Gooit China het over ’n andere boeg met Bitcoin

Apr 26, 2021
Aanbieding: 

De landen die crypto- of cryptohandel hebben verboden, zoals Turkije en Venezuela, deden dit omdat Bitcoin hun toch al hoge inflatie dreigde te verergeren. In het geval van China is alles anders. De Chinese renminbi staat eerder te laag. Het Chinese restrictieve beleid heeft dus een hele andere oorzaak, namelijk de wens de absolute controle houden en de digitale Yuan een voorsprong te geven.

China wil koste wat het kost voorkomen dat betalingsstromen niet centraal kunnen worden gemonitord. Gedecentraliseerde cryptovaluta zoals Bitcoin hebben daarom geen kans als betaalmiddel in China. Heel anders is de analyse als voor China als je niet naar Bitcoin als betaalmiddel kijkt, maar als belegging. Zo kan het dus dat Li Bo, de plaatsvervangend directeur van de Chinese centrale bank (PBOC), nu het volgende zegt:

“Kryptomunten zijn in feite geen valuta. De belangrijkste toekomstige rol die wij voor crypto-activa zien, is die van een alternatieve belegging.”

Deze uitspraak suggereert dat China Bitcoin als een activa-klasse zou kunnen toestaan, terwijl het bezit van cryptomunten op een eigen wallet met een privésleutel verboden blijft. Bitcoin derivaten zoals een EFT en centrale gereguleerde custodial oplossingen voor Bitcoin kunnen dus juist in het belang van de Chinese overheid zijn, omdat alles perfect gecontroleerd en gesanctioneerd kan worden via blockchain, precies zoals Big Brother wil, terwijl tegelijkertijd de Amerikaanse dollar ernstig verzwakt wordt.

Hier zijn we bij Peter Thiel’s stelling gekomen dat China Bitcoin gebruikt als een financieel wapen tegen de VS. China kan een Bitcoin ETF toelaten en of custodial wallet apps bijvoorbeeld binnen Alipay, met dezelfde KYC-voorwaarden als bij het openen van een bankrekening en zonder de mogelijkheid om de cryptobezittingen naar je eigen bitcoin wallet te sturen. Dan zou er veel Chinees vermogen toestromen en wordt China zelfs de motor die de koers verder zal laten stijgen, waardoor juist ook in het Westen vermogen blijft toestromen.

Bitcoin als een alternatief digitaal oppotmiddel in China

Sven Wagenknecht zegt in BTC-Echo: “Het is denkbaar dat China zijn bevolking deelgenoot wil maken van de meerwaarde van de crypto-sector. Zonder economische vrijheid en investeringsmogelijkheden zal de Chinese nationale welvaart niet zo snel kunnen groeien terwijl dit noodzakelijk is om China te laten doorgroeien tot grootste economische macht. We kunnen denken aan beperkte toegang tot blockchain-platformoplossingen, waarbij het betalingsaspect wordt ingevuld door de digitale yuan en utility-tokens. Deze blockchain-platforms zouden op hun beurt regionaal beperkt en dus controleerbaar moeten zijn. Via een Blockchain Service Network (BSN) kan Vader Staat zelfs decentrale structuren creëren die innovatieve decentrale platformoplossingen mogelijk maken zonder de controle op te geven.”

Sven Wagenknecht legt deze analyse ook uit in de video:

Sven Wagenknecht van BTC Echo over Chinese cryptopolitiek

Bitcoin als lachende derde

Het wordt nu wel duidelijk dat wij waarnemers zijn bij een schaakspel waarbij zowel Amerika als China proberen Bitcoin geen nadeel te laten worden en zo mogelijk om te zetten in een groot voordeel. Dit zien we dan in de vorm van zeer kleine maar wel significante stappen; zoals de recente beslissing van JPMorgan Chase om een bitcoin-vermogensbeheerdienst voor rijke klanten te lanceren. De Bitcoin community van trouwe HODLers, kan dit allemaal stoïcijns gadeslaan want op de een of andere manier is Bitcoin als de ultieme Store-of-Value de lachende derde partij die alleen maar kan winnen.

Lees meer over:

Lees verder

Bitcoin vulcano mining en financiële soevereiniteit

Op Twitter is Bitcoin vulcano mining een nieuwe trend geworden nadat de president van El Salvador, Nayib Bukele, bekend maakte dat hij de geothermische energie van vulkanen gaat inzetten om bitcoins te delven. Hij instrueerde de directeur van het staatsbedrijf voor geothermische elektriciteit om een ​​plan uit te voeren voor het bouwen van een bitcoin […]

Jun 11, 2021
3 min

Bitcoin als wettigbetaalmiddel erkend in El Salvador, wat zijn de implicaties?

El Salvador schrijf geschiedenis. Het bitcoin wetsvoorstel dat door de jonge president Bukele is ingediend bij het congres, is met een grote meerderheid aangenomen. 62 van de 84 congresleden zien heil in bitcoin (BTC) en willen het als een wettig betaalmiddel invoeren. Het bitcoin protocol en het lightning netwerk bieden een open-source technologie die El […]

Jun 9, 2021
2,5 min

Twitters Jack Dorsey geeft Elon Musk veeg uit de pan

De Bitcoin 2021 conferentie in Miami schrijft geschiedenis met bevlogen presentaties met verrassende aankondigingen. Een streaker kwam ook al langs en Jack Dorsey van Twitter werd in zijn podiumgesprek vanuit de zaal onderbroken vanwege censuurkwesties. Hij reageert daar vriendelijk en kalm op en heeft ook nog een schalkse toevoeging aan Elon Musk over Bitcoin en […]

Jun 7, 2021
2,5 min