rijke klanten te lanceren. De Bitcoin community van trouwe HODLers, kan dit allemaal stoïcijns gadeslaan want op de een of andere manier is Bitcoin als de ultieme Store-of-Value de lachende derde partij die alleen maar kan winnen.

Lees meer over:

Lees verder

Honderden Amerikaanse banken gaan nog in 2021 bitcoin aanbieden

Bitcoin is niet meer te stoppen. Amerikaanse banken zijn noodgedwongen om bitcoin aan te bieden aan hun klanten om relevant te kunnen blijven in de toekomst in de concurrentiestrijd met gevestigde exchanges. Een nieuwe type bitcoin-bankrekening die FDIC-verzekerd zal zijn is al onder ontwikkeling. Volgens een nieuwsbericht van CNBC zullen dit jaar 2021 nog honderden […]

May 5, 2021
3 min

3 soorten van hacks op crypto waaronder taks

Het is interessant eens 3 actuele hacks op crypto tegoeden op een rij te zetten om beter inzicht te krijgen in de risico’s: Grootste hack in de geschiedenis van DeFi: EasyFi verliest $ 80 miljoen Chinese Crypto Exchange, Hotbit gaat offline na mislukte cyberaanval De belastingdienst Seoul neemt crypto-activa in beslag van belastingontduikers We beginnen […]

May 3, 2021
8,5 min

Duitsland pro Bitcoin: 4.000 Duitse Spezialfonds mogen vanaf 1 juli 20% cryptovaluta aanhouden

Belangrijk nieuws uit Duitsland. Vanaf 1 juli kan maximaal een vijfde van in totaal 1,8 biljoen euro aan beheerd vermogen van 4.000 Duitse “Spezialfonds” overvloeien naar de nieuwe bitcoin/crypto-activaklasse. Afgelopen donderdag keurde de Bondsdag een nieuw Fondsstandortgesetz goed, dat deze Spezialfonds voortaan toestaat tot 20 % van het beheerde vermogen in bitcoin en crypto te […]

Apr 29, 2021
4,5 min