GOUDEN TIENTJE

Oct 7, 2016
Aanbieding: 

Zal ik gouden tientjes kopen of verkopen?

Een Gouden tientje verkoop je niet, alleen als je het echt moet. Het Gouden tientje is de beste gouden beleggingsmunt uit Nederland met een lange geschiedenis. De eerste tientjes werden geslagen in 1806 tijdens het bewind van Lodewijk Napoleon.

gouden tientje kopenIn de huidige vorm zijn ze geslagen van 1875 t/m 1933 met een gewicht van 6,72 gram. De zuiverheid is 90 %, een muntje beschikt over 6,048 gram puur goud.  De Gouden tientjes werden geslagen en gebruikt als wettigbetaalmiddel tot 1933 toen de directe gouden standaard werd afgeschaft. Nu worden ze niet meer geproduceerd en maakt de munt zeldzamer dan de reguliere gouden beleggingsmunten zoals de Krugerrand uit Zuid-Afrika.

Een gouden tientje heeft verzamelwaarde en is vooral in Nederland goed verhandelbaar. Als een Nederlander is het geen slecht idee om gouden tientjes en vijfjes te kopen waarbij je speculeert op een hogere goudprijs in de toekomst in combinatie met een hogere verzamelwaarde. Een gouden tientje kan in dat opzicht een uitstekende belegging zijn en als je overweegt om ze te verkopen. Verkoop ze niet als je het niet moet en andere alternatieven hebt om aan geld te komen.

Waarom zou ik een Gouden tientje niet verkopen?

De prijs van het Gouden tientje wordt vooral bepaalt door de huidige goudprijs. Van 1818 tot 1933 was het Gouden tientje wettig betaalmiddel en de officiële Nederlandse standpenning. De verzamelwaarde van deze jaartallen is nog niet bijzonder groot. De eventuele verzamelwaarde wordt vaak verwaarloosd. Onterecht. Wanneer de gouden standaard weer een rol gaat spelen en goud weer in het vizier komt van de Nederlandse bevolking, zal de verzamelwaarde een grotere rol gaan spelen.

Natuurlijk, er zijn al Gouden tientjes die een bijzondere verzamelwaarde hebben. Dat zijn natuurlijk de eerste Gouden tientjes die geslagen zijn in 1806 tijdens de periode van Lodewijk Napoleon. Dit zijn eigenlijk voorlopers van de gouden tientjes zoals we deze nu kennen en wegen iets zwaarder en beschikken over een hogere zuiverheid. Deze zijn zeer zeldzaam. De Gouden tientjes met Willem II er op zijn ook zeer zeldzaam. Ze kennen slechts één jaargang, namelijk 1842. Een ander belangrijke jaargang is 1892. Het eerste Gouden tientje dat werd geslagen met de beeltenis van Wilhelmina in 1892 is zeer zeldzaam. Er zijn maar 61 exemplaren geslagen. Deze zijn zeker zo’n 20.000 euro waard in de ogen van verzamelaars, maar vergeet niet dat bij de meeste goudhandelaren er niet gekeken wordt naar de verzamelwaarde, maar alleen naar de goudprijs.

Waar kan ik het beste een Gouden tientje kopen?

Je kunt een Gouden tientje voordelig kopen bij de ZilverGoudWinkel.

  • Klik hier voor een aanbieding!

Holland Gold beschikt ook over verschillende Gouden tientjes en Gouden vijfjes. Voor meer informatie:

gouden tientjes kopenNatuurlijk, koop niet alleen Gouden tientjes en vijfjes investeer ook in de reguliere Gouden beleggingsmunten en natuurlijk goudbaren als je over genoeg geld beschikt. Zo niet dan vergeet niet dat het geen slecht idee is om zilverbaren te kopen. De Zilverbaren van Umicore en Heraeus zijn een koopje in deze tijden. Voor meer informatie:

Lees verder

Michael Saylor over Bitcoin

Michael Saylor is de oprichter en directeur van het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy (MSTR) met een waarde van ongeveer 1.2 miljard dollar. Hij is eindverantwoordelijk voor de recente beslissing om bijna alle dollarreserves in de schatkist om te wisselen voor bitcoin. In totaal heeft MicroStrategy $410 miljoen omgezet in 38,250 BTC als een strategische reservevaluta en […]

Sep 22, 2020
5 min

Wat is Nexus Mutual (NXM)?

Wat is Nexus Mutual (NXM) en wat kan je ermee? De afgelopen tijd hebben we al een aantal spelers in de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi) onder de loep genomen, zoals Bancor Finance, Flamingo Finance en Balancer Finance. Vandaag kijken we naar Nexus Mutual, een soort softwarekraakverzekering die gebruikers beschermt bij het afsluiten en gebruik […]

Sep 15, 2020
3 min

Rente verdienen over goud?

Een belegging in goud werd door Warren Buffet afgeschreven als niet productief aangezien het geen inkomen genereert. Inderdaad, vele beleggers laten nog steeds goud links liggen omdat het geen inkomen genereert. Deze tijden zijn voorbij met de opkomst van de decentrale financieringssector en digitale activa die op een blokchain worden uitgeven. De Paxos Trust Company […]

Sep 4, 2020
1,5 min